Berberek és Süsü, a sárkány a Hungexpón

Tevéket és datolyát ugyan nem találtunk az Utazás kiállításon, de szupercuki mentőkutyákat, nézelődők közt cirkáló, embernagyságú Süsü, a sárkányt és tunéziai zenészeket például igen. A szakmai napon megnéztük magunknak, mire számíthatnak, ha kilátogatnak a hétvégén a Hungexpóra. Egy biztos: a tömegre készüljenek fel, mert már a szakmai nyitónapon sem voltak kevesen.

Aki hosszú évek után idén jár újra Utazás kiállításon, pár dolog meg fogja lepni. Például felesleges a külön külföldi és belföldi pavilont keresni: a Hungexpo területén már nem két, csak egy helyszínt foglalnak el a kiállítók. További változás, hogy míg korábban az utazási irodák ajánlatai voltak túlsúlyban, most inkább az egyes országok és régiók standjai voltak dögösebbek, és ezek kínálata tűnt erősebbnek.

Érdeklődők az Utazás 2014 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás Tunéziát bemutató standjánál
Galéria: Utazás kiállítás 2014
Fotó: Kovács Attila / MTI

 Így ha mi látogatóként fontolgatnánk, hogy kinézünk a február 28. - március 2. között megrendezett Utazás 2014 kiállításra, azt kevésbé az akciós utazások reményében tennénk. Sokkal inkább azért, hogy közelebbről megismerkedhessünk, személyes benyomásokat (és prospektusokat) gyűjthessünk a korábban már kiválasztott célpontunkról, vagy ha több között vacillálunk, itt döntést hozhassunk – a konkrét út lefoglalására meg úgyis ott van az internet.

A díszvendégek: Tunézia, Pécs és a matyók

Az A pavilon 306A standjánál például a kiállítás díszvendégéről, Tunéziáról kaphatunk információkat. Djerba szigetét válasszuk pihenésünk helyszínéül, vagy Sousse strandjait? Miért érdemes benevezni egy több napos szaharai szafarira? Itt mindenre választ kaphatnak az érdeklődők.

Páva Zsolt Pécs polgármestere beszél
Galéria: Utazás kiállítás 2014
Fotó: Kovács Attila / MTI

 És persze igazi tunéziai élmények is érhetik az embert: a standon helyi kerámiaművész élőben készíti korongján a Tunézia-szerte kapható jellegzetes edényeket, bepillanthatunk egy kalligráfus munkájába, mustrálgathatjuk a bazárok hangulatát idéző tunéziai ékszerekből rögtönzött mini kirakodóvásár portékáit, de tunéziai divat- és balettbemutató, és berber zenészek előadása is várható ugyanitt.

 

Felfaltuk Tunéziát!

Kedvcsinálóként kattintson ide, és nézze meg fotós összeállításunkat Tunézia kevésbé ismert arcáról. A munkahelyén ülve, üres gyomorral viszont semmiképp ne nézze meg a Streetkitchen blog videóját a tunéziai ételekről, ugyanis hatalmas korgásokkal fogja megzavarni munkatársai nyugalmát.

A magyar díszvendég, Európa 2010-es kulturális fővárosa, Pécs, a családosokat és a fiatalokat csábítja, hogy ismerjék meg változatos kínálatát múzeumoktól szabadtéri fesztiválokig. A város 110 négyzetméteres standján (A pavilon, 3011A) jól megférnek az innovatív újdonságok a szecessziós műalkotásokkal. A pécsi terek, épületek, fesztiválok megelevenedő képein és 3D túrákon saját magunk járhatjuk körbe virtuálisan a város nevezetességeit.

Ugyanakkor az évtized egyik legnagyobb iparművészeti szenzációja, a 107 év lappangás után felbukkanó, hatalmas Zsolnay váza is megtekinthető a standon, amelyről úgy vélték, hogy végleg nyoma veszett. A több mint egy méter magas díszváza, melyet a város 19 millió forintért vett meg egy tavalyi aukción, most az Utazás kiállításon vendégeskedik, így bárki megcsodálhatja egészen közelről is a csillogó eozinmázas nőalakokat.

Szecessziós Zsolnay-váza Pécs standján
Galéria: Utazás kiállítás 2014
Fotó: Kovács Attila / MTI

 

A Tettye, a Zsolnay-negyed és Gázi Kászim pasa dzsámijának városa mellett a kiállításnak van még egy magyar díszvendége: Matyóföld. Ennek apropója, hogy miután a matyó örökség 2012-ben felkerült a szellemi kulturális örökségének UNESCO listájára, 2013 elején hivatalosan is hungarikummá vált. Mezőkövesd-Zsórifürdő pedig az országban tizenötödikként 2013 nyarán megszerezte a gyógyhely minősítést. A matyók standjánál (A pavilon, 109A) mindenki megtudhatja, mitől olyan nagy szám a matyó rózsa, mit lehet látni a Matyó Múzeumban, és pontosan mi is az a Hadas városrész. A nagyszínpadon pedig a Matyó Néptáncegyüttes tart bemutatót Március 1-jén szombaton 12 órától, és 14 órától is a matyóföldi tájegységre jellemző táncokból.

Balatoni nyaralást tervezőknek a 211B standot ajánljuk útba ejteni. Ha például kerékpározással, vagy a Keszthelyi hegységbe kirándulással színesítenék a strandolást, számtalan túraötlettel és térképpel tudnak segíteni a Nyugat-Balatoni régió kiállítói. De ha inkább a déli oldalra szavaznánk, ugyanitt kaphatunk felvilágosítást a balatonfüredi programokról, de a szárszói Csukás színház jóvoltából Süsüvel is itt futhatunk össze a legnagyobb valószínűséggel.

Mi van még?

Aki Afrikába vágyik, de nem Tunéziába, az az Afrika Expón fogja megtalálni azt, amit keres. Az A pavilon 101A standhelyén 500 négyzetméternyi területen Afrikáé a főszerep. Megismerhetjük Kenyát, Angolát vagy Namíbiát, bejárhatjuk gondolatban Szenegál homokdűnéit, Ghána nemzeti parkjait. De nonprofit szervezetek is bemutatkoznak, így a látogatók bepillanthatnak a tanzániai és kongói árvaházak, iskolák, állatvédelmi projektek életébe. Persze shoppingolni is lehet: afrikai ruhákat, lakberendezési tárgyakat és ékszereket kínálnak a pultokon.

Érdeklődők az Utazás 2014 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás Debrecent bemutató standjánál
Galéria: Utazás kiállítás 2014
Fotó: Kovács Attila / MTI

 

A Hungexpo D pavilonjában a Karaván Szalonon egyrészt az otthon kényelmét nyújtó négykerekű járműcsodákkal barátkozhatunk, másrészt idén újdonságként az outdoor felszerelések széles kínálata egészíti ki a kínálatot. Így mindenki kedvére szemezgethet a sátrak, a ruházatok és az olyan hasznos eszközök közül, melyek túrákhoz, utazáshoz, hegymászáshoz, vízisporthoz, természetbeli kalandozáshoz elengedhetetlenek.

A G pavilonban található Bringaexpón alkatrészektől komplett bringákig minden kapható, de a hétvége folyamán lesz bringás divatbemutató, BMX- és triálbemutató is. A 600 négyzetméteres látogatói tesztpályán különleges kerékpárokat (elektromos, fekvő, tricikli stb.) próbálhatnak ki az érdeklődők.

 

Hasznos információk

Mi? Utazás 2014, Afrika Expo, Karaván Szalon, Bringaexpo. A kiállítások katalógusát ide kattintva tölthetik le.
Mikor? 2014. február 27. - március 2. (csütörtök-vasárnap), naponta 10-18 óráig
Hol? Hungexpo, Budapesti vásárközpont, bejárat az I. és III. kapun. Utazás kiállítás és Afrika Expo: A pavilon, Karaván Szalon: D pavilon, Bringaexpo: G pavilon
Hogyan? Tömegközlekedéssel a 100-as körjárattal az Örs vezér teréről juthatunk el a kiállításra. De vonattal is érkezhetünk: a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. az Utazás 2014-re utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt nyújt a teljes árú jegyből. A helyszínen az A pavilon 202/A standján kell jegyünket lepecsételtetni, hogy a visszaútra is érvényes legyen a kedvezmény.
Mennyiért? Napijegy a helyszínen 1900 forint (online elővételben 1500 forint), 2 napos jegy a helyszínen 2900 forint (online elővételben 2300 forint), diák, nyugdíjas jegy 1400 forint, családi jegy 3800 forint, délutáni jegy (15 órától) 1000 forint, X. kerületi lakosok számára a belépő 500 forint, jegyvásárláskor a lakcímet személyi igazolvány vagy lakcímkártya bemutatásával igazolni kell. A jegyek a Hungexpo összes egyidejű rendezvényére érvényesek.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek