Elment az áram a budapesti reptéren

Teljes áramkimaradás volt a ferihegyi repülőtéren péntekre virradóan egy teszt keretében.

A feltételezett forgatókönyv szerint a repülőtéren egyszerre állt volna le valamennyi külső, nagyfeszültségű áramforrás – ami elvben teljes leálláshoz vezethetett volna. A Budapest Airport történetében eddig még soha nem végeztek ennyire átfogó, teljes áramkimaradást szimuláló ellenőrzést.

 

Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Bár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek három, egymástól független, nagyfeszültségű elektromos betápláló rendszere van (két fővárosi és egy a vecsési alállomásra kapcsolva), a repülőtér 2. Termináljának tervezői arra is felkészültek, hogy egyszerre áll le mind a három, külső elektromos kapcsolat. Ennek egyébként a minimálisnál is kisebb a matematikai valószínűsége, de a légiközlekedésben semmit sem szabad a véletlenre bízni.

Éppen emiatt az új 2. Terminál csarnokának, a SkyCourtnak az építésénél a mérnökök egy azonnal üzembe állítható, hatalmas teljesítményű dízelmotort is elhelyeztek az épület alagsorában. Ez szükség esetén 30 másodpercen belül elindul és meghajt egy elektromos generátort, ami azonnal átveszi a terminál áramellátásának biztosítását. A 80.000 cmᶟ-es dízelmotor amúgy egy kisebb tengerjáró hajó meghajtásához is elegendő teljesítménnyel rendelkezik. Péntekre virradó éjszaka fél egytől háromig ennek a rendszernek az üzembiztosságát tesztelték a repülőtéri szakemberek, a teljes terminált lekapcsolták a külső áramforrásokról. Mindebből az utasok semmit sem vettek volna észre.

„Azért választottuk az éjszakai időszakot, mert akkor nincs forgalom, ekkor lehetett a lehető legkisebb kockázattal tesztelni az egész rendszert." – magyarázza Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Szolgáltató Központjának igazgatója. Hozzátette: „Bár a SkyCourt megépítése óta is számos alkalommal végeztünk részleges teszteket, az összes rendszert így együtt csak az után ellenőriztük, hogy megépültek a nagyfeszültségű betáplálás új vonalai. Ehhez fogható nagyságrendű áramkimaradást még sohasem szimuláltunk a repülőtéren. Egy-két apróbb hibától eltekintve minden rendben ment, a terminál biztonsági berendezései is zavartalanul működtek."

Egy-egy hasonló áramkimaradás esetén természetesen hosszabb időt venne igénybe a terminál valamennyi rendszerének visszaállítása, hiszen a számítógépek egymás utáni újraindítása hosszabb folyamat. Ezzel együtt, a tesztet végző szakemberek elégedettek: kiderült, hogy még egy akár 24 órás áramkimaradás esetén is a budapesti repülőtér terminálja üzembiztosan tovább működtethető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek