Készítsen madáretetőt az év első hétvégéjén!

Újév első hétvégéjét töltheti termál vízben vagy újévi koncerten, a Tisza-tónál elkészítheti a család saját madáretetőjét, ha viszont szívesebben nézegetne szobahőmérsékleten szürreális képkockákat, tegye azt az Átrium film-színházban! Programajánló január első hétvégéjére.

 

Tisza-tavi madártúra

 

Bár a Tisza-tavat környező településeken csak mérsékelten, Poroszlón viszont egészen biztosan mindenki talál magának néhány programot még a téli időszakban is. Az ökocentrum közelében található Tiszaörvényben, szombaton például tíz órakor kezdődik a Tisza-tavi madármegfigyelő túra, ahol többek között azt is megtudhatjuk, hogy tényleg kell-e etetnünk télen a madarakat, és ha már ezt tesszük, akkor mivel, mikor és meddig etessük azokat.

 

Tisza-tó, majdnem olyan jó, mint a Balaton
Galéria: Travelo programajánló 1. hét
Fotó: Laci13 / Indafotó

A túra során a csoport nemcsak sorra veszi a különböző etetőtípusokat, de minden túrázó elkészítheti saját, egyszerű madáretetőjét, amit kertjébe vagy háza közelében a parkba, folyamatos gondozás mellett, ki is akaszthat. A Tiszavirág Ártéri Sétaúton vezetett gyalogtúra háromórás, és bár forró teával és forralt borral várnak mindenkit, a meleg, réteges ruházat és a vízhatlan túracipő vagy bakancs mindenképp ajánlott.

Indulás: a tiszaörvényi Szabics Kikötőből 10 órakor, előzetes egyeztetés szükséges.
Részvételi díj: felnőtteknek 1000, diákokonak és nyugdíjasoknak 750 forint.

 

Újévi koncert Sárváron

 

Aki viszont az év első hétvégéjét inkább termálvíz közelében, netán a termálkristály legendájáról híres Sárváron töltené, annak jó szívvel ajánljuk a Sárvári Koncertfúvószenekar január 4-i újévi koncertjét. A szombaton 17 órakor kezdődő koncertet a Tinódi gimnáziumban tartják, a zenei program pedig felöleli a fúvósirodalom valamennyi műfaját: a népszerű klasszikus művektől a koncertzenekari műveken és musicaleken át, napjaink könnyűzenéjéig. A sárvári fúvószenekar újévi koncertje 2014-ben 40 éves múltra tekint vissza, egyike az ország legrégebbi tradícióval rendelkező fúvós hangversenyeinek. A rendezvény ezúttal is tartalmas szórakozást ígér az igényes fúvószenekari muzsikát kedvelők számára, ahol a zenekart Szélesi Attila karnagy vezényli.

 

Sárvári fúvószzenekar
Galéria: Travelo programajánló 1. hét
Fotó: sarvarfuvos.com / Indafotó

 

Mozizzon az Átriumban!

 

Azon fővárosiak, akik még mindig csak óvatosan mozdulnak ki a december végi, de új év első napjaira is átnyúló szabadságolások miatt a meleg szobából, azokat ezúttal egy kis szürreális mozizásra buzdítjuk. Jodorowsky maraton címmel január 2 és 4. között nézhetjük meg ugyanis az orosz (ukrán) zsidó származású chilei-mexikói művészpolihisztor filmjeit, aki elsősorban ezoterikus, szürreális és sokkoló képkockáiról ismert, és jó néhány képregényt is írt. A 83 éves Párizsban élő Alejandro Jodorowsky egyszer ezt nyilatkozta: „Én azt várom a filmektől, amit az észak-amerikaiak nagy része a pszichedelikus drogoktól vár." Jodorowksy emellett egy újkori spiritualista, és egyike a világ vezető tarot-kutatóinak.

 

Átrium: A múlt egy meghatározó darabja
Galéria: Travelo programajánló 1. hét
Fotó: torobala / Indafotó

A kultuszfilmes újabban nagy figyelmet szentel a „pszichomágiának" nevezett pszichológiai terápiának, aminek az a célja, hogy meggyógyítsa az élet korai szakaszában szerzett lelki sebeket. A terápia azon a hiten alapul, hogy bizonyos külső cselekmény eljátszása közvetlenül hat a tudatalattira, megszabadítva azt egy sor traumától, akár több generációra kiterjedőtől is. Ezeket a cselekményeket a terapeuta írja elő, miután tanulmányozta a páciens személyiségét és családfáját. A magyarhangya és az Átrium Film-Színház rendezésében, 2014. január 2. és 4. között először lesznek láthatók hazánkban a művész legendás klasszikusai, amelyre filmenként 1600 forintért, 4 meghatározott filmre szóló bérletet pedig 5000 forintért vehetünk. A programról bővebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek