Biztonságosak a déli barlangjaink

  Biztonságosan lezárták a barlang bejáratokat a hívatlan látogatók elől, nyugodt területet alakítottak ki a denevéreknek és a látogatók számára acélfolyosó készült a barlangi tó fölé. A Mecsek és a Villányi-hegység barlangjai közelében most már biztonságban túrázhatunk.

  Befejeződött az a projekt, amely során biztonságossá tették a Mecsek és a Villányi-hegység területén található barlangbejáratokat és korszerűsítették a műszaki létesítményeket. A természetvédelmi célú beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósulhatott meg, teljes költségvetése 66 192 019 Ft volt - írja hírlevelében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

   

  Abaligeti-barlang
  Galéria: Barlangok
  Fotó: Wikipedia

  A munkálatok még tavaly kezdődtek meg, így aztán mára 16 fokozottan illetve megkülönböztetetten védett barlangot és annak képződményeit sikerült megóvni, biztosították a védett és fokozottan védett denevérek élő- és telelőhelyeinek védelmét, és balesetmentesítés történt minden barlangban.

   

  Biztonságos barlang bejáratok

   

  A turistautak mellett elhelyezkedő barlangok fokozottan ki vannak téve az illegális behatolásoknak, melyek során képződményeik károsodhatnak, valamint a hívatlan látogatók számára élet- és balesetveszélyesek. Ezért a beavatkozások elsődlegesen a barlang bejáratok biztonságos lezárását foglalták magukban.

   

  Vízfő-barlang Orfűn
  Galéria: Barlangok
  Fotó: Lagi / Indafotó

  De kicserélték a barlangok kutatásához szükséges napjainkra már korrodált, balesetveszélyessé vált műszaki létesítményeket és létrákat is rozsdamentes acélból készült szerkezetekre. A barlangokban az új kiépítések a kutatók számára a biztonságos közlekedést segítik és a képződmények megóvását szolgálják.

   

  A denevéreknek is jobb

   

  Számos olyan barlang- pl. Abaligeti-barlang, mánfai Kőlyuk-barlang - is található a területen, amely védett vagy fokozottan védett denevérek élőhelye. Mivel a denevérek fokozottan érzékenyek a zavarásra, valamint életterük az elmúlt időkben jelentősen csökkent, ezért szükséges élőhelyük lezárással biztosított védelme.

   

  Beremendi-kristálybarlang
  Galéria: Barlangok
  Fotó: fabri / Indafotó

  A Villányi-hegységben található hévizes eredetű barlangok, mint amilyen a Beremendi-kristálybarlang és a Nagyharsányi-kristálybarlang, cseppkövekben, cseppkőlefolyásokban, ásványkiválásokban különösen gazdagok. E barlangok emiatt fokozott védelmet élveznek. Képződményeik sokszor az omladékot borítják, a járóútvonalba esnek. Ezért adott szakaszokon, főképpen a Nagyharsányi-kristálybarlangban, a természetvédelmi és kutatási célú barlangbejárásokhoz a geológiai értékek védelme érdekében rozsdamentes acélból járóútvonalat építettek ki.

   

  Acél járófolyosó a tavon keresztül

   

  Az egyik legjelentősebb feladat az orfűi Vízfő-barlang rekonstrukciója volt, melynek keretében a valamikori vízmű által hasznosított műtárgyakat és szerelvényeket elbontsák és a bejárati szifont kitisztítsák. Így aztán a bejárati tárót biztonságosan, denevérvédelmi szempontokat is figyelembe véve lezárták, és a barlangban a vízzel borított részeken a természetvédelmi kezelést, bejárást lehetővé tevő rozsdamentes acélból készült járófelületet alakítottak ki a bejárati szifon környezetében és a Zuhatagos-terem taván keresztül.

  Hogyan látogathatunk barlangokat?
  A turisztikai barlangok látogatása nagyobb létszámú csoportokban, szakvezetővel történik. A kirándulás célja természeti, kultúrtörténeti értékek tanulmányozása, a környezeti oktatás és az aktív pihenés. A látogatás feltételeinek kialakítása és biztosítása jelentős természetátalakítást igényel. A mozgásukban nem korlátozott vendégek látogatása érdekében a barlangban kényelmes és biztonságos közlekedést lehetővé tévő, szükség szerint korláttal ellátott járószint (létra, lépcső, híd) és elektromos világítás biztosított. A barlang bejárásához speciális felszerelésre nincs szükség.
  A barlangi kalandturizmus viszont már kisebb csoportokban (5-10 fő), szakvezetővel történik, de a barlang kúszással, mászással történő bejárása mozgáskészséget, fizikai állóképességet valamint barlangi alapfelszerelést (overall, sisak, fejlámpa) igényel.
  Ezen az oldalon az összes hazai látogatható turisztikai barlang megtalálható.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek