Murci nélkül se szüret, se hétvége

Tudatára adatik kicsiknek, nagyoknak, mulatni fog mindenki, kit otthon nem hagynak!- ezzel várja a szombati ábrahámhegyi Murcifesztivál a látogatókat, de ezt akár Villányban és Móron is kihirdethetnék. Boros, murcis programajánló hétvégére.

 

Vörösborfesztivál kezdődik pénteken Villányban

 

Ha valaki pénteken Baranya megyében jár, az mindenképp térjen be Villány kisvárosába, ahol egész hétvégén neves pincészetek, pálinkaházak és kézművesek kínálják termékeiket a Villányi Vörösborfesztiválon.

 

Galéria: Travelo programajánló 40. hétFotó: HJG / Indafotó

A több mint húsz éve, hagyományosan október első hétvégéjére eső rendezvény résztvevőit huszonöt borászat, négy pálinkaház és hatvan-hetven kézműves mellett a helyi éttermek, a helyszínre kitelepülő vendéglősök is várják. Borokat a belvárosban felállított standoknál és pincéknél kóstolhatunk, ahol a gazdák nemcsak az elmúlt években készült különleges boraikat kínálják, hanem az átlagosnál korábban kezdődött idei szüretnek köszönhetően új fehérborokat, rozékat és lehet, hogy már portugiesert is töltenek majd poharunkba.

Persze a sok folyékony nedű tematikus itatása mellett, szombaton szüreti felvonulást rendeznek, aztán lesz hordócsapolás, borrendi avatás, veteránautó-kiállítás, gyerekműsor, régi képeslapokból kiállítás, tűzijáték és utcabál is. Koncertet ad Radics Gigi, a Magna Cum Laude, Takács Nikolas és bemutatkoznak az Állami Népi Együttes táncosai is.

 

Móron 79. alkalommal is bornapok

 

Az első móri borfesztivált ugyanis 1934-ben rendezték meg, azóta minden évben Móron, az Ezerjó hazájába várják a borkedvelő közönséget. Mór hangulatos borváros a Vértes és a Bakony találkozásánál, közel Székesfehérvárhoz és Csókakő várához, varázsa talán éppen a móri borokban és borpincékben rejlik. A gyümölcsízben gazdag kortyokhoz finom falatok is járnak, ezért a móri borok mellé sváb ételeket is kóstolhatnak a vendégek, hiszen Mór kultúrájában és gasztronómiájában is őrzi az ősök hagyományait.

 

Galéria: Travelo programajánló 40. hétFotó: Tigger H.zsolt / Indafotó

A szürethez és szőlőműveléshez kapcsolódva bemutatkoznak a borlovagrendek, idén is megválasztják a borkirálynőt, és nem maradhat el a szüreti felvonulás és mulatság sem. A kicsiket és nagyokat kézműves vásár várja, a borutcán végigsétálva pedig számos fajta mellett a már hungarikumnak számító „móri ezerjót" is megkóstolhatjuk.

Idén a Móri Bornapok kísérő eseményeként megrendezik a Nemzetközi Népzenei és Néptánc Fesztivált is, amelynek keretében számos hazai és külföldi néptánc együttes lép színpadra. A móri borünnep remek hangulattal, jó borokkal, finom ételekkel és szórakoztató programokkal vár mindenkit mától egészen vasárnapig.

 

Murcifesztivál Ábrahámhegyen

 

"Tudatára adatik kicsiknek, nagyoknak / Mulatni fog mindenki, kit otthon nem hagynak!"- kezdi Ábrahámhegy községének weboldalán a szombati szüretre szóló invitálását. Délelőtt 11-kor ugyanis a szüreti menet elindul az ábrahámhegyi strandról, amelyet egy kisvonat is kísér, a Sziget utca - vasúti átjáró - Iskola utca - focipálya - Patak utca - strand útvonalon. A program szerint a Szent László templomnál egy időre megáll menet, ahol nyilvános áldást kérnek a gazdákra és az újborra, hogy aztán a strandra visszaérve mindenki jó Lacibetyárának köszöntőjét is meghallgassa.

 

Galéria: Travelo programajánló 40. hétFotó: arozi / Indafotó

Aztán elszabadul a móka a szabadban és a művelődésházban, ahol a rock and roll- operett- mulatós zene tengelyén keresztül mindenkit igyekeznek hamisítatlan szüreti hangulatba ringatni. A meghívójukat pedig ezzel zárják rövidre : "Szóljon gyorsan mindenki, sógornak, komának! Eljött az ideje, a murcifesztiválnak! Erre most kicsi, nagy meghívattatik, Százhúsz éves korig, elvárunk mindenkit!"

 

+1 tipp annak, aki viszont a lovakat szereti

 

Mármint meglovagolni. Mert október első hétvégéjén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága olyan különleges lovas túrát szervez, ahol az eddigiektől eltérően, a lovasok védett, háborítatlan területeken lovagolhatnak. A túra keretében a nemzeti park természetvédelmi őrének színes, élménydús szakvezetésében ismerhetjük meg a puszta élővilágát, annak néprajzi értékeit, de a tájalakulásról és a hortobágyi pásztoréletről is mesélnek majd a látogatóknak.

 

Galéria: Travelo programajánló 40. hétFotó: Bandi71 / Indafotó

Ebben az időszakban várhatóan már több 10 ezer daru tartózkodik a Hortobágyon, ezért egy kis szerencsével még darvakat is megfigyelhetünk.
A lovas túrák során arra mindenképp számítani kell, hogy a félnapos túrák időtartama mintegy 6 óra, a belovagolt táv 20-30 km, az egész napos túráké kb. 9 óra, és 40-50 kilométeren kell tartanunk magunkat lóháton. A részvétel ugyan saját lóval történik, de a szervezők azt írják, korlátozottan arra is lehetőség van, hogy a helyszínen hátaslovat béreljünk. A program részvételi díjas, a túrákra ezen az oldalon kell bejelentkezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek