A békési nyaralás felér egy időutazással

Mangalicákkal, rackákkal és nóniuszokkal barátkozhat, mesebeli óriás eperfa alatt pihenheti ki az év fáradalmait, és a slambucot is megkóstolhatja, aki az alföldi tanyavilág felfedezésére vállalkozik. Megnéztük, milyen programok várják azt, aki idén nyáron belföldön maradna, de a tóparti nyaralásoknál autentikusabb falusi élményre vágyik.

Valószínűleg viszonylag kevesen álmodoznak arról, hogy az idei nyáron mondjuk Balatonföldvár helyett a Békés megyei Csorváson fog vakációzni a család. Bevalljuk, eddig mi sem különösebben gondoltunk ilyesmire. És milyen rosszul tettük! Cukiságok hadát, házias ízeket, barátságos vendéglátókat és érdekes programokat találtunk az Alföldön.

A tanyasi mindennapokat idéző falusi vendéglátóhelyek kínálata persze leginkább azokat fogja magával ragadni, akik városban nőttek fel, nem fejtek még tehenet, simogattak rackajuhot, mostak teknőben vagy vettek részt disznóvágáson. Őket viszont nagyon. Az Orosháza és Békéscsaba között, Csorvás kisváros határában található Eszter tanya óriási eperfájával és zseniálisan helyreállított korhű berendezésével például pont ilyen programokat kínál a városi létbe belefáradt turistáknak.

Mint dédanyáink korában
Galéria: Falusi turizmus
Fotó: mimi / Travelo

Itt tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha rég nem látott dédanyánkhoz érkeznénk, aki a legjobb falatokat teszi elénk kolbásztól a pálinkáig, este pedig a tisztaszobában ágyaz meg nekünk. Másnap reggel kezdhetünk a szomszédos mangalicás tanya meglátogatásával, utána kerékpárral felfedezhetjük a környéket, délután a gyerekek Drótos Tóthék Kincsestárában ismerkedhetnek a mára már elfeledett népi játékokkal, este pedig egy jó szalonnasütéssel koronázhatjuk meg a napunkat.

Kíváncsi a tanyasi élet kellékeire, de szívesebben pihenné ki a nap fáradalmait a fentinél modernebb környezetben? Irány a Ravasz tanya, Orosházától négy kilométerre, Pusztaföldvár felé félúton. Míg a közösségi terek, a polcokon sorakozó megannyi apró emlék, az istálló, az itt berendezett tanyamúzeum teljesen autentikusak, addig maga a vendégház olyan, mint egy minden igényt kielégítő panzió.

Mindenhez tartozik egy történet, de tényleg!
Galéria: Falusi turizmus
Fotó: mimi / Travelo

Az 1800-as években alapított 12 hektáros tanyán a falusi élet szépségeinek megismerése mellett adhatunk az adrenalinnak is: egy technikai sportolásra kialakított pálya is található ugyanitt, ahol quadozni és cross motorozni is lehet. Egy aktív pihenéssel töltött nap után pedig jól esik a bográcsban főtt slambuc, miközben a tanya tulajdonosa, Csizmadia Sándor sorra meséli anekdotáit a tanyavilág múltjáról és jelenéről.

Nagycsaládosoknak, baráti társaságoknak pedig az innen körülbelül 30 kilométerre lévő, Mezőhegyeshez tartozó majorságban található Peregi Vendégházban érdemes szállásért kopogtatnia. A hely érdekessége, hogy egykor iskola működött itt, ahol József Attila is megfordult. A szálláshely tuljadonosai nem akartak szakítani a múlttal, így a lakószobák mellett az egyik tantermet korhű módon visszaállították, így aki erre jár megnézheti, milyen lehetett anno az élet egy majorsági iskolában.

Napló és preparátum
Galéria: Falusi turizmus
Fotó: mimi / Travelo

És ha már Mezőhegyesen járunk, vétek lenne kihagyni az Állami Ménesbirtok meglátogatását, ahol a 19. század második felétől a híres nóniuszokat kitenyésztették. A jellegzetes, sárga műemléki épületek közt sétálva olyan érzése van az embernek, mintha itt megállt volna az idő. Nem véletlenül: az 1802-ben, Hild János tervei alapján, empire stílusban épült központi istállóban még megvannak az eredeti vörösmárvány zabtálak és a padlót burkoló fakockák. A jelenbe aztán sajnos gyorsan visszarántanak a birtok tőszomszédságában felhúzott panelházak.

De még ezzel a jókora szépséghibával együtt is nagyon szerethető ez a környék, ami például további olyan meglepő építészeti látnivalókat tartogat, mint az 1888-ban épített, világszabadalmaztatott eklektikus stílusú elevátor-magtár, vagy az 1885-ben épült, Magyarország egyetlen megmaradt fagerendavázas szállodája mesebeli óratoronnyal. Fedezzék fel, érdemes.

További programtippek a környéken

Orosháza: A város vadiúj Fő teréről és a Gyopárosfürdőn található fürdőkomplexumról itt írtunk bővebben.

Kardoskút: Az itt található szikes Fehér-tó természetvédelmi oltalom alatt áll, a vonuló madarak egyik legfontosabb gyülekezőhelye. Ha V-alakban szálló darvakat lát a környéken, nagy valószínűséggel ide tartanak.

Gyula: Vármúzeum, fürdő, remek cukrászdák, virágos közterek. Gyuláról itt olvashat bővebben.

Szarvas: A Mini Magyarország és Arborétum eddig is jó program volt, tavasszal pedig tovább bővül a makettpark.

Tótkomlós: Szerette Závada Pál Jadviga párnája című könyvét, és a belőle készült filmadaptációt? Akkor a történet helyszínét, Tótkomlóst is szeretni fogja! A hangulatos kisvárosban figyelmet érdemel még a szlovák tájház, mely védett műemlék, hazánk első nemzetiségi tájháza.

Gyalogtúrák a Marosháton: Számtalan túraútvonal hálózza be a kistérséget, ezekről a mezőhegyesi, tótkomlósi, orosházi vagy makói Tourinform-irodákban beszerezhető tájékoztató füzetből és részletes térképről tájékozódhatunk, érdemes szerezni egy ilyet!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek