Tolonganak a látogatók a zirci apátságban

Hét hónap alatt több mint 18 ezren keresték fel a májusban átadott zirci apátsági látogatóközpontot, amely jövőre színházi előadásokkal is várja az érdeklődőket.

A Zirci Ciszterci Apátság látogatóközpontja termeken átívelő formában, falakon végigfutó időszalag, interaktív érintőképernyős terminálok, részletgazdag makettek segítségével mutatja be mindazt, ami a középkortól egészen napjainkig meghatározta, illetve meghatározza a ciszterci rend kialakulását, annak szellemiségét - mutatta be Ring Júlia ügyvezető a május közepén átadott fejlesztést az MTI-nek.

A felújított díszudvaron át az új kiállítótérbe jut a látogató, ahol az 1750-es években készült, 8x3 méteres gobelinek keretezte térben nézhető végig a kiállításra hangoló, szerzeteseket megszólaltató 10 perces film. Ezt követően - igény szerint audioguide-os vezetéssel - indul a látogatási útvonal a középkori termen keresztül, a barokk kort bemutató térbe, amely kiegészül az apáti arcképcsarnokkal, a kincstár anyagával és a rend mindennapjait bemutató teremmel. Emellett szerzetesi idegenvezetéssel lehet megtekinteni a bazilikát, ahol kérésre orgonabemutatót is tartanak. A látnivalók a középkori romokkal és a misztikus élményt nyújtó kriptával fejeződnek be.

Ring Júlia tájékoztatása szerint májustól december végéig a látogatószám meghaladta a tizennyolcezer főt.

A rendtörténeti kiállítás anyaga folyamatosan bővül, az eddigi programrepertoárt - orgonakoncertek, lelkiségi előadások - színházi előadásokkal, író-olvasó találkozókkal, koncertek szervezésével szeretnék színesíteni. Ezek mellett továbbra is megrendezik a nagy érdeklődésre számot tartó Múzeumok Éjszakáját, az adventi gyertyagyújtásokat, a Mindenki Karácsonya elnevezésű, civilek, magánemberek, helyi intézmények és egyházi szervezetek közreműködésével megvalósuló nagysikerű programot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek