Hófesztivál és medvejóslás hétvégéje közeleg

A Mátrában havas bulival, több állatkertben medvelessel várják a látogatókat a hétvégén. De a holdújévet is megünnepelhetjük, vagy akár esküvő kiállításon is mustrálgathatjuk a hercegnős ruhákat, hintókat és vőfélyeket. De hagyhatjuk is a francba az egészet, és szánkózhatunk egyet a közeli domboldalon.

 Az év első igazán behavazott hétvégéjén mi más ígérkezhetne a legjobb programnak, mint szánkózni, hógolyózni, korcsolyázni vagy csak egyszerűen sétálni egy nagyot a porcukros tájban? Aki sílécet is csatolna, és bulizna egy nagyot a hóban, azt január 31. és február 2. között a mátraszentistváni Síparkban Hófesztivállal várják. A Hófesztiválon változatos programok várják a hóimádókat, legyenek azok kicsik, nagyok, családosok vagy bulizós fiatalok. Lesznek havas vetélkedők, Compact Disco koncert, de ingyenes síoktatás is.

Mátraszentistváni Sípark: a Hófesztivál alatt biztosan nem látjuk majd ilyen nyugisnak
Galéria: Travelo programajánló 5. hét
Fotó: Sípark, Mátraszentistván

 "Az idei évben egy különleges záróműsorral is készülünk a fesztiválozó vendégeknek, Vidróczki Tüze néven. Mire lehet ekkor számítani? Néptánc-előadásra, pirotechnikával felszerelkezett ratrakokra, betyárnak öltözött síoktatókra, és a betyárok durrogtatását idéző hatalmas tűzijátékra" – olvasható a Sípark weboldalán. A koncerteken és más, sípályákon kívül zajló programokon a részvétel ingyenes, aki síelni vagy snowboardozni is szeretne, annak a sípályára kell megváltania a belépőt.

Aki már inkább a tavasz minél hamarabbi érkezésében reménykedik, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe látogasson el, ahol Mackófesztivált rendeznek a hétvégén. Azért pont most, mert a népi hiedelem szerint a medvék február eleji viselkedéséből könnyedén megjósolhatjuk, mikor köszönt be a várva várt jó idő. Ha február 2-án süt a nap, akkor a barlangjából kibújó medve meglátja saját árnyékát, ettől megijed, visszabújik, vagyis hosszú lesz a tél. Ha borús az idő, a mackó kint marad, mert már hamar jön a tavasz. A medvejóslás mellett játszóház, macibáb készítés és különböző vetélkedők is lesznek a budapesti állatkertben, a belépés pedig 14 éves korig díjtalan.

íváncsiak vagyunk, hogy a hóesés ellenére kijön-e a medve megnézni az árnyékát?
Galéria: Travelo programajánló 5. hét
Fotó: Raymond Boyd / Europress / Getty

 Hasonló medveles lesz Veszprémben is, ahol az állatkert két barnamedvéjét, Katát és Borit csalogatják ki a barlangjából február 2-án, délelőtt 11 órától. Itt az első 100 gyerek léphet be ingyen az állatkertbe. Szintén jó kis programnak ígérkezik a budapesti Néprajzi Múzeum családi napja február elsején, ahol a Fekete-Körös völgy ismeretlen világa lesz a főszereplő. A gyerekek köröstárkányi népdalokkal ismerkedhetnek, de az óriási terepasztalon folyó modellezésbe is be lehet kapcsolódni. A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

Aki ennél távolabbi tájakra kíváncsi, az látogasson el február elsején a Millenárisra. A tavalyi évhez hasonlóan a hazánkban működő, Kínával és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális- és művészeti szervezetek idén is megrendezik a Holdújév Fesztivált. A rendezvényen távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók mutatják be Kína színes kultúráját és köszöntik együtt a ló évét.

A Magyarországon élő kínaiak száma kb. 15 000 főre tehető
Galéria: Travelo programajánló 5. hét
Fotó: Chinafotopress / Europress / Getty

 A programról bővebben az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni, ha pedig a látogatás előtt egy kis gyorstalpalóra vágynak a holdújévvel kapcsolatban, kattintsanak összefoglalónkért. Miért tilos ilyenkor kiejteni a négyes számot, és miért ajánlatos piros alsóneműt húznia egyeseknek az ünnep alkalmából? Mindenre fény derül!

2014 nem a ló, hanem az ön esküvőjének éve? Irány február 1-2. között a budapesti Papp László Sportaréna, ahol Esküvő kiállítást rendeznek. Egy világraszóló lakodalom minden kellékét kiválaszthatjuk hintótól a megfelelő vőfélyig, de az aktuális trendekkel is tisztába jöhetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek