Így ünnepel az ország 20-án

Fényköntösbe öltözik Székesfehérvár belvárosa, a diósgyőriek megvívják a maguk lovagi diadalát a várukban, Debrecen még soha nem látott virágpaplanba burkolózik, és amíg a főváros Ákos-koncerttel, addig az idén már az egész Balaton-part is tűzijátékkal készül. Így ünnepel az ország a hosszú hétvégén.

Székesfehérvár: Koronázási Ünnepi Játékok

Hol máshol kezdenénk az ünnepi programok ajánlását, mint az ősi koronázóvárosban, amely minden évben augusztus 20-án történelmünk egy-egy sorsfordító alakjának életét és korát állítja középpontba a Vörösmarty Színház társulatával. Idén I. István a főszereplő, de a fesztivál feltámasztja a koronázás ünnepét is, amely Székesfehérvár legősibb, legszentebb hagyománya.

(Fotó: Székesfehervár.hu)

A koronázási szertartásjáték mellett a város történelmi belvárosának utcáin és terein középkori kézműves- és vásári forgatag fogadja majd a látogatókat. Jelmezes felvonulásra készülnek az Árpád-kori hagyományőrző lovas- és gyalogos századok, de itt vonulnak végig a négy és fél méter magas óriásbábok is.

A rendezvény egyik legszebb és látványos epizódja a Fényutca lesz: esténként a fényfestészet segítségével különleges időutazásra hívják a rendezvényre látogatókat. A Fő utca házainak falain Szent István király életének epizódjai kelnek életre, az animációs történet a Képes Krónika, a Magyar Anjou legenda és Vásári Miklós érsek kódexének képanyagát dolgozza fel monumentális méretekben: mintegy 1200 négyzetméteren láthatjuk az államalapító Szent István király életének epizódjait. Aki ezt a hétvégéjét Székesfehérváron tölti, az egy kicsit jobban beleláthat abba, hogyan létezett Székesfehérvár ezer esztendővel ezelőtt.

Budapest és Balaton: "Együtt az ország"

Ezzel a szlogennel rendezik meg az idei augusztus 20-ai ünnepségeket, így a főváros mellett a Nagyon Balaton eseménysorozat keretében számos tóparti város készül színes családi programokkal, koncertekkel és tűzijátékkal.

Ahogy minden évben megszokhattuk, Budapesten 20-án reggel katonai tiszteletadást tartanak Magyarország lobogója előtt, aztán a tisztavatás következik a Hősök terén. A családi programok a Clark Ádám téren és a budai Várban várják az érdeklődőket, ahol a Mesterségek Ünnepén a kézművesek mintegy félszáz műhelyben mutatják be mesterségbeli tudásukat.

Délután öt órakor kezdődik a Szent István Bazilikában az ünnepi szentmise, utána a Szent Jobb-körmenet, majd este kilenckor az uszályról és a Lánchídról fellőtt tűzijátéknak örülhetnek a fővárosiak. Vagyis a tervek szerint nemcsak a fővárosiak, hiszen ugyanaz a zene szól majd és ugyanaz a látványvilág tárul a nyaralók elé a balatoni tűzijátékok idején is. A budapesti tűzijáték után azonban várhatóan sokan nem mennek majd haza, mert a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncertet tartanak.

Fotó: Sl31pn1r / Indafotó

Az ünnep alkalmából a Margitszigeti Szabadtéri Színpad is előadással készül, ahol Erkel Ferenc István király című, ritkán játszott operáját adják elő, de aki lemaradna róla, az megnézheti a helyszíni közvetítést a köztelevízióban is.

Azonban már az ünnep előtt két nappal, augusztus 18-án kezdődik a Nagyon Balaton elnevezésű rendezvénysorozat, ahol három nap alatt több balatoni helyszínen tartanak majd koncerteket, sport-, családi és gyermekprogramokat. A zamárdi, zánkai, a siófoki, a veszprémi, a balatonfüredi, a tihanyi, a révfülöpi és a keszthelyi települések hatalmas fesztiválokkal és utcabállal készülnek, amelyeken sok más előadó mellett fellép a Quimby, a Kaláka, Palya Bea, Szalóki Ági, Fenyő Miklós, valamint számos dzsesszegyüttes. A részletes program ezen az oldalon olvasható.

Alsóörs: Zenevonattal LGT koncertre

A Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként augusztus 18-án amolyan fűben heverős, az egykori tabáni bulik hangulatát idéző koncertet ad a Locomotiv GT az alsóörsi Európa Kempingben. Noha a jegyeket már augusztus elején elkapkodták, a koncertet bárki megnézheti okostelefonján egy alkalmazás segítségével, mivel azt egy speciális 360 fokos hang- és térélményt biztosító multiview technológiával is rögzítik.

A koncert nézői pedig akár a büfé- és zenekocsival megtoldott Zenevonattal indulhatnak vasárnap 11.55-kor a Bp. Nyugati pályaudvarról a Balaton-parti Alsőörsre. A vonat indulása előtt még a pályaudvar hangosbemondója is dalra fakad, amikor az egyik legismertebb LGT slágerből játszik néhány taktust : "Figyelem, figyelem! Csak az jöjjön, aki bírja..."

Nyíregyháza: SóstóSerFeszt

Az időjósok igazi strandidőt ígértek a hétvégére, így az jár a legjobban, aki az ünneplést a strandon kezdi. Péntektől vasárnapig tart ugyanis a III. SóstóSerFeszt Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, ahol nemcsak egy óriáskonyha és Európa ötven legjobb sörfajtája várja majd, de az ország egyik legszebb fürdőkomplexuma is.

Fotó: SóstóSerFeszt Facebook

A fesztivál nyitó koncertjét pénteken 18 órától tartják a Parkfürdőben, ahol a Full Contact, majd a Prémvadászok együttes lép fel, az ünnepélyes megnyitót követően pedig Vastag Csaba és az Abrakazabra együttes szórakoztatja a közönséget. Az estet Somló Tamás éjszakába nyúló koncertje zárja. Szombaton már a Cool Rock Band is színpadra lép, hogy alaposan bemelegítse a közönséget az utánuk következő Ocho Macho és az este 11-kor kezdődő Ganxsta Zolee és a Kartel koncertjére.

Vasárnap tehetségkutató és bicepszszépségversenyt rendeznek, de a fesztivál három napja alatt ennél sokkal nagyobb élvezetet kínálnak Európa legjobb sörei. Az ötven fajta sör között lesz német, osztrák, angol, belga, szlovák és cseh sörök is. Egy óriási lacikonyhában pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ínyencségeit főzik majd: készülnek híres észak-szabolcsi, nyírségi, szatmári és beregi sültek, köztük több már-már feledésbe merült ételritkaság. A parkfürdőbe a SóstóSerFeszt idejére több mint tízezer fürdőző és muzsikakedvelő vendéget várnak a hétvégén.

Nyílt nap a dunai hajókon

Ha pedig már egyszer a víznél tartunk, hát maradjunk is a témánál, mégpedig a Dunán. A Magyar Hajózási Országos Szövetség ugyanis 7000 embert enged fel ingyen a budapesti dunai hajókra augusztus 20-án. A 10 órától kezdődő programon bárki részt vehet, mindössze egy előzetes regisztráció a feltétele. A programot délben hajókürt koncert zárja, melyre a hajók alakzatba állnak fel a Duna Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán. A 7000 fő be- és kiszállítása a Lánchíd pesti hídfőjénél az Akadémia kikötők és a Kossuth Hajó segítségével történik.

A fedélzetre díjmentesen felszálló több ezer fős tömeg 100 Ft-tal járulhat hozzá az SOS Gyermekfalvak munkájához. A kihelyezett urnákban összegyűjtött adományok célhoz jutását a MAHOSZ garantálja. A civil kezdeményezés célja, hogy a budapestiek kulturáltan, közösen és politikamentesen ünnepelhessenek nemcsak a fővárost, de a nemzeteket is összekötő Duna vízén. A hajókázáshoz regisztrálni ezen a weboldalon lehet.

Debrecen: 3 millió virág, 16 virágkocsi

Hárommillió száraz és élő virág díszíti a 44. Debreceni Virágkarneválon augusztus 20-án felvonuló 16 virágkocsit. A kompozíciók között, a karneváli menetben 23 hazai és külföldi együttest, művészeti csoportot láthat a közönség. A karneváli hét mindenestre már javában tart: mától kiállításokkal, virágbemutatókkal és cseh sörünneppel várják az érdeklődőket.

Egy hungarocellből kifaragott figura kezét festi debreceni műhelyében Pikó Sándor képzőművész. A figurák az egyik felvonuló kocsit fogják díszíteni.Fotó: Czeglédi Zsolt

 A Debreceni Virágkarnevált 1966 óta minden év augusztus 20-án, Szent István államalapító király és az új kenyér ünnepén tartják meg, készülnek is programokkal gazdagon. Az egyhetes fiesztává bővült programsorozat hagyományosan a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telik. De a Galiba Gyermekfesztivál - Junior Virágkarnevál vagy a Debrecen Hangja tehetségkutató döntője mellett még számos újdonság gondoskodik a látogatók szórakozásáról.

Bármely debreceni programot is választjuk, tegyünk egy sétát bátran a belvárosi Piac utcán és ahhoz szorosan kapcsolódó bekötő utcákon, ahol a karnevál jegyében díszítettségében versengő kirakatokat fogunk látni. Ugyanis már harmadik éve pénzdíjas versenyt rendeznek az üzletek között a legszebb ünnepi kirakat elnyeréséért. A részletes programért érdemes idekattintani.

Diósgyőri vár: középkori forgatag

Ha viszont szívesebben vennénk részt egy középkori forgatagban, akkor augusztus 17-19. között a Diósgyőr várának fénykorát, a XIV. századot idéző rendezvényen a helyünk, ahol Nagy Lajos kedvenc várában egész nap látványos lovagi torna zajlik. Részesei lehetünk annak, ahogy a középkori forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; miközben a zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában a mesteremberek szorgoskodnak.

Fotó: Diósgyőrivár.hu

A gyermekek a korabeli mesterség-bemutatókon saját kezűleg készíthetnek fakupát, sámlit, szerencsepatkót. Elleshetik a páncélkovács, a szövő, a gelencsér vagy a fafaragó műhelytitkait, vagy megcsodálhatják a rokkával fonás művészetét. A népi játszótéren animátorok segítségével próbálhatják ki a jobbnál jobb középkori játékokat. Póni lovaglás, állatsimogató, gólyalábasok produkciói és vásári komédiások teszik felejthetetlenné a napot.

Szombaton este akasztással fűszerezett udvari mulatságán, fáklyafényes lovagi bemutatón és a Vár Kommandó Interaktív Színpad pajzán komédiáján szórakozhat a közönség, de érkezik Csehországból a Řemdih zenekar is. A Hollóének Hungarica koncertje után a szereplők éjszakába nyúló középkori táncházával igyekeznek maradandó élményt nyújtani a látogatóknak.

És ami fontos! A budai belváros augusztus 20-án este lényegében zárva lesz a közúti forgalom előtt, ezért a BKK arra kér mindenkit, hogy lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen a tűzijátékra. A Balatonra is többszázezres tömeget várnak, és az M7-es autópályán is jelentős forgalomra számítanak péntektől vasárnap késő estig, ezért mindenki vigyázzon magára és a másikra! Tartalmas, pihenéssel tarkított hosszú hétvégét kívánunk minden olvasónknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek