Az április a kalandot kereső túrázók hónapja

Április a kezdő kenusok, a bakancsos ökotúrázók és a kalandot kereső sziklamászók hónapja, amikor még a húsvét is egy tanösvényen ér utol minket. Mutatjuk, mikor mit érdemes csinálni az ország különböző szegletében.

A Tisza-tónál csónakban fújhatunk kánont a madarakkal és a bicskával faragott fűzfasípunkkal, a kezdő vízi túrázók megtanulhatnak a folyókon kenuval közlekedni, a bátrabbak pedig drótpálya mentén felkapaszkodni a Cseszneki vár hegyoldalán. Ezt a tavaszt a lelkes túrázók fogják igazán szeretni. A Magyar Turizmus Zrt. blogválogatásának új, havonta jelentkező programajánló sorozata következik.

Via ferrata, az új hegymászó módi

A hegyi túrázásnak szokatlan, kicsit veszélyes, de izgalmas módja ez, amely nemrég jelent meg Magyarországon. A napokban az Itthon blog írt arról, hogy a tavalyi évben épült ki hazánk első három via ferrata pályája a Cseszneki vár hegyén, a Bakonyban, ahol összesen 370 méteres szakaszt mászhatunk meg különböző nehézségi szinteken

A Magyar Kaland-Sport Egyesület számos túrát szervez tavasszal
Galéria: Az április a kalandot kereső túrázók hónapja
Fotó: Magyar Kaland - Sport Egyesület

A via ferrata olasz eredetű szó, és szó szerinti fordításban vas út a jelentése, de elterjedtebb a vasalt út kifejezés. Utóbbi név a hegyi túrázásnak és hegymászásnak azt a módját takarja, amikor a mászó nem kötéllel biztosítja magát, hanem egy előre kiépített drótpálya mentén halad, szintén kiépített kapaszkodók, támaszok segítségével a hegyen felfelé vagy vízszintesen. Saját magát ehhez a drótpályához rögzíti dupla kantárral, és amikor rögzítési ponthoz ér, a két biztosítását egymás után kapcsolja át a következő szakaszra pont úgy, mint azt a kalandparkokban is szokták.

A lényege, hogy így olyan helyeken is biztonságban túrázhatunk, ahol egyébként balesetveszélyes vagy lehetetlen lenne. Leginkább a Rám-szakadék kiépített völgyéhez hasonlítható, annyi különbséggel, hogy itt helyenként ki is kell kötni magunkat, mert nehezebb a terep. Hogy pontosan hol található, melyik pályán, mennyi idő alatt lehet megmászni, és mire kell figyelni mászás közben, azt az Itthon blogon elolvashatja.

Kenutúrák kezdőknek

A hétvégén az Itthon blog a legkönnyebb hazai vízitúrákat is összegyűjtötte, amin kezdők és gyerekek is részt vehetnek. Így aztán senkinek nem kell lemondania a vadregényes folyópartok, az eldugott nádasok és a ritka madarak látványáról, csak azért, mert nem profi evező. Nagy folyóink és mellékágai mellett tavaink is jó adottsággal rendelkeznek egy-egy vízitúra megszervezéséhez. Az 1-2 órás vízitúráktól az egyhetesekig pedig igen széles a kínálat.

A Tisza tavasszal is gyönyörű, csónakkal és kenuval pedig egészen különleges helyekre is eljuthatunk
Galéria: Az április a kalandot kereső túrázók hónapja
Fotó: Iker / Indafotó

A kenuzást összeköthetjük madármegfigyelő, gyalog- vagy kerékpártúrával is, de fontos, hogy hivatalos túraszervezőnél béreljünk megfelelő felszerelést, nem szabad alábecsülni folyóink szeszélyességét. Érdemes tapasztalt túravezető segítségét is igénybe venni, aki nemcsak az útvonalat ismerteti, de megmutatja, hogyan üljünk be a kenuba, hogyan kormányozzunk, és elmondja, felállhatunk-e menet közben. Szinte az összes túraszervező cég kínál vízitúrákat kezdőknek is, nem kell otthon hagyni a kisgyerekeket sem. Egy szakvezetéses, könnyű túrán, megfelelő mentőmellény birtokában ők is részt vehetnek a vízi kiránduláson.
Hogy pontosan hol találunk ilyen kezdő túrákat hazai vizeinken, azt idekattintva megtudja.

Beindult a túraszezon a Tisza-tónál

Az idő egyre melegebb, hosszabbodnak a nappalok, a fák rügyekbe borulnak, még az embernek is megnő tavasszal az életkedve. A Tisza-tónál is tavaszköszöntő túrázásra hívnak mindenkit. Ezen a hétvégén, április 5-én például Tiszafüred – Örvényre, a Tiszavirág Ártéri Sétaútra, ahol mesélnek majd az ártéri erdőről, annak növény- és madárvilágáról, utána pedig sétálhatunk a tanösvényen.

A Tisza-tónál is rengeteg a látnivaló
Galéria: Az április a kalandot kereső túrázók hónapja
Fotó: Szabics kikötő

Persze nem csak most, a tavasz többi hétvégéjén is készülnek ökotúrákkal, amelyet az Itthon a Tisza-tónál blog gyűjtött össze. A Szabics Kikötő és Szabadidőpark április 12-re szervezi következő, Tavaszi tőzike túráját, amely főleg az elénk táruló ártéri puhafa-ligeterdő különleges látványt nyújtó, tőzikékben gazdag aljnövényzetére fókuszál. Utána viszont a túrázók csónakba ülnek, hogy a tó vízi világával közelebbről is megismerkedjenek.

A rá következő hétvége már a húsvét jegyében telik, ezért előfordulhat, hogy április 20-21-én a Tiszavirág Ártéri Sétaúton járva még csoki tojást is találunk. A gyerekeknek ugyanis térkép segítségével kell az erdőben felkutatni a tojásokat, a kikötőben kézműves foglalkozáson készíthetnek húsvéti díszeket, miközben mindkét nap az ünnepi programok jegyében telik. Április utolsó hétvégéjén viszont már a Föld napját ünneplik, ezért április 26-án Fűzfasíp készítő túrával és a madarakhoz csatlakozva, bicskával faragott fűzfavesszőkkel különleges sípkoncertre hívják a kirándulókat.

Díjat kapott hazánk imázsfilmje

És hogy ne csak programokat ajánljunk, egy videót is megosztunk olvasóinkkal. Március elején az Itthon blog arról írt, hogy a második helyet szerezte meg Magyarország tavaly ősszel bemutatott imázsfilmje a berlini Tourism Media Award - Arany Városkapu turisztikai film- és multimédiaverseny szpot kategóriájában. Az imázsfilm koncepciója az volt, hogy a hagyományos gulyás-csárda-paprikás mellé más asszociációkat is társítsanak hazánkhoz, szem előtt tartva a fiatalabb korosztályt vonzó szórakozási lehetőségeket is.

A „Think Hungary – More than expected" (Magyarország – több, mint amit várt) szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország sokkal több, mint amire az idelátogatók emlékeztek, amit sejtettek, amire számítottak. Az összeállításban Budapest századfordulós és modern épületei, kultúrája, a magyar találmányok, a fiatalok számára vonzó romkocsmák és az egyedülálló gasztronómia is helyet kaptak.

Tavaly nyáron a Travelón mi is bemutattunk egy fiatal csapatot, akik önköltségen romkocsmás, fürdős, fesztiválos, fröccsös, külföldi fiatalokat megszólító imázsfilmet készítettek hazánkról. A Thank you is köszönöm című filmben egy Budapesten élő, magyar származású amerikai srác mutatja be, miért ez az egyik legfantasztikusabb város, ahol valaha is élt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek