Kóstoljon komlópelletet Kőbányán, vagy túrarandizzon Pécsett!

A közeledő hétvége programjait böngészve csupa beltéri programot találtunk - persze kinek is lenne kedve ebben a ködös, nyálkás időben huzamosabb időt eltölteni odakinn. Azért annak a kisebbségnek, aki mégis így döntene is javasolunk lélek- és testmelegítő elfoglaltságokat túraranditól forralt bor fesztiválig.

Aki abba a – feltehetően többségi – csoportba tartozik, aki inkább a beltéri vidámságra voksol a lehangoló szürke köddel szemben, választhatja például hétvégi programnak a ma kezdődő Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ahol öt nap alatt csaknem 20 országból több mint 30 produkciót lehet megnézni a Fővárosi Nagycirkuszban. A programsorozatban Kína, Olaszország, Oroszország, Ukrajna és Kuba mellett Spanyolország, Németország, Fehéroroszország, Dánia és Brazília legjobb csoportjai mutatkoznak be.

Artistának lenni talán az egyik legnehezebb hivatás a világon
Galéria: Travelo programajánló 2. hét
Fotó: John M Cooper / Flickr.com

 Az "A" műsor január 9-én egy, január 12-én pedig két alkalommal lesz látható, itt fellép többek között táncos show elemekkel bővített akrobataszámmal a The Godfathers ukrán együttes, trapézprodukcióval a kanadai Duo Azelle, az olasz Duo Triberti görkorcsolyapáros, valamint a brazil artista, Super Silva is, aki 14 méteres magasságban, biztosítókötél nélkül hajtja végre mutatványát. A "B" műsort január 10-én és január 11-én lehet majd látni. Ebben a blokkban mások mellett fellép lengődróton a kínai Huang Jang, zsonglőrködik a francia Bouglione cirkuszdinasztia ifjú tehetsége és az ukrán Valerij Tkács is, emellett színpadra lép az orosz Sztinka csoport, amely rúdszámot mutat be. Illetve, mindkét programban szerepel magyar produkció is: a Richter csoport lovas akrobataszáma a klasszikus cirkuszi hangulatot idézi majd, a jövő cirkuszát pedig Simet László szemaforszámával képviseli – írja az MTI.

Szintén ma kezdődik, és január 12-ig, vagyis vasárnapig tart a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál a budapesti Mu Színházban. A fesztivál eddigi 14 éve alatt több, mint ezer táncos mutathatta meg magát. A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosokat bátorítsa, legújabb alkotásait megismertesse a nagyközönséggel. A fesztivál ideje alatt a versenyprogramon kívül kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Délelőttönként workshopokra várják a profi és kezdő táncosokat a MOHA - Mozdulatművészek Házában, melyeket nemzetközileg elismert tánckoreográfusok tartanak majd – olvasható a Port.hu ismertetőjében.

De aki az előadóművészetek helyett inkább az építészetben és az alkoholban hisz, annak a Dreher sörutazás elnevezésű gyárlátogató programot ajánljuk meleg szívvel Kőbányán. A túra a sörmúzeumban indul, ahol a kiállítás a céhes időktől kezdve mutatja be, hogyan alakult ki és fejlődött az ipari serfőzés Magyarországon. Megszagolhatjuk és megkóstolhatjuk például a pilzeni és a festő malátát, vagy éppen a komlópelletet is. És hogy mi köze ennek az egésznek az építészethez? A kőbányai sörgyárban található Közép-Európa legszebb főzőháza, ahol Zsolnay eozin mázas csempékkel díszített, közel 100 éves falak között, az eredeti állapotban helyreállított, csodálatos rézüstökben készítik ma is a főzőmesterek a sört.

A sörfőzés egyik fontos fázisa
Galéria: Travelo programajánló 2. hét
Fotó: fovarosi.blog.hu / Indafotó

 

A gyár egyes telephelyei között kisvonattal utazhatunk, a túra végén pedig kóstoló is jár mindenkinek. A programon csak 18 év felettiek vehetnek részt, és előzetes bejelentkezés szükséges. A hónap folyamán több időpontból lehet válogatni, a legközelebbi a január 10, délután 2 óra, de 14-én is indul két csoport.

Az alkoholnál maradva, de már a kültéri programot keresőknek kedvezve ajánljuk figyelmükbe a monori pincefaluban tartott Forralt bor fesztivált. A rendezvény hivatalos neve "Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig", és idén negyedik alkalommal rendezik meg. Január 11-én, 11 órakor nyílnak a pinceajtók a Strázsahegyen, és fűszeres forralt bor illata lengi majd be a Szent Orbán tér környékét – ígérik a szervezők. A monori és Monor környéki borászok 15 pincében várják a vendégeket, hogy bögréiket újra és újra teletöltsék a gőzölgő itallal.

Forralt bor: kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben pláne
Galéria: Travelo programajánló 2. hét
Fotó: Bányászlány / Indafotó

 Nem tud kit magával vinni a fent ajánlott programokra? Január 12-én reggel 10-től tartják meg az első pécsi túrarandit, ahol szintén forraltborozás közben, a ködös Mecsekben találhatnak egymásra a résztvevők. "Az Égervölgyből indulunk, felkeressük az egykori pálos kolostor maradványait és a Farkas-forrást. A túrát némi harapnivalóval zárjuk, fakultatív módon pedig forralt borral koronázzuk. Az ismerkedést játékokkal segítjük" – írják a szervezők.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek