Rövidebb lesz az adventi vásár a Vörösmarty téren

Eredetileg november 15-től egészen január 2-ig tartott volna a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Most úgy néz ki, csak november 29-én nyitnak, és december 24-én már zárnak is. Sok turistát veszíthetünk miatta.

Az előzetesen meghirdetett november 15-i kezdés helyett csak november 29-én tervezik megnyitni az idei évben a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, és már december 24-én zárják is, ezzel lényegesen lerövidül a téli szezon egyik legnépszerűbb budapesti rendezvényének hossza – írja a Turizmusonline.hu.

További adventi hangulatért kattintson!
Galéria: Rövidebb lesz a karácsonyi vásár
Mark H. Milstein / Northfoto

 A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) levélben tiltakozik, és a döntés felülvizsgálatát, és a karácsonyi vásár nyitva tartásának november 15-január 2. közötti időre történő meghosszabbítását kéri Belváros-Lipótváros jegyzőjétől. A szövetség felháborodása nem véletlen: az évről-évre népszerűbb budapesti vásárt nagyon sok beutaztató iroda ajánlotta ki partnereinek, és sok pozitív visszajelzés érkezett, miszerint csoportos utazásokat szerveznek az adventi vásár idejére fővárosunkba.

Így az irodák megdöbbenve értesültek a vásár két héttel későbbi nyitásáról, mert ez sok csoport lemondását fogja eredményezni. A november 15-30. közötti időszak ráadásul azért is különösen kedvező, mert ilyenkor egyébként meglehetősen kevés esemény csábítja a turistákat hazánkba. A december 24-i zárás szintén kedvezőtlen, hiszen a Budapestre szilveszterezni érkező turisták programjából is kimarad majd a vásár – emlékeztet a MUISZ.

UPDATE: Az V. kerület sajtóosztálya jelezte, hogy a közterületi vásárok időtartamát kormányrendelet szabályozza: csak az ünnepeket megelőző húsz napban (indokolt esetben 30 napig - a szerk) van lehetőség a vásár megtartására. Így a sajtóosztály szerint hiába kéri az ötödik kerületi jegyzőt a MUISZ a döntés felülvizsgálatára, ebben a kérdésben a jegyzőnek nincs mérlegelési joga.

UPDATE2: Kérdésünkre, miszerint milyen jogszabályi alapon tarthatták az utóbbi években mégis az előírt ídőnél hosszabb ideig a karácsonyi vásárt, ez a válasz érkezett: "A 210/2009 (IX.29.) Kormány rendelet 12 § 2. bekezdésében nevesíti a közterület értékesítés ünnepekhez kapcsolódó lehetőségeit. E szerint húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepeken, valamint évente plusz 1 alkalommal, az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napban van lehetőség árusításra. A Fővárosi Önkormányzat eddig az évi egy plusz alkalmat Mikulás napjához kötötte, azonban az idei évben már tartottak vásár szerű rendezvényt a Vörösmarty téren, ezért nem járul hozzá a kerület Jegyzője a korábbi kezdéshez. A befejezési határidőnek az az oka, hogy újév első napján már a Vörösmarty tér takarítását végzik, utána kezdődik a pavilonok elbontása, tehát egyébként sem lenne lehetőség árusításra január elsején és másodikán."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek