Ingyen látogathatók a többmillió éves mocsárciprusok

Szerdán megnyílt a Pannon-tenger múzeuma Miskolcon, ahova daruskocsival szállították a Bükkábrányban talált gigantikus, megkövült mocsárciprus-törzseket. A szenzációs, 7,6 millió éves leletek mellett a Kárpát-medence kialakulását, a rudabányai ősmajomhoz kapcsolódó kutatásokat és a Kárpátok ásványait mutatják be a tárlaton. A belépés a megnyitó napján ingyenes.

Az Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsáriciprus-erdő és kora nevű tárlatot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg, írja az MTI. Emlékeztetett arra, hogy óriási szenzációt jelentettek a Borsod megyei Bükkábrányban 2007-ben megtalált mocsárciprusok. Felidézte, hogy a famatuzsálemek elhelyezése komoly munkát jelentett, és széles körű összefogást igényelt.

Galéria: Miocén kori élmények Miskolcon: megnyílt a Pannon-tenger TárFotó: pannontenger.hu

Ezek a 4-6 méter magas famaradványok jelenleg a világon a legidősebb, nem megkövesedett, lábon álló, fosszilis erdőjének részei. A mocsárciprus-maradványokat a bükkábrányi lignitbányában 65 méteres mélységben találták a lignitréteg tetején. Összesen 16 törzset találtak, bár nem mindegyik maradt fenn jó állapotban. Közülük négy került most a miskolci múzeumba.

A Pannon-tenger múzeumban, amely egy új épületszárnyban kapott helyet, a mocsárciprusok mellett a Kárpát-medence (Pannon-medence) kialakulását, a rudabányai ősmajomhoz kapcsolódó kutatásokat és a Kárpátok ásványait mutatják be.

A 435 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. Halász János kitért arra is, hogy tekintettel a közgyűjteményben zajló, magas színvonalú szakmai munkára, a múzeum állami támogatása jövőre 12 millió forinttal nő. Bejelentette azt is, hogy a jövő évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 14 millió forintos múzeumszakmai támogatásának köszönhetően az intézmény újabb, interaktív, közönségbarát kiállítás megvalósítására készül, amellyel a magyar honfoglalás korának a térséghez kapcsolódó leleteit mutatja be.

A múzeumba a belépés a nyitás napján ingyenes, egészen este 8 óráig tartanak nyitva. A nagy érdeklődésre való tekintettel szerdán csak 30 fős csoportokban, kísérő segítségével lehet a Pannon-tenger Múzeum épületét és kiállításait megtekinteni. A csoportokat 10 percenként, múzeumi kísérővel engedik be, így várhatóan nem lesz nagy a várakozási idő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek