Rajongjon a kisvasutakért Lillafüreden!

Lillafüredre kirándulni bármikor jó program, szeptember 7-én, a Kisvasutak Napján pedig különösen az lesz. Kiállítással, gyerekprogramokkal, kézműves vásárral, erdei íjászattal és színpadi műsorokkal készülnek.

A festői Lillafüred bármikor ideális hely egy pihentető hétvége eltöltéséhez, akár gyerekestül indulunk útnak, akár kettesben romantikáznánk egyet. Családoknak a kisvasút végállomásánál mindjárt ott a Diósgyőri vár, Lillafüreden az izgalmas Szent István-barlang, kicsit odébb pedig a Pisztrángtelep. Persze maga a kisvasutazás hegyen-völgyön, viaduktokon és alagutakon át is garantáltan hatalmas élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Palotaszálló és a Hámori-tó Galéria: Kisvasutak Napja - Lillafüredmimi / Travelo

 A párokat az ódon Palotaszálló, a szeptember közepére teljesen megújuló, romantikus függőkert várja, a Hámori-tó pedig színes ladikokkal csábít egy kis csónakázásra. No és persze ne feledkezzünk meg a Bükk vadregényes erdeiről, ahol az elkötelezett túrázók és az éppen csak sétálni vágyók is megtalálják számításaikat.

Zselici Csühögőtől 100Folk Celsiusig

Lillafüredre tehát "békeidőben" is érdemes ellátogatni, szeptember 7-én, szombaton viszont méginkább. Ekkor tartják ugyanis a Kisvasutak Napját, a hazai kisvasutak és a természetjárás ünnepét. Az erre a különleges napra összeállított kiállításon minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik Lillafüreden a Zselici Csühögőtől a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a hibrid kistestvérig.

Megtudhatjuk például azt is, hogy a legmeredekebb erdei kisvasút a szilvásváradi, és azt is, hogy miért. Kiderül, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, és megismerhetjük Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútját, a Gemenci Erdei Vasutat. De abba is beavatnak majd minden látogatót, mit jelent egy vonatnál a görpályás üzemmód, vagy az, hogy milyen keskeny a legkeskenyebb nyomtáv.

Lillafüred megálló következik! Galéria: Kisvasutak Napja - Lillafüredmimi / Travelo

 A gyerekeket különböző játékos és oktató programokkal várják, de a garadnai Mókus-odú játszótér fajátékait is birtokba veheti az aprónép, míg a felnőttek kézművesek és helyi termékek vásárán válogathatnak. Közös családi program lehet a 3 kilométer hosszú Pisztráng tanösvény bejárása. Ha teljesítettük a távot, jól esik majd megajándékozni magunkat egy fenséges pisztrángebéddel.

A fentiek mellett Garadnánál az erdőben az íjászattal is megpróbálkozhatunk, levezetésként pedig a Fazola Kohó állomáson felállított nagyszínpadnál táncos mulatság, kvízjátékok, az Ámulat Társulat műsora és 100Folk Celsius koncert várja a Kisvasutak Napja résztvevőit.

Zarándokúttól ipari örökségig

A szervezők a programokon való részvétel mellett azt javasolják, mindenki feltétlenül látogasson el a Lillafüredi tanösvény részét képező, a nyár elején megújult Mária-sétányhoz, mely nem csupán egy kellemes erdei kikapcsolódás, de zarándokút is. Az 1200 méter hosszú, 3 állomásból álló sétányon Lourdes-i csodatévő Szűz Máriának emléket állító kápolnát, a Limpiászi keresztet és az újonnan elkészült Mária-kegyhelyet járhatjuk be: a Patrona Hungariae szoborfülke pontos mása a Mátyás templom Lorettói Kápolnájában őrzött, vörös márványból készült szobornak.

Őskohó, Újmassa Galéria: Kisvasutak Napja - Lillafüredmimi / Travelo

 Ha pedig még mindig nem elég a programból és látnivalókból, ismerkedjünk meg a környék gazdag ipari örökségével, az újmassai őskohótól a garadnai erédszeti múzeumig. Az őskohó azért különleges, mert hasonló ipari emlék Európában csak három helyen található. Az őskohó mellett egy 18. századi, rekonstruált vasverő, és a Massa Múzeum áll. Magáról a kohóról azt kell tudni, hogy Fazola Frigyes építtette 1813-ban, és fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra a közeli Hámorba szállítottak.

Érdekesség, és már csak kevesen tudják, hogy a csodálatos Hámori-tó létrejöttét is Fazola Frigyesnek köszönhetjük, aki a vas megmunkálásához szükséges vízenergia folyamatos biztosításához 1812-ben a völgyzáró gátat megépíttette. És persze ne feledkezzünk meg róla, hogy a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) – hazánk többi kisvasútjához hasonlóan – maga is egy ipari emlék. Hiszen az erdei vasutakat korábban erdőgazdálkodási célból építették, és csak manapság használják turisztikai célokra. Az országban egyébként húsz vonalon, 250 kilométer hosszan utazhatnak rajtuk a kirándulók.

Hasznos tudnivalók a Kisvasutak Napjával kapcsolatban
Ezen a napon minden LÁEV-vonat csak a Kisvasutak Napja rendezvényre váltott napijeggyel vehető igénybe. A felnőtt jegy 2100 forint, a diákjegy 1800 forintba kerül, és érvényes nappali tagozatos diákigazolvány felmutatásával váltható meg. 3 éven aluli gyerekeknek a rendezvényen való részvétel díjmentes. Fogyatékossági támogatásban részesülők napijegye 300 forint (fogyatékosságot igazoló igazolvány felmutatásával). Az egész napos kutyajegy 700 forintba, a kerékpárjegy 600 forintba kerül.
A jegy tartalmazza az egész napos utazás díját az erdei vasúton, a rendezvény egyéb programjaira szóló belépőt és egy kedvezményes vásárlásra felhasználható Decathlon kupont.
Részletes program és további információk az esemény Facebook oldalán találhatók.

Címlapkép: Rózsi a rozsomák/Indafotó

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek