A miskolci kultúra is megér 180 km-t

Nemcsak hazánk legnagyobb ingyenes zenei és nemzetközi filmfesztiváljával, de az első magyar nyelvű teátrumával is Miskolc büszkélkedhet. Az idén 190 éves színházzal egész Miskolc együtt ünnepel szeptember első napján.

Lillafüred valóban csodaszép, a Diósgyőri vár és Miskolc egésze hihetetlen meglepetést okozott számunkra látnivalóival együtt, és írtunk már arról is, hogy Miskolctapolca is egy olyan hely, aminek egyszer mindenkinek, minden vizét látnia és éreznie kell.
Miskolc kulturális arcát azonban eddig még sosem mutattuk meg, pedig gazdag programkínálatot tartogat még azoknak is, akiknek épp csak egyetlen napjuk van egy városnézéssel egybekötött kultúr-túrára.

Jameson CineFest tizedszerre is

Kezdjük például a filmművészettel. Talán nem is gondolnánk, de a legjobb amerikai és európai művészfilmeket minden évben Miskolcon mutatják be először magyar közönségnek. Ugyanis Miskolc városa tudhatja magáénak hazánk legnagyobb 10 napon át tartó filmes rendezvényét a Jameson CineFest-et, amelyet legelőször 2004-ben rendeztek meg, és amely előnevét az ír whiskeymárkáról, a főszponzorról nevezték el.

Művészetek háza Miskolcon, ahol a filmvetítések és a programok zajlanakFotó: Wikimedia Commons

Ez a nemzetközi filmfesztivál a 35 évnél fiatalabb alkotók filmjeire fókuszál, és a versenyprogramjában nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket is vetít. Évente több mint ezer, a világ minden tájáról beérkező nevezésből az előzsűri összesen majdnem 100 filmet válogat be a versenyprogramba.

Az idei Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában közel egy tucatnyi hazai premier szerepel, ahol az alkotókkal is találkozhat a közönség. A fesztivál kisjátékfilmes, animációs és dokumentumfilmes blokkjába pedig mintegy 70 művet válogatnak be az előzsűrik. A CineClassics-sorozatban azonban filmtörténeti ritkaságok is szerepelnek, ide olyan filmesek tartoznak, akik bár magyar származásúak és világhírűek, de éppen szülőhazájukban kevésbé ismertek. A sorozat védnöke az Oscar-díjas Szabó István.

Megnézhetjük majd Francois Ozon Fiatal és gyönyörű (Jeune et jolie) című filmjében az unatkozó tinilány történetét, aki prostituáltnak áll, de Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok...) egy amerikai családon keresztül mutatja be a szeretetről, önfeláldozásról és életigenlésről szóló legújabb filmjét, a Nebraskát, amelyet szintén itt láthat először hazánkban a közönség.

Fotó: Jameson CineFest

Aztán persze azt is érdemes megemlíteni, hogy néhány éve Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé került Jameson CineFest, hazánk legnagyobb ingyenes magyar zenei fesztiválja is egyben. Ezért a sok, válogatottan jó film mellett minden este számos program és könnyűzenei koncert várja a közönséget. Fellép majd a Paddy and the Rats, a Heaven Street Seven, a PUF, a Mocsok Egy Kölykök és Odett, de a Kerekes Band, a Compact Disco, a Magashegyi Underground, a Neo vagy a Vad Fruttik sem hagyják tétlenkedni a színpad előtt állókat.

Időpont: Szeptember 12-22.

Helyszín: Miskolc, Rákóczi u. 5.

190 éves a Miskolci Nemzeti Színház

Ha pedig már egyszer Miskolcon járunk, nem szabad kihagynunk útitervünkből az ország első magyar nyelvű kőszínházát sem, a Miskolci Nemzeti Színház épületét. Még 190 évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, ezért e jeles évforduló tiszteletére szeptember 1-én egész napos nyári színházzal egybekötött születésnapi forgatagot rendeznek.

Az épületet közel 150 éves fennállása óta többször felújították, átalakították, de mindvégig megőrizte külső klasszicista és belső neobarokk jegyeit.Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

A színház ablakaiból fanfárok jelzik az ünneplés kezdetét, ahol aztán lesz majd jelmezes utcabál a Miskolci Balett tagjaival, de művészbejárótól művészbejáróig tartó történelmi síkfutás is, természetesen 1823 méteren. És amíg a legkisebbek az árkádok alatti gyerekzsibongóban sminkelnek, pingpongoznak vagy óriás méretű ugróiskolában ügyeskednek, addig a szülőket nyugággyal, napernyővel, és szobi szörppel várják.

A napot és az élményeket egy hangulatos gyertyás szerenáddal zárják az Árkádok alatt, ahol este 10 órakor 190 gyertyaláng tánca mellett a Miskolci Nemzeti Színház zenekara játszik Cser Ádám vezényletével.

Helyszín: Miskolc, Déryné u. 1

Időpont: szeptember 1.

Ha tehetik, két film között, esetleg egy koncert után mártózzanak egyet a tapolcai barlangfürdő melegvízű forrásaiban, sátáljanak egy nagyot a lillafüredi függőkertben, vagy csónakázzanak a Hámori-tó ladikjain. Szeptemberben pedig ünnepeljenek együtt Miskolccal!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek