Rajtunk múlik, hol jó élni

Tiszta levegő, mozdulj érte! - ez az idei Európai Mobilitási Hét szlogenje. Kampányol a MÁV, hogy az autó volánja mögött ülőket a szerelvényeibe csalogassa, és a főváros vezetése, amely több kerekező vagy tömegközlekedő utast látna szívesebben az utakon, mint autóst. Vasárnap, kevesebbet láthat.

 

Ma délelőtt a MÁV Szimfonikus Zenekarának muzsikájával nyitották meg az Európai Mobilitási Hetet a Nyugati Pályaudvaron, amely rendezvénysorozat a fenntartható közlekedést igyekszik népszerűsíteni.

A MÁV Szimfonikus Zenekarának rézfúvós szekcióját Bakó Roland vezényelte a Nyugati Pályaudvaron

Forrás: Origo


Völner Pál a fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára azt mondta, hogy a rendezvénnyel szeretnék mindenkiben tudatosítani, hogy ha ésszerűsítjük közlekedési szokásainkat, azt nemcsak saját egészségünk, pénztárcánk hálálja meg, de környezetünk is. Ehhez pedig egyáltalán nem kell feladni az utazás kényelmét. Hozzátette: „Minden egyes ember személyes felelősségvállalása számít, hogy olyan városokban élhessünk, olyan településeket hagyjunk magunk után örökül, amelyekben nemcsak lehet, hanem jó is élni."

A MÁV továbbra is az autósokat szeretné vonatra csábítani

A MÁV-csoport az Európai Mobilitási Hétre akciókkal készült, de azokat az embereket is szeretnék megszólítani, akik autóval közlekednek a hétköznapokban. Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy egyre többen utaznak vonattal, de nem csak az utasszámuk nőtt az utóbbi két évben, hanem az igénybe vehető szolgáltatások is.

A vezérigazgató kiemelte: „A MÁV-csoportnál folyamatosak a fejlesztések mind az elővárosi, mind a távolsági forgalomban. A pályarekonstrukciók mellett az állomások felújítását célzó projektek ütemezése is folytatódott 2013-ban. Jelentős előrelépések történtek a járműállomány megújításában, új elővárosi motorvonatok beszerzésével, emellett a távolsági forgalomra tervezett IC+ kocsik prototípusainak gyártásával. Már most több mint 500, év végére pedig újabb 200 kocsiban lesz elérhető a díjmentes wifi-szolgáltatás. Elkötelezettek vagyunk a vasúti kerékpárszállítás további fejlesztésében, és az internetes jegyértékesítési rendszer, a menetjegyváltási lehetőségek bővítése iránt."

A gyerekeknek is van dolguk

Budapest Főváros képviseletében dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vett részt, aki beszédében rámutatott, a gyerekeknek is felelősségük van abban, hogy rávegyék szüleiket, környezetkímélő közlekedési eszközöket is használjanak mindennapjaik során. Mint mondta: a Főváros azon dolgozik, hogy a közösségi közlekedési eszközök reális alternatívát kínáljanak az autóhasználat helyett.

Európai Mobilitási Hét

Magyarország 12. alkalommal rendezi meg a programsorozatot, amelynek célja, hogy a környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programok hozzájáruljanak az egészségesebb és biztonságosabb városi környezet kialakulásához. A fejlesztési tárca kommunikációs anyagokkal és programjavaslatokkal támogatta a helyi önkormányzatokat, hogy minél több települést ösztönözzön a programban való részvételre. Idén rekordszámú, 125 település csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A szeptember 16. és 22. között lezajló Mobilitási Hét fővárosi és vidéki programjairól a www.emh.kormany.hu oldalon található részletes tájékoztatás.

Tiszta levegő, mozdulj érte!

Ezzel a szlogennel rendeztek a szervezők hagyományos rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatot, ahova több mint 2000 mű érkezett, és amelyből a zsűri több mint 200 alkotást díjazott. A legjobb pályamunkák alkotóit kerékpárral jutalmazták, de MP4-lejátszók, e-bookolvasók, rollerek, könyvek is gazdára találtak.

A legjobban rajzoló vagy fotózó családok ma már bringával, rollerral térhettek haza

Forrás: Origo

A Szerencsejáték Zrt. értékes szerencsekártyákat, a Budapesti Közlekedési Központ egy darab éves diákbérletet ajánlott fel, a MÁV Zrt. pedig a Gyermekvasút Kft. bevonásával egy ingyenes utazást a gyermekvasút környezetvédelmi oktató járatán egy díjazott diák teljes iskolai osztályának.

Vasárnap autómentes nap

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szeptember 21-én, szombaton immár harmadszor rendezi meg az MVM Energia Futamot, az Alternatív Hajtású Járművek versenyét Budapest szívében, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az MVM Energia Futamon olyan zöld technológiákat mutatnak be, amelyeket a járműgyárak akár már ma felhasználhatnak a környezet megóvása érdekében, de rajthoz áll egy sor egyedi, kuriózum számba menő, károsanyag-kibocsátásmentes jármű is.

A kampány zárásaként Budapest Főváros a korábbi évekhez hasonlóan megszervezi a Fővárosi Autómentes Napot (szeptember 22.), amikor egy nap erejéig megnyitják a gyalogosok előtt az Andrássy korzót, ahol változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek