Ökoturisztikai látogatóközpont épül Badacsonytördemicen

Ökoturisztikai látogatóközpont épül Badacsonytördemicen a Balaton-parton: a régi strand épületeit elbontják, helyükre újak kerülnek, vízi tanösvényt alakítanak ki, a bemutató épületben pedig helytörténeti érdekességeket állítanak ki.

Vollmuth Péter, a település polgármestere az MTI-nek elmondta: a strandot - amely a környék legrövidebb partszakasza - húsz éve nem használják, annyira lepusztult, medre pedig iszapos. Az ökoturisztikai látogatóközpont kialakításához nyert 188 millió forintból rendezhetik az elhanyagolt strand zöldterületeit, parkosítanak, virágosítanak, lebontják a nyolcvanas években felállított kiszolgáló épületeket és eszközöket, a 65 millió forintba kerülő medertisztítást és újraalakítást pedig a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint a Veszprém Megyei Közgyűlés anyagi támogatásával oldják meg.

Az ökoturisztikai látogatóközpont első üteme tavaly ősszel elkezdődött, amikor is a parkban Herczeg Ferenc költő, író mellszobrát, R. Törley Mária szobrász alkotását elhelyezték, az író születésének 150. évfordulója alkalmából. Herczegnek szőlőbirtokai voltak Badacsonytördemicen, emlékét ma is állandó kiállítással őrzik a településen. A szobor felállításához a Nemzeti Kulturális Alaptól 45 millió forintot kaptak - ismertette a polgármester.

Az ökoturisztikai látogatóközpont idén a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után folytatódik: az új épületek kialakítása után parkosítanak, kajak- és csónakházat építenek. Innen lehet majd bérelni eszközt a vízi tanösvény megtekintéséhez: a tanösvényen a Balaton-parton fészkelő és ott átutazó madárvilágot, a nád élővilágát lehet felfedezni, akár természetvédelmi szakemberek vezetésével, akiket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közvetít kérésre - tájékoztatott Vollmuth Péter.

Az ökoturisztikai látogatóközpont része lesz egy bemutatóhely, ahol a Balaton-teremben a tóval kapcsolatos, zömében a II. világháború előtti ábrázolásokat, fotókat mutatnak be, valamint korabeli fürdőruhákat, fürdőjeleneteket, azt, hogy miként nézett ki akkoriban egy vitorlás, stb. A másik, Badacsony-teremben helyezik el a több helyen is megfordult, "fedél nélkül maradt" velencei üveg mozaikot, ami egy badacsonyi szüretet ábrázol: Reischl Károly alkotása mellett emléket állítanak azoknak az íróknak, tudósoknak, közéleti személyiségeknek, akik valamilyen formában kötődtek Badacsonyhoz - sorolta a polgármester.

Hozzátette: egy LEADER-pályázaton csaknem tízmillió forintot nyertek szőlészeti-borászati bemutatóhely kialakításához a település központi részén; hasonló létesítmény nincs Badacsonyban. Itt őrzik majd a környéken összegyűjtött, 50-60 fa szőlőprést, az 1800-as évekből származó hordófenekeket, többek között az Esterházyak nevével. Ide kerül majd az a félezer képeslap is, amely a Balatont és a Badacsonyt ábrázolja.

Mindezzel a nyár közepére szeretne elkészülni az önkormányzat - mondta Vollmuth Péter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek