Kulináris glamping hétvégén Noszvajon

Ezen a hétvégén rendhagyó gasztronómiai csúcstalálkozót tartanak Noszvajon, ahol a glamping stílus jegyében az is kiderül, milyen egy luxus sátorban 12 séffel randevúzni.

 

Olyan, mint a szafarizás

 

A glamping szó a glamorous és a camping szó összeolvadásából keletkezett: a luxuskempingezést jelöli, ahol az összes kiegészítő stílusos, kényelmes és egy magasabb komfortfokozatot jelent a megszokott kempingezésnél. A glamping szabad és megengedő műfaj. A szabály az, hogy nincs szabály. A stílus tető alá hozható egy sátorban, egy kertvégi lakban, néhai sufniban vagy akár egy lakókocsiban, vagy egy valaha szebb napokat megélt gipsy karavánban is. A lényeg, hogy úgy kerüljünk közelebb a természethez, hogy a természet lágy ölén létezés a kényelmünket szolgálja.

A stílus gyökerei a szafarizáshoz nyúlnak vissza, amikor a műfaj az 1900-as évek elején erőre kapott. Amikor Afrikában utazgatni sikké vált, az európai és amerikai turisták kedvét úgy hozták meg a szafarikhoz, hogy a szállásokon, a sátrakban komoly kényelmet alakítottak ki számukra: a fekhelytől kezdve a luxus ágyneműn át, egészen a szőnyegekig. Sőt, ma is egyre több helyen csábítják a természetbarátokat efféle luxussal.

 

Galéria: Kulináris randevú NoszvajonForrás: Travelo

 

Már nálunk is működik

 

Úgy tűnik, itthon sem kell már nélkülöznünk a műfajt: Noszvajon ugyanis a hétvégén a Nomád Hotel igyekszik ezt meghonosítani. A családi kézben lévő hotel olyan, mintha vidéki rokonokhoz érkeznénk: a fogadtatás szívélyes, a koszt házias. A kempingként is üzemelő szálló szeptember 8-án, vasárnap a Stílusos Vidéki Éttermiség 4.0 rendezvényén három sátrat rendez be stílusosan azért, hogy kedvet csináljon az efféle pihenéshez. A rendezvény ingyenes, a luxus sátrakat a nagyközönség is megnézheti, később lakni is lehet majd bennük.

Noszvajon egyébként festői a környezet, jó a levegő, a faluban van egy barokk kastély és számos barlanglakás. Aztán itt van a legtöbb egy főre eső kemence Magyarországon, amit ezen a hétvégén a Kemencés Napok alkalmából be is üzemelnek a helyiek. Az eseményen 12 vidéki étterem mutatkozik be és igyekszik bebizonyítani, hogy vidéken is vannak jó éttermek, amelyekért érdemes autóba ülni.
A tematikus hívó szó az eseményen ezúttal a szabad tűz lesz. Ennek jegyében kell bemutatniuk a séfeknek azt, mit tudnak „nomád körülmények között", nívós konyhai berendezések híján grillen, wokban, tandori kemencében, hagyományos magyar kemencében vagy egyéb módon előállítani szabad tűzön.

 

Kulináris randevú 12 séffel

 

A Stílusos Vidéki Éttermiségiek gasztromozgalmának missziója, hogy az eseményre érkező 12 vendéglátóhely minél szélesebb körben ismertesse meg magát és főztjét a hazai közönséggel. A Nomád Hotel és Kemping óriási kertjében ott lesz az Anyukám Mondta Encsről, a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon Étterem Debrecenből, a Macok Egerből (az egykori Imola Udvarház), a Kistücsök Étterem Balatonszemesről, a Mandula Étterem és Borbár Villányból, a Manga, Mangalica Gasztroműhely Etyekről, a Nomád Hotel mint házigazda, a Rosinante Étterem Szigetmonostorról, a Viator Apátsági Étterem Pannonhalmáról, a Walter Vendéglő Perbálról. A meglepetésvendég a budapesti Sarki Fűszeres lesz, amely a fővárosban évek óta méltó módon képviseli a vidéki gasztronómiát.

Ha minden jól megy, az esemény után a résztvevők azt is elmondhatják magukról, hogy egy ültő helyükben kóstolták végig az országot. Mindezt pedig egy játékkal bizonyíthatják, ahol a résztvevők a belépésnél kapnak egy Magyarország-útlevelet, benne pecséthelyekkel, minden pecséthely egy éttermet jelöl. A játék során mind a 12, az eseményen résztvevő étteremnél kóstolni kell valamilyen ételt, ezután jár a pecsét. Aki teljesítette a küldetést, azaz végigette Magyarországot (tehát nincs szabad pecséthely az útlevelében), sorsoláson vesz részt, ahol többek között egy Nomád-élményhétvégének is gazdája lehet.

A szervezők persze gondoltak a kulinaritás legkisebb élvezőire is, akik séfpalántaképzőn vehetnek részt, kipróbálhatják, milyen a tábortűz fölött megsütött pillecukor, vagy ha úgy tartja kedvük, bevehetik a játékvárat is.
A nap borásza Bolyki Jani lesz a közeli Egerből, aki az alkoholospult mögött kínálja majd borait, de ott lesznek majd Eger vízilabdásai, lesz élő zene, vásári fotós, és termelői piac várja mindazokat, akik hazavinnének magukkal egy falatnyi vidéket.

A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 8., vasárnap, de ugyanekkor, szeptember 7. és 8. között zajlik Noszvajon a Kemencés Napok rendezvény is. Bár az eseményen a részvétel ingyenes, regisztrálni a Nomád Hotel honlapján szükséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek