23 méteres Krisztus-szobrot avattak Székelyföldön

Csaknem ekkora Jézus Szíve-kilátót avatnak fel szombaton a székelyföldi Gordon-tetőn, amelyet sokan megépítésekor pléh-Krisztusnak gúnyoltak.

  

A csaknem huszonhárom méter magas Jézus Szíve-kilátó a székelyföldi Gordon-tetőn
Galéria: A székelyföldi Jézus-kilátó
Fotó: Haáz Sándor / MTI

A szobrot Farkaslaka község közelében állították fel, a kilátó megépítését a civilek kezdeményezték három évvel ezelőtt - írta szerdán a Hargita Népe című újság és a Szekelyhon.ro hírportál.

A tárt karú Jézus feje, keze és palástja mintegy 21 méter magas fémvázra került, amit kiegészít egy másfél méteres talapzat. A kilátó csúcsa a fejrészen kapott helyet, a felfelé vezető lépcsőket a belső, üreges részben helyezték el. Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere szerint a kilátó a környékbeliek javára szolgálhat. Az elöljáró szerint a szobor körüli térrendezés az elmúlt napokban fejeződött be, de a kilátót máris látogatják a turisták.

A kilátó megépítésének ötlete 2003-ban, a bogárfalvi templom felavatásakor született meg Magyari Árpád, a Protemp Alapítvány elnökének, valamint Hajdó István akkori gyergyószentmiklósi főesperes-plébános kezdeményezésére. Az alapítvány képviselői remélik, hogy akárcsak Csíksomlyó, a Gordon-tető is zarándokhely lesz majd.

A sokak által pléh-Krisztusnak gúnyolt kilátó megépítése sok vitát váltott ki, ugyanis egyesek szerint ízléstelen és tájidegen az alkotás, míg mások szerint a hely szelleméhez méltó mű kiegészíti a tájat, és várhatóan turisták ezreit vonzza majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek