Üveggyapotból készült a pécsiek Leonardo-lova

A Leonardo da Vinci által megálmodott, 8 és fél méter magas lószobornak, a Kolosszusnak a mását helyezték el a pécsi Széchenyi téren csütörtökön. Az üveggyapotból készült szobor a hamarosan nyíló kiállítás részeként díszíti Pécs főterét októberig.

  

Galéria: Átadták a Leonardo-lovat PécsenFotó: Sóki Tamás / MTI

Páva Zsolt polgármester az elmúlt egy hétben több darabból összeállított szobor csütörtöki átadásán elmondta, hogy április 15-től Leonardo da Vinci mintegy hatvan mérethű találmányát állítják ki a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) – írja az MTI.

Az Európában ilyen összetételben még soha be nem mutatott tárlat segítségével közelebb kerülhetnek a reneszánsz világhoz a pécsiek és az ide érkezők. Nem pusztán kulturális értelemben vett szenzáció lesz a kiállítás, hanem egy olyan attrakció, amely várhatóan jelentősen növeli idén a Pécsre látogatók számát – fejezte ki reményét a városvezető.

Az alkotás mellett egy tájékoztató táblát helyeztek el a szobor történetéről és a hamarosan megnyíló tárlatról, amelyen a kiállítás megnyitásáig hátralévő napok számát jelző zászló leng. Leonardo szobrának üveggyapotból készült mását a nap huszonnégy órájában őrzik, a balesetek elkerülése érdekében talapzatára nem engedik felmászni az embereket.

Az esemény sajtóanyaga szerint a szobor eredetijét Leonardo Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, azonban csak annak mérethű agyagmodellje készült el az 1400-as évek második felében. Ezt a várost megszálló francia katonák pusztították el a 15. század végén.

Az alkotás annak az április 15-én nyíló és szeptember 30-án záruló kiállításnak a része, amelyet a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és JPM állított össze. A sajtóanyag szerint ez lesz az eddigi legnagyobb volumenű összefoglaló Leonardo mérnöki munkásságáról.

Páva Zsolt korábban emlékeztetett arra, hogy 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, ahol szintén szerepelt a Kolosszus is, ám a pécsi méretében is meghaladja azt és tematikájában eltér a cívisvárosban megtartott Leonardo-tárlattól.

 

A 8,5 méter magas szobor a Janus Pannonius Múzeumban április 15-én nyíló Leonardo da Vinci-kiállításra hívja fel a figyelmet
Galéria: Átadták a Leonardo-lovat Pécsen
Fotó: Sóki Tamás / MTI

A baranyai megyeszékhelyen a reneszánsz lángelme találmányai alapján készült mintegy hatvan mérethű modellt, eredeti rajzokat, kéziratokat mutatnak be, valamint multimédiás eszközökkel segítik a látogatók eligazodását Leonardo korában. Az anyag a JPM két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat.

Pécs polgármestere korábban azt mondta a Leonardo-kiállítás várhatóan az év tárlata lesz Magyarországon, de feltehetőleg Közép-Európában is, amely remélhetően legalább 150 ezer látogatót vonz majd. A kiállítás és a szobor Pécsre hozatala 700 ezer eurós (több mint 200 millió forintos) költségét a múzeum finanszírozza, de a reményeik szerint a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot, járulékos hatásai pedig pozitívan érintik majd megyeszékhely szállásadóit és vendéglátóegységeit is.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek