Várfutást rendeznek Szigligeten

Várfutást rendeznek Szigligeten

Száz résztvevőt várnak a szervezők szigligeti várfutásra; a versenyzőknek jelentős szintkülönbséget kell leküzdeniük szombaton. Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere elmondta: a várfutással egy történelmi események állítanak emléket, 1558-ban a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és visszamenekítették a szüretelőket a várba. Akkor életükért futottak a szigligetiek a török elől, ma a futás célja az egészségmegőrzés.

A történelmi eseményre utalva a rajtot ágyúlövés fogja jelezni. A klasszikus 6 km-es távon hagyományőrző öltözéket viselő lovas lovagol a versenyzők előtt. Mindkét táv vége komoly kitartást igényel a futóktól. A 6 kilométeres táv utolsó 1500 méterén 80 méteres szintkülönbséget kell teljesíteni, míg a 10 kilométeres utolsó 800 méterén 60 méteres szintkülönbség nehezíti a célba érkezést - hívta fel a figyelmet Balassa Balázs.

Tájékoztatása szerint a várban az idei évben elmarad a fegyver és harcászati bemutató, mert a színpad környékén komoly építési munkálatok folynak. A verseny szombaton a szigligeti sportpályán kezdődik, fél kilenctől lehet nevezni, nevezési díjat nem kérnek, a rendezvényt borkóstolás követi. Balassa Balázs szerint az előző években mintegy százan teljesítették a várfutást, a legkisebb gyerekektől a hatvan évesig akadt induló.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek