Hétvégi gasztrotrakta tájegységenként

Egész hétvégén nemcsak kellően tartalmas ételeket kóstolhatunk, de magunk is odaállhatunk a bográcsok elé, hogy aztán csapatban versenyezhessünk. De ha inkább légi parádéznánk, akkor érdemes Kecskemét felé venni az irányt, vagy vissza a Balatonra, ahol nemcsak a Sárkányfesztivál végnapjait kaphatjuk el, de a Lellei bornapokon is iszogathatunk kedvünkre. Nagy, színes gasztrotrakta.

Megkezdődött a nyár utolsó hónapja, amely tényből mindössze csak annyit érezhetünk, hogy bár még mindig kellő forrósággal, de már egyre rövidebb ideig tűz a nap. Aki még nem tehette, annak most érdemes akár csak néhány napra elhagyni a várost, és egy platánsor árnyékát vagy a vízpart hűsét keresni. Persze emellett gazdag programkínálattal várnak az ország számos pontján.

Főzhetünk röszkei töltöttkáposztát csapatban

Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén, ahol a gasztronómiai vetélkedőre már eddig is több tucat csapat nevezett hazánkból és a határon túlról.
A versenyen háromfős csapatok indulhatnak, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb" és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is.

Fotó: Röszke.hu

Mivel a töltött káposzta nem mondható a nyár hagyományos ételének, így lesznek olyanok, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak majd. Bár készült már a korábbi versenyeken töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, próbálkoztak vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.

A szervezők szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelően savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak fel. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.

Kecskeméten légiparádéval

Aki viszont ezúttal magasabban pozicionált kalandokra vágyik, annak augusztus 3-án és 4-én a Kecskeméti Repülőnapon a helye. Igazi csodák történnek majd a levegőben, légi showk és ejtőernyős bemutatók légi parádéja kápráztatja el a közönséget. A MIG-ek és a Gripenek a fizika törvényeit meghazudtolva hasítanak a felhők között, a vadászrepülők és a pilóták hihetetlen teljesítményének párosítása garantáltan elkápráztat majd mindenkit.

Fotó: Kaszab Tibor/ repulonap2013.hu

Persze a földön is számos szórakoztató program várja a közönséget, a légi bemutatók mellett gasztronómiai, gyermek- és családi programok is színesítik a Kecskeméti Repülőnapot, amelynek műsorvezetői Gundel Takács Gábor és Buda Márton lesznek.

A korábbi évekhez hasonlóan, most is több tízezer vendég részvételére számítanak a szervezők, ezért a gyorsabb közlekedés érdekében a MÁV-START Zrt. is beszállt a maga kedvezményével. A Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra elővételben belépőjegyet váltó, vonattal utazóknak ugyanis bármely belföldi állomásról Kecskemét állomásra váltott jegyüket féláron vehetik meg.

"Vadkörtézni mentem"- Süsü

Írta egykor mindenki kedvenc híres egyfejű sárkánya, akivel egy óriás báb formájában egész héten találkozhatunk a balatonszárszói Sárkányfesztiválon. A fesztivál Süsü köré szerveződik, aki még múlthét végén érkezett sárkányhajón a rendezvényre, de holnaptól is bárhol felbukkanhat a tóparti városban. Mindeközben pénteken és szombaton a kisebbeket az Alma Együttes és Fábián Éva interaktív műsora szórakoztatja, míg a nagyobbakat esténként latin ritmusok várják és a szabadtéri színpadon az Apostol együttes koncertje.

Fotó: Balatonszárszó.hu

Vasárnap délelőtt szintén a gyerekekre gondoltak, amikor is a Csukás színházban Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejátékkal szórakoztatják őket, utána pedig a központi strandra szaladhatnak, ahol nemcsak készíthetnek, de eregethetnek is papírsárkányt. A programok pontos kezdetéről és helyéről ide kattintva találnak információt.

Lellei bornapok borkirálynővel és koncertekkel

A Lellei Napfénystrandot reggel hattól már a Class Fm Morning Showja ébreszti, az egész napos élő rádióműsor mellett Vastag Csaba, Hien, Kasza Tibi, Hooligans és Bikini koncertekkel várják a fürdőzőket. A város Bábel Kertjében található szabadtéri színpadon este kilenckor pedig a Napolen Boulevard szórakoztatja a közönséget.

Fotó: www.balatonlelle.hu

Pénteken kezdődik azonban a Lellei Borhét Fesztivál is, amelyen a helyi borászok egységes faházaikból kínálnak több mint százféle helyi nedűt az arra szomjazóknak a park egész területén. Persze nincs fesztivál kirakodóvásár nélkül, így a tíznapos rendezvény alatt állandó népművészeti vásárban kutathatunk jópofa giccsekért vagy apró boros ereklyékért, ha épp nem az orrunk után megyünk, és a falatozók sátraihoz tartunk, ahol jellegzetes népi ételekkel is megismerkedhetünk közelebbről.

Esténként azonban népzenei és néptánc együttesek szórakoztatják a színpad előtt állókat, hogy aztán a tömeggel eggyé válva, közösen táncoljanak akár reggelig. A rendezvény egyik vizuális csúcspontja pedig a Borkirálynő megválasztása lesz, aki a várost és a lellei borászokat fogja képviselni az elkövetkező egy évben.

Miskolcon lecsóval és pecsenyével várnak

Harmadszorra rendezik meg a Majális Parkban augusztus 3-án a Miskolci Lecsó és Pecsenyefesztivált, amelyen idén, a lecsófőzés mellett, pecsenyesütő versenyt is szerveznek. Utóbbinál a tárcsán és roston készített pecsenyék mellett, a verseny szabályai szerint körítést is kell készíteniük a versenyzőknek. És hogy ennek a két remek éteknek a szeretete mennyire független az életkortól, azt jól mutatja, hogy nemcsak felnőtt csapatokat, de az ifjúsági csapatverseny kategóriába húsz év alatti fiatalokat is várnak.

Fotó: www.miskolcilecsofesztival.hu

A sütő-főző programok mellett, a helyi termék fesztiválon és a kézműves forgatagban a miskolci és a környező települések termelőinek, kézműveseinek portékáit is megtaláljuk, de utcai zenészekkel és színpadi műsorokkal is szórakoztatják a Miskolcra látogatókat.

Nyerjen velünk: legyen újra turista Miskolcon!
Járt már a lillafüredi függőkertben, csónakázott már a Hámori-tó ladikjain, netán ült a tapolcai barlangfürdő meleg vizű forrásában? Ha valaha akár csak egy fél napra is közelebbi kapcsolatba került Miskolc városával, most egyetlen rövid élménybeszámolóval kétnapos miskolci kalandozást nyerhet. Kattintson!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek