A csoki, a kocsonya és a csángók hétvégéje

A csángóbálban ujjogtatással és pálinkával fogadnak minket, a Nemzeti Múzeum kertjében halkolbásszal. Pécs a hétvégén csokoládétól illatozik, míg Badacsonytördemicen azt kell kiderítenünk, hogy melyik kocsonya rezeg szebben. Programajánló a hétvégére.

A hétvégén kifejezetten enyhe, napos, tavaszias időnk lesz, ezért a szombati nap éppen alkalmas a szabadban romantikázásra. A héten már összegyűjtöttük a legtutibb szerelmes andalgós helyszíneket, de a hétvégére ezeken túl is vannak ötleteink.

 

Csángóbál a Petőfi Csarnokban

 

Szombaton rendezik meg a fővárosban a XVIII. Csángó bált, ahol a közönséget a bejáratnál vendégváró pálinkával, kaláccsal kínálják, miközben ujjogtatással és zeneszóval fogadják, de nem kell meglepődni akkor sem, ha azonnal táncba hívják. A színpadon ezalatt már folyik a menyasszony, vagy, ahogy a csángók mondják, a nyírásza öltöztetése. Aztán kikérik a menyasszonyt, ízes vőfély-rigmusokat hallhatunk, hogy aztán a végén megnézhessük, milyen egy igazi csángó lakodalom.

 

Táncpartnerre várva
Galéria: Travelo programajánló 7. hét
Fotó: csango.hu

A színpadi műsor este hét órától olyan moldvai és gyimesi vendégek közreműködésével tárja a nézők elé a csángók lakodalmas szokásait, akik saját maguk megélt élménye alapján mutatják be a csángó menyegző hagyományát. A műsorban közreműködnek a lakodalmas hagyományokat jól ismerő idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek, a színpadi műsort pedig több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és sok más program követik. Ezekről bővebben itt olvashat. A csángóbálra az ülőjegyet 3500, az állójegyet 2000 forintért vehetjük meg a helyszínen.

 

Budapesti Halfesztivál

 

A fesztivál csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol a látogatók a népszerű halfajtákon kívül számos kevésbé ismert példányt is kóstolhatnak, és olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek, mint a halkolbász, a halszalámi, az aszalt gyümölcsökkel töltött vagy grillezett, filézett halak. A rendezvényen szinte minden halételt megtalálunk: az ország különböző tájairól érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a pad thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai tüdős harcsa szalámin át egészen az angol fish & chipsig.

 

Galéria: Travelo programajánló 7. hétFotó: Budapesti Halfesztivál / Facebook

A gyerekek mindeközben hal formájú édességet készíthetnek a csokoládé múzeum kihelyezett programján, a Tropicarium óriás akváriumában pedig testközelből ismerhetik meg az élő vízi állatokat. A gasztronómiai programok hagyományos részeként főzőversenyt rendeznek, emellett a látogatók 2014 legjobb halételére is szavazhatnak. A fesztivál helyszíneit és a részletes programot itt olvashatja.

 

Jégvirág és csokoládé karnevál

 

Aki még több édes programra vágyik, annak a hétvégén a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a helye. Itt koncertekkel, színházi előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal várja a látogatókat a Jégvirág Fesztivállal egybekötött Csokoládé Karnevál.

 

Egész csokoládé, lyukas csokoládé, kerek csokoládé - itt mindenfélét találhat
Galéria: Travelo programajánló 7. hét
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty

Az improvizációs, beavató színházi programok mellett lesz üvegfestő foglalkozás, álarc- és maszkkészítés, elektronikai bütykölde és újrahasznosító workshop, így aztán minden generáció megtalálhatja a neki való programot. Ott lehetnek Rutkai Bori koncertjén, megnézhetik a Kajárpéci Vízirevű Társulat vásári komédiáját vagy hallgathatják a Bélaműhely zenekar karmesterjátékát.

A Csokoládé Karneválon eddig talán még sohasem látott csokoládékat kóstolhatnak meg, a helyi cukrász tanulók bonbonkészítési bemutatóval készülnek, a gyerekeknek játszóház nyílik, ahol bonbonnal malmozhatnak, marcipánnal gyurmázhatnak és csokit festhetnek.
A karneválon választják meg Pécs város csokoládétortáját is, amelyet a végén persze tányérokon szolgálnak fel. A Jégvirág fesztivál és a Csokoládé Karnevál programjairól bővebben itt érdemes olvasni.

 

Kocsonya-szépségverseny

 

Badacsonytördemicen viszont a kocsonyák szépségét díjazzák. Szombaton a hagyományos kocsonyák mellett gyümölcsből és zöldségből készült ételek is versenyeznek, ahol nem a kocsonya ízét, hanem a küllemét értékeli a zsűri. Minél látványosabb és kreatívabb, annál esélyesebb a győzelemre.

 

A kocsonya-szépségverseny abszolút győztese is lehetne
Galéria: Travelo programajánló 7. hét
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Fontos lehet a szép tálalás, a jól megválasztott edény vagy a kocsonya szokatlan alakja. A korábbi évek versenyein készítettek már kalocsai népviseletbe öltözött babát formázó gyümölcskocsonyát, disznóbörkéből állatfarmot egy tányéron, de olyan hagyományos kocsonyát is, amelyet üvegpohárba töltöttek.
Szombaton egy órától lehet leadni a versenybe szánt kocsonyákat a badacsonytördemici faluházban, és amíg a zsűri értékel, addig a látogatók a helyi néptáncegyüttessel rophatják együtt, hogy helyett csináljanak hasukban a kóstolásra szánt rezgő kocsonyáknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek