Biztonságosak a déli barlangjaink

Biztonságosan lezárták a barlang bejáratokat a hívatlan látogatók elől, nyugodt területet alakítottak ki a denevéreknek és a látogatók számára acélfolyosó készült a barlangi tó fölé. A Mecsek és a Villányi-hegység barlangjai közelében most már biztonságban túrázhatunk.

Befejeződött az a projekt, amely során biztonságossá tették a Mecsek és a Villányi-hegység területén található barlangbejáratokat és korszerűsítették a műszaki létesítményeket. A természetvédelmi célú beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósulhatott meg, teljes költségvetése 66 192 019 Ft volt - írja hírlevelében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

 

Abaligeti-barlang
Galéria: Barlangok
Fotó: Wikipedia

A munkálatok még tavaly kezdődtek meg, így aztán mára 16 fokozottan illetve megkülönböztetetten védett barlangot és annak képződményeit sikerült megóvni, biztosították a védett és fokozottan védett denevérek élő- és telelőhelyeinek védelmét, és balesetmentesítés történt minden barlangban.

 

Biztonságos barlang bejáratok

 

A turistautak mellett elhelyezkedő barlangok fokozottan ki vannak téve az illegális behatolásoknak, melyek során képződményeik károsodhatnak, valamint a hívatlan látogatók számára élet- és balesetveszélyesek. Ezért a beavatkozások elsődlegesen a barlang bejáratok biztonságos lezárását foglalták magukban.

 

Vízfő-barlang Orfűn
Galéria: Barlangok
Fotó: Lagi / Indafotó

De kicserélték a barlangok kutatásához szükséges napjainkra már korrodált, balesetveszélyessé vált műszaki létesítményeket és létrákat is rozsdamentes acélból készült szerkezetekre. A barlangokban az új kiépítések a kutatók számára a biztonságos közlekedést segítik és a képződmények megóvását szolgálják.

 

A denevéreknek is jobb

 

Számos olyan barlang- pl. Abaligeti-barlang, mánfai Kőlyuk-barlang - is található a területen, amely védett vagy fokozottan védett denevérek élőhelye. Mivel a denevérek fokozottan érzékenyek a zavarásra, valamint életterük az elmúlt időkben jelentősen csökkent, ezért szükséges élőhelyük lezárással biztosított védelme.

 

Beremendi-kristálybarlang
Galéria: Barlangok
Fotó: fabri / Indafotó

A Villányi-hegységben található hévizes eredetű barlangok, mint amilyen a Beremendi-kristálybarlang és a Nagyharsányi-kristálybarlang, cseppkövekben, cseppkőlefolyásokban, ásványkiválásokban különösen gazdagok. E barlangok emiatt fokozott védelmet élveznek. Képződményeik sokszor az omladékot borítják, a járóútvonalba esnek. Ezért adott szakaszokon, főképpen a Nagyharsányi-kristálybarlangban, a természetvédelmi és kutatási célú barlangbejárásokhoz a geológiai értékek védelme érdekében rozsdamentes acélból járóútvonalat építettek ki.

 

Acél járófolyosó a tavon keresztül

 

Az egyik legjelentősebb feladat az orfűi Vízfő-barlang rekonstrukciója volt, melynek keretében a valamikori vízmű által hasznosított műtárgyakat és szerelvényeket elbontsák és a bejárati szifont kitisztítsák. Így aztán a bejárati tárót biztonságosan, denevérvédelmi szempontokat is figyelembe véve lezárták, és a barlangban a vízzel borított részeken a természetvédelmi kezelést, bejárást lehetővé tevő rozsdamentes acélból készült járófelületet alakítottak ki a bejárati szifon környezetében és a Zuhatagos-terem taván keresztül.

Hogyan látogathatunk barlangokat?
A turisztikai barlangok látogatása nagyobb létszámú csoportokban, szakvezetővel történik. A kirándulás célja természeti, kultúrtörténeti értékek tanulmányozása, a környezeti oktatás és az aktív pihenés. A látogatás feltételeinek kialakítása és biztosítása jelentős természetátalakítást igényel. A mozgásukban nem korlátozott vendégek látogatása érdekében a barlangban kényelmes és biztonságos közlekedést lehetővé tévő, szükség szerint korláttal ellátott járószint (létra, lépcső, híd) és elektromos világítás biztosított. A barlang bejárásához speciális felszerelésre nincs szükség.
A barlangi kalandturizmus viszont már kisebb csoportokban (5-10 fő), szakvezetővel történik, de a barlang kúszással, mászással történő bejárása mozgáskészséget, fizikai állóképességet valamint barlangi alapfelszerelést (overall, sisak, fejlámpa) igényel.
Ezen az oldalon az összes hazai látogatható turisztikai barlang megtalálható.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek