Magyarország kirakhatja a "Megtelt" táblát

A húsvéti ünnep után ismét megteltek a belföldi szállodák a csütörtöktől-vasárnapig tartó hosszú hétvégére, a legtöbb hotelben már nincsen szabad hely - közölték az MTI tudósítóinak érdeklődésére a szállodák.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a hosszú hétvégék általában jó üzletmenetet és magasabb foglaltságot jelentenek, elsősorban a vidéki wellness szállodák számára. Ilyenkor jellemzően a magyar vendégek vannak többségben - tette hozzá.

Lifestyle Hotel Mátra
Galéria: Magyarország kirakhatja a “Megtelt” táblát
Fotó: mimi / Travelo

Kifejtette, különbséget kell tenni azonban a vidék és a főváros között, mivel Budapesten az üzleti céllal érkezők vannak többségben, ezért a foglaltság sem éri el a vidéki szállodákét egy-egy hosszú hétvégén. Megjegyezte: egy-egy évben 4-5 hosszú hétvége van általában, ami sokat segít a szállodák jövedelmezőségének fellendítésében, de a keresletben egyes típusú szállodák - wellness- és gyógyszálló - között jelentős eltérések lehetnek.

Nincs szabad hely Sárváron és Bükfürdőn a wellness szolgáltatásokat is nyújtó szállodákban, de elkelt szinte minden hely a nemrég Celldömölkön a Vulkán fürdő szomszédságában megnyitott új szállodában is. Vas megyében a hosszú hétvégén főleg a családosan érkező belföldi turisták töltik meg a szálláshelyeket, a fürdők mellett kedvelt célpontjuk az Őrség is, ahol szintén ezekben a napokban kezdődött meg az igazi idegenforgalmi szezon.

Teltházzal üzemelnek a hosszú hétvégén a hajdúszoboszlói szállodák, a fürdővárosban 8 ezer kereskedelmi szálláshely és 10 ezer magánszállás van. A szállodák többségének teljes kapacitását lekötötték, de valamennyi hotel teltház-közeli foglalásról adott számot, s a magánszállások többségét is lekötötték. A belföldi turisták mellett a Hungarospa Termál Hotelben jelentős számú német, román, orosz és ukrán vendéget várnak, az Atlantis Hotelben lengyel és román, a szintén teltházas Apollóban a belföldiek mellett német és rendszeresen visszatérő román vendégek lesznek. Néhány szálloda egyebek mellett a debreceni Nagyerdei Stadion megnyitójára, illetve a helyi strand szezonnyitóra is biztosított belépőjegyet a hétvégi csomagjában.

Hotel Fagus, Sopron
Galéria: Magyarország kirakhatja a “Megtelt” táblát
Fotó: Hotel Fagus

Telítettek a szállodák a hosszú hétvégén Gyulán, a helyi turisztikai szervezet előzetes adatai szerint a város hat szállodájában az átlagos telítettség csütörtöktől vasárnapig közel 95 százalékos. A vendégek döntő többsége belföldről érkező gyermekes család. Hasonló az érdeklődés a wellness szállodákban, az apartmanok és panziók iránt is nagy az érdeklődés: a kihasználtság nyolcvan százalék körüli lesz, szemben az éves negyven százalék körüli átlaggal. A Gyulai Várfürdő új élményfürdője jelentősen növelte a város idegenforgalmi vonzerejét, a négy nap alatt mintegy tízezer látogatóra számítanak, a belépők száma várhatóan naponta 2500 fő lesz, ezerrel több, mint egy átlagos napon.

A két jelentősebb Tolna megyei szálloda is teltházra számít, a dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben a szálláshelyek 75 százalékát foglalták le előzetesen, a szálloda szerint azonban a húsvéthoz hasonlóan teljes lesz a kihasználtság főként a hazai, dél-dunántúli, s mellettük a Szlovákiából érkező vendégeknek köszönhetően. A bikácsi Zichy Park Hotelben az összes szálláshely foglalt.

A tavaly nemzeti gyógyhellyé nyilvánított Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő mindkét nagyobb szállodájában telt ház lesz a május elsejei hétvégén. A 180 millió forintos beruházással felújított négycsillagos Aventinus Hotel férőhelyeit előre lefoglalták a hosszú hétvégére. Egy másik, a Nyíregyházi Állatpark területén található szálláshelyen május 5-ig szintén teltház van. A megrendelők főként hazai turisták, illetve a szomszédos országokból, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeznek.

Andrássy Rezidencia Wine & Spa, Tokaj-hegyalja Galéria: Magyarország kirakhatja a “Megtelt” táblátFotó: Andrássy Rezidencia Wine & Spa

Ismét teltházas a hosszú hétvége Hévízen, ahogy a húsvéti ünnepeket, úgy a május elsejével kezdődő hosszú hétvégét is így várja a hévízi NaturMed Hotel Carbona. Az előfoglalási adatok alapján a foglaltság csaknem 98 százalékos, tavaly ilyenkor 90 százalékos volt.

A Börzsönyben akár duplán is meg tudnák tölteni a Nagyirtáspusztán lévő Szent Orbán Erdei Wellness Hotelt, akkora a négynapos ünnepi hétvége miatt az érdeklődés. A tapasztalatok szerint noha a "május elsejei" szoba- és csomagárak csupán 5 százalékkal magasabbak, mint máskor, a legtöbb vendég pénztárcája csak 2 éjszakás tartózkodást enged meg. A szobák 80 százalékát már április második hetében lefoglalták, így csak az időközben visszamondott helyeket tudják kínálni az utolsó pillanatban jelentkezőknek. Most is - mint általában - elsősorban a városból zöld, csendes környezetbe vágyók választják a Budapesthez közeli, nemzeti park közepén fekvő hotelt, amelyben kétféle stílusú szállást kínálnak. Az egyedi megjelenésű farönk-, illetve a légkondicionált kőépületi szárnyban lévő helyeket.

Az Art Hotel Szegedben, annak ellenére, hogy nem kifejezetten wellness szálloda, a hosszú hétvégén mintegy 80 százalékos a kihasználtság. A vendégek nagy része magyar és a fővárosból érkezik. A magas foglaltság a szállodában nem lesz ritka a közeljövőben sem, a sok szegedi konferencia és rendezvény miatt.

Idén összesen öt hosszú hétvége segít megnyújtani a pihenést, a húsvéti és május elsejei után a június 7-9. közötti pünkösd a következő, majd október 23. körül szintén négynapos lesz a hétvége, karácsonykor pedig ötnapos ünnepi pihenés következik.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek