Csokiszobrok, borlovagok és jelmezesek hétvégéje

Annak ellenére, hogy augusztus 24-én, szombaton elvileg mindenkinek munkában a helye, a közelgő hétvége jobbnál jobb programokat tartogat csokifesztiváltól történelmi felvonulásig. Szabadnapot vett ki hogy ne legyen csonka a hétvége? Vasárnap takarítás helyett kikapcsolódna valamerre? Mutatjuk merre induljon.

Hétvégi programajánlónkhoz ötleteket gyűjtve először attól tartottunk, hogy a szombati munkanapra való tekintettel nem lesz túl nagy választék, de félelmeink nem igazolódtak be. Egynapos hétvége ide vagy oda, gasztrofesztivált természetesen tartanak az országban, ráadásul nem is egyet. De történelmi karneválra vagy bábfesztiválra is ellátogathat az, aki kivette szabadnapnak a szombatot, vagy aki vasárnapra keres magának programot.

Bornapok Győrben

Borlovagok, borászok és mezei borkedvelők is jól fogják magukat érezni a Győri Bornapokon. 23-án, pénteken délelőtt az Esterházy-palotában megválasztják a város borát, délutántól pedig izzíthatjuk a csíkos öltönyt, kalapot és szivart, ugyanis jazztől és swingtől lesz hangos a Széchenyi tér.

Győrben a boré a főszerep
Galéria: Programajánló a csonka hétvégére
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

24-én, szombaton felvonulnak a Borlovagok, és újabb tagokat is avatnak a bencés templomban. Este nép- és világzenei koncertekkel várják a látogatókat. 25-én vasárnap a gyerekeké a főszerep: zenés műsorokkal szórakoztatják a legkisebbeket, és a Dongaverdák Játékparkban is őket várják hordókból készült, kézzel-lábbal hajtott egyedi járművekkel.

A bornapokkal párhuzamosan szombat-vasárnap Terményáldást is tartanak Győrben, ahol termelők, kertészetek, pékségek és virágkötők mutatják be portékájukat. De gyógynövényekkel kapcsolatos előadás is lesz és gyógynövénytúrán is részt lehet venni.

Csokoládé minden mennyiségben Szerencsen

2008 óta minden évben megrendezik Szerencsen a csokoládéfesztivált, ahol persze amellett, hogy mindenki teletömi magát édességgekkel, könnyű- és népzenei koncerteken, gyerekműsorokon, táncbemutatón lehet részt venni, a gyerekeket pedig játszóházakkal, ügyességi versenyekkel várják.

Lesz csokoládé-kalandpark, csokoládészobor-kiállítás, beavatnak a csokoládékészítés rejtelmeibe, csokoládétallér gyűjtő versenyre is benevezhetünk, de még motorshow, hajszobrászat és állatsimogató is lesz. A zenei fellépők között a Punnany Massif éppúgy képviselteti magát, mint a Balkan Fanatik vagy éppen a Hooligans – a szervezők látványosan igyekeztek biztosra menni és minél szélesebb közönséget megszólítani.

Csokiegerek várják, hogy mind befalják őket
Galéria: Programajánló a csonka hétvégére
Fotó: . Images22 Tips Rf / Northfoto

Mi ugyan kiváncsiak lettünk volna a kiállítók kilétére is, de a fesztivál hivatalos honlapján csak a programokról lehet tájékozódni, a konkrét csokikészítőkről nem. De a fenti programkavalkádot elnézve a csoki csak egy jó indok egy nagy szerencsi össznépi bulira. Ha szereti a vurstliba oltott fesztiválokat, itt a helye!

A pénteki napra a belépő 2500 forint, szombaton és vasárnap felnőtteknek 1000 forintba, gyerekeknek 500 forintba kerül. Bérletet is lehet váltani 3000 forintért, a szerencsieknek pedig a rendezvény ingyenes.

Vegamennyország Kőbányán

Aki a csokoládéhabzsolás helyett a tudatos étkezésre és a vega életmódra szavaz, a hétvégén Kőbányán találja meg számításait. A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban a Szent László tér 7-14. alatt táplálkozási szakemberek előadásait lehet meghallgatni, csoportos jógát, relaxációs és tánc foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, főzőtanfolyamokat tartanak.

Jóga is lesz a vegafesztiválon
Galéria: Programajánló a csonka hétvégére
Fotó: Jetta Productions/walter Hodges/blend Images / Northfoto

Az idei szakmai előadásokon többek között szó lesz az állatvédelemről, a nyers étkezésről, a vegán életmódról és a tej élettani hatásairól. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezésesel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Az ingyenes fesztiválon Laár András is fellép.

Történelmi karnevál Szombathelyen

Augusztus 22-25. között tartják meg Szombathelyen a Savaria Történelmi Fesztivált. A város azt az időszakot idézi meg, amikor a rómaiak Krisztus születése után 43-ban megalapították Savaria városát a Földközi tengeri területet és a Balti tenger vidékét összekötő Borostyán út mellett. A település rövidesen központja lett a pannóniai útvonalaknak, a tartomány egyik legfontosabb városaként számos római császár is megfordult itt. A korból értékes emlékeket tártak fel, éppen ezért autentikus a karnevál helyszíne és a megidézett események is – írja hírlevelében a rendezvényről a TTG Hungary.

Szombathelyen tizennegyedik alkalommal rendezik meg a jelmezes fesztivált, amely Közép-Európa legnagyobb ilyen rendezvényének számít. 20 helyszínen mintegy 250 program várja az érdeklődőket. Augusztus 23-án és 24-én jelmezes felvonulás lesz, kézműves vásárt is tartanak, de Plautus három darabjából készült musical előadással is készülnek, a Történelmi Témapark látványos katonai hagyományőrző programjai pedig a tábori élet mutatják be.

Savaria Történelmi Fesztivál
Galéria: Programajánló a csonka hétvégére
Fotó: savariakarneval.hu

A Szent Márton Látogatóközpont interaktív Márton-játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és templomi koncertekkel vesz részt az ünnepen. A kolostorpiacon különböző kolostorok saját készítésű termékeikkel várják a látogatókat. Akik jelmezben érkeznek, szinte minden helyszínen kedvezményben részesülnek.

Idén először a Felföldi Játékok megrendezésére is sor kerül ez alatt az idő alatt. Az egyre népszerűbb kulturális és sportesemény több mint ezer éves múltú; az angol hódítók által elfoglalt Skóciában – mivel tilos volt a fegyverhasználat – megtalálták a másfajta módját az önvédelemnek. Most Savaria Kupa 2013 elnevezéssel tartják az országos bajnokságot.

Néhány programra belépőt szednek, erről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Bábfesztivál Pécsett

A Pécsi Metamorfózis Bábfesztivál 2013. augusztus 24. és 28. között első alkalommal kerül megrendezésre. A fesztiválon a felnőtteknek szóló előadások mellett csecsemőszínházi előadások, gyermekdarabok, szabadtéri produkciók, szakmai beszélgetések, konferenciák és kiállítások is lesznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek