Németek helyett oroszok jönnek inkább Magyarországra

Németek helyett oroszok jönnek inkább Magyarországra

Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, a KSH pénteken közzétett január-novemberi adatai szerint ugyanis Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezik, miközben a belföldi vendégek száma is nő – mondta el Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. A vendégforgalom és a vendégéjszakák 5 százalék körüli növekedése mellett a szállásdíjbevételek is közel 10 százalékkal bővültek.

A belföldi turizmus növekedése a SZÉP-kártyának köszönhető. A minisztérium adatai szerint a felhasználás összege a megelőző évhez képest 50 százalékkal 68 milliárd forintra nőtt. A SZÉP-kártyával rendelkezőknek érdemes odafigyeni: jelenleg 28 milliárd forint fel nem használt összeg található a kártyákon, amelyből 4,7 milliárd forint felhasználhatósága idén májusban lejár.

 Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a hazai szálláshelyeken több mint 11 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak. Ausztria és Németország esetében kisebb visszaesést tapasztaltak, miközben az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken 3,2 százalékkal nőtt a foglaltság. A Revpar (egy kiadható szobára jutó bevétel) 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót. Ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el. Horváth Gergely kiemelte, hogy az MNB adatai szerint a turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1,845 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

Az MT Zrt. a 2013-as évre a belföldi vendégéjszakák számának 4,6 százalékos, míg a külföldi vendégéjszakák esetében 5 százalékos növekedését várja. Az idei évre a belföldi vendégéjszakákban 2 százalékos, míg a külföldi esetében 4,1 százalékos növekedést jeleznek előre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek