Kitilthatják a turistabuszokat a Gellért-hegyről

Kitilthatják a turistabuszokat a Gellért-hegyről

A tervek szerint rövidesen megkezdődik a sikló építése a Rác fürdő és a Citadella sétány között. Jó hír, hogy a beruházás keretében buszparkolót is létesítenek a sikló alsó állomásának közelében, rossz, hogy a turistabuszokat a jövőben teljesen kitilthatják a Gellért-hegy területéről – írja a Turizmus.com.

 

CitadellaFotó: Public50 / Indafotó

„Egészen véletlenül hallottunk egy illetékestől arról a tervről, hogy a Citadellánál teljesen megtilthatják a turistabuszok forgalmát, a turisták csak a siklóval mehetnek majd fel oda. Ha ez a terv megvalósul, az katasztrófa lesz a turistaforgalom szempontjából – állítja Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. – A Citadelláról nyíló panorámára szinte minden Budapestre érkező vendég kíváncsi, és egyetlen sikló aligha tudja zökkenőmentesen fel-le szállítani azt a több ezer fős tömeget, amekkora főszezonban egyszerre megfordul a Gellért-hegyen."

 

Negyven busz egy időben

 

A 40 férőhelyes, körülbelül két perc menetidejűre tervezett siklóval óránként maximum 1200 látogató juthat majd fel a Citadellához. Ez a kapacitás más szakmabeliek szerint sem elegendő. Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke – aki azt állítja, sem ők, sem a Citadellán működő szolgáltatók nem hallottak még olyan tervekről, hogy a jelenlegi parkolót megszüntetik – úgy becsüli, legalább 30-40 busz számára van szükség parkolóhelyre a Citadella környékén, mivel a hajókon érkezők egy-egy nyári időszakban 40 buszt is kitesznek. Maguk a vacsorázó csoportok is 300-400 fősek.

 

A Gellért-hegy az egyik legfontosabb turistacélpontFotó: Teteneverdle / Indafotó

Ezért a siklót csak alternatív megoldásnak tudja elképzelni a turistabuszok mellett. „Ha a fenti parkolót megszüntetik, a kellő számú parkolóhelyre, valamint a jegyterminálokra a Tabán alsó részéből kellene zöldterületet elvenni, ami csak fakivágással lenne megoldható. A közelben nincs más buszparkoló, ahol ideiglenesen meg lehetne állni, amíg a csoport nézelődik. Kérdés az is, hogy a hop on hop off forgalmat hogyan oldanák meg?" – sorolta aggályait az elnök.

Ráadásul a kötelező siklózás nagyon megdrágítaná a városnéző programokat, a Budavári Sikló csoportos retúrjegye 1100 forintba kerül, a Gellért-hegyi valószínűleg még drágább lenne, mivel a beruházásnak még meg kell térülnie.

 

A főváros csak az átadás után egyeztet

 

A Turizmus.com kérdéseivel megkereste az illetékes Budapesti Közlekedési Központot. Tájékoztatásuk szerint a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága úgy döntött, csak a sikló és a parkoló átadását követően, a ténylegesen kialakult helyzetet ismerve készül majd el az a szabályozás, amely az autóbuszok behajtását is érinti. A döntés előkészítése során a turistabusz-forgalommal és a parkolással kapcsolatos egyeztetések a környezetvédelmi szempontok, a helyi lakosok érdekei és a Fővárosi Önkormányzat turisztikai céljainak figyelembevétele mellett zajlanak majd – írta a BKK válaszában, hozzátéve, hogy ekkor fognak egyeztetni az ügyben a turisztikai szervezetekkel is.

A beruházás tervezői évi 350-450 ezer turistával számolnak. A jelenlegi tervek szerint a személyautók a Hadnagy utcában kialakított felszíni parkolóban állhatnak majd meg, a turistabuszok pedig a Rác fürdő közelében, a Hegyalja út és Krisztina körút sarkánál épülő, kör alakú buszparkolóban. Itt egy fordítókorong segítségével sugárirányban 13 busz lesz elhelyezhető.

 

Budapest második siklója

 

A beruházás tervezett helyszíne a Gellért-hegy északi oldala a Rác fürdő és a Citadella között. A sikló (képünkön a látványterv) bejárata a Rác fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik, amely a tervek szerint kiváltja a jelenlegi felszíni gyalogosátkelőt.

A siklópálya alsó része az Orom utcáig tartó, mintegy 100 méteres szakaszon alagútban fut, majd tovább 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten halad a Citadella sétányig. A pályán két kötélvontatású kocsi közlekedik, a pálya felezőpontján kitérővel, mivel mozgásuk egyidejű, de ellentétes irányú. A kocsikat hidraulikus szerkezet tartja vízszintesen, ez indokolja ellipszis formájukat. Befogadóképességük 40 fő kocsinként, a menetidő várhatóan másfél-két perc lesz.

 

A Citadelláról nyílik Budapest egyik legszebb panorámájaFotó: Puffancs / Indafotó

A Citadella vagyonkezelői joga tavaly év végén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokába került. A siklóberuházás megvalósításához szükséges jogerős engedélyek március közepén már rendelkezésre álltak. A munkaterületek átadásának feltétele a kivitelezői szerződések megkötése, a beruházás megvalósításának jogi kereteit szabályozó megállapodás szerinti garanciák rendelkezésre állása és a finanszírozásról szóló igazolás kiállítása. A feltételek teljesülését követően a beruházás várható időtartama 13-14 hónap.

"A Gellért-hegy tetején megforduló turistaforgalom szempontjából a kedvező megoldás az lenne, ha a turistabuszok lassan körbehajthatnának a Citadella körül, esetleg a jelenlegi parkolón kívül, az épület másik oldalán lenne még néhány parkolóhely, hogy ne egy helyen tülekedjen az összes busz, ami sokszor balesetveszélyes, hiszen a járműveknek a sétáló turisták között kell kifelé tolatniuk" – fogalmazta meg az utaztatók javaslatát Molnár Gabriella MUISZ-elnök.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek