Minden külföldi a nagy sárga fürdőbe akar taxizni

A Sziget külföldi látogatói előszeretettel veszik igénybe a fesztiválra telepített taxidrosztot: ki a legközelebbi fürdőbe, ki Siófokra, ki Kazincbarcikára akar eljutni.

 A Sziget Fesztivál sajtóbejárása után a fesztivál területén felállított taxidroszt munkatársát kezdtük faggatni tapasztalatairól. Megtudtuk, hogy a Szigetre érkező külföldiek többsége inkább kirándulásra használja a taxit, hiszen a hazajutáshoz csak a két lábukra van szükségük: pár kivételtől eltekintve odabent sátraznak. Aki mégsem, az belvárosi hostelekbe viteti haza magát, de volt már fuvarjuk a Le Meridienbe is.

A legtöbben odabent sátraznak
Galéria: Sziget taxi
Fotó: mimi / Travelo

A kiruccanások fő célpontja a budapesti belváros, azon belül is a fürdők: mindenki "a nagy sárga fürdőbe" akar eljutni. Így aztán gyorsan meg is telik fesztiválozókkal a Széchenyi, ekkor telefonálnak a taxitársaságnak, hogy a többi vendéget inkább a Gellértbe vigyék. Szintén népszerű célpont az Aquaworld és a mogyoródi Aquaréna is, de messze nem annyira, mint a főváros klasszikus, patinás fürdői. "Hiába mondjuk, hogy tudunk több aquaparkot is, menjenek oda, jó buli lesz, ők ragaszkodnak hozzá, hogy Budapesten igazi fürdőbe kell menni, nem strandra" – mondta el a taxitársaság alkalmaztottja.

A fesztiválozók legtöbbször egyetlen fürdőgatyában és flip-flop papucsban indulnak neki a napnak, az már jó, ha valaki a törölközőjét nem felejti a sátrában. Odafelé nincs is ezzel gond, de visszafelé a taxisoknak éberen kell figyelniük, és a vizes nadrággal ülésre huppanó vendégek alá be kell dobniuk az univerzális eldobhatós esőkabátot, így aztán nem hagy nehezen tisztítható fehér nyomot a termálvíz az ülésen. És hogy miért univerzális az esőkabát? Ugyanezt használják alkalom adtán hányózacskónak is – ha valaki nem találna bele, 15 ezer forinttal lesz több a számla – de ezt kell felvennie azoknak a fesztiválozóknak, akik elfelejtettek ruhát venni magukra, előfordult már ilyen is.

A legérdekesebb azonban mégsem ez, hanem hogy a vidéki célpontok – leginkább Siófok – is nagyon népszerűek a külföldi fesztiválozók körében. Taxinként 30 000 forintba kerül az út oda-vissza a Balatonhoz, egy hollandnak vagy belgának ez az összeg meg sem kottyan, élménynek pedig hatalmas. Állítólag van, aki nem is engedi el a taxit, fizeti az óránként 2500 forintos várakozási díjat, és amikor megunta a strandolást, akkor indul vissza ugyanazzal az autóval és sofőrrel, akivel jött. De volt már olyan csapat is, aki már unta a budapesti fürdőket és Siófokot is, ők végül megnézték maguknak Hajdúszoboszlót. Sőt, egy külföldi pár Kazincbarcikára kért taxit a Szigetről.

Mindenki a nagy sárga fürdőt akarja
Galéria: Sziget taxi
Fotó: Oscar Okapi Tips Rf / Northfoto

Ha Önök is taxival mennének haza – vagy akár Kazincbarcikára – a CityTaxi drosztját a K-híd közelében találják, tarifatáblájukat ide kattintva tudják megnézni, Budapest frekventált pontjaira maximum árat is megszabtak, ennél többet akkor sem fizethetünk éjszakai fuvar esetén, ha váratlanul dugóba kerül velünk a kocsi. A korábbi évek tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy a K-hídról kiérve, pár utcát lesétálva bármely nagy taxitársaság autóját leinthetik, ha a CityTaxi valamiért nem lenne szimpatikus, vagy az ő drosztjuknál túl nagy lenne a sor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek