Bikinis esküvőn csobbanhat a menyasszony

A bollywoodi romantikus filmeket idézte az az esküvő, amikor egy indiai pár krétával fehérített elefánton vonult be a Vajdahunyad várba. Ha egy pár itthon extrém esküvőt, vagy különleges helyszínt szeretne, a győr-gyirmóti Rodeo Ranchtől az élményparkokon és skanzeneken át, az erdőbényei medencés esküvőig talál néhány őrült ötletet. Nem mindennapi esküvői helyszínek után kutattunk.

Az egyedi ötletek köré szervezett, tematikus esküvők világszerte népszerűek. Olyankor a dekoráció, a torta, a ruhák és a smink is az adott témának megfelelően készülnek, és a helyszínválasztás sem klasszikus. Itthon a kalandparkos esküvőtől az elefántos bevonuláson át a vidéki, medencés lazulásig létezik kreatív esküvői kínálat országszerte, de anyagi okokból, vagy éppen ötletek híján nem mindenki kapható az őrültségekre.

Galéria: Extrém esküvői helyszínekFotó: Feng Ming(Guangdong) / Northfoto

A szertartás után strandolás

"Gábor és én vízimádók vagyunk, és olyan esküvőt képzeltünk el magunknak, ahol akár a szertartás után tudunk strandolni a násznéppel együtt. A szüleink elképedtek, amikor bedobtuk az ötletet, hogy a Délegyházi üdülőcentrumra gondoltunk, mert ott a parton összead minket az anyakönyvvezető, aztán lehet mulatni. Ők inkább egy Pest környéki étteremre gondoltak, nem strandolásra, úgyhogy még megy a meccs"- számolt be esküvőszervezésének nem túl előrehaladott fejleményeiről Anita. Utánanéztünk, a vízparti üdülőtelepen valóban van esküvői szolgáltatás szálláslehetőséggel, amelyhez wellness csomagot is lehet rendelni.

A vízközeli esküvők műfajában ennél messzebbre merészkedik az erdőbényei Hotel Magita, amelynek szolgáltásai közt ejtőernyős vőlegény antré mellett szerepel egy ilyen opció is: "medencés esküvő szigorúan fürdőruhában". Erre azonban még nem érkezett megrendelés a szálloda történetében, az ügyvezető elmondása szerint. "Ha valaki medencében, fürdőruhában szeretné a szertartást, mi természetesen nem ellenkeznénk" - mondta a Travelónak Sándor Hédi.

Ráhangolódásnak borvacsora

A hagyományos, medencés esküvőket általában a következőképpen bonyolítják le a Tokaj-hegyaljai község hoteljének a kertjében. "A vendégeket pogácsával, welcome drinkkel fogadjuk, a pár megérkezése után pedig az anyakönyvvezető összeadja a párt a medence mellett egy hagyományos szertartás keretében. Volt már rá példa, hogy a vendégsereg egy része már egy nappal az esküvő előtt megérkezett és az első estét ráhangolódásként egy borkóstolóval egybekötött pincevacsorával töltötte egy közeli pincészetben."

Az ügyvezető szerint a medencés esküvőnek egyébként a hagyományos szertartáshoz képest nincs felára, ami pedig az esküvői menüt illeti, vendégenként háromezerötszáz-ötezer forinttal lehet kalkulálni.

Fehér elefánton vonultak be a Vajdahunyad várba

Speciális helyszínekről és kérésekről jóval több, személyes élményt és tippet tudott megosztani velünk a budapesti Gyöngyszem Esküvőszervező vezetője, Deményné Marada Gyöngyi, akinek a nosztalgia vonatoztatástól az elefántos bevonulásig széles az esküvői repertoárja.

"Többször is szerveztünk már-már kosztümös filmbe illő esküvőt. Az egyik leglátványosabbra Budapesten, a Vajdahunyad várában került sor, ahol egy hazánban élő indiai pár kötötte össze az életét. Számukra rendkívül fontos volt, hogy minden apró részlet hasonlítson a hazájukban megszokott, nagyszabású és bőséges ünnepléshez, így az idomított majmocskák mellett fehér elefántra is igényt tartottak, hogy ennek hátán vonulhassanak be a csodaszép várkertbe."

A költségvetésre a szakember nem tért ki, de valószínűsítjük, hogy a család a bollywoodi produkciókat tekintette etalonnak. És hogy honnan szereztek fehér elefántot Budapesten? Hagyományos, szürke állatokat béreltek az alkalomra, és krétával fehérítették ki őket.

Galéria: Extrém esküvői helyszínekFotó: Ronny Sen / Barcroft India / Northfoto

A násznép a kötélpályán lóg

Az esküvőszervező hozzátette, munkatársaival együtt arra bíztata a párokat, hogy bátran engedjék szabadon a fantáziájukat, és álmodjanak maguknak teljesen egyedi, csak rájuk jellemző esküvőt. "Akik megfogadták a tanácsunkat, emlékezetes helyszínként választották már a lóversenyeknek helyet adó Kincsem Parkot , a természetetközeliséget megtestesítő Füvészkertet , a Dallas világát idéző győr-gyirmóti Rodeo Ranchet, a vérbeli vitorlások kedvencét, a balatonlellei Bavaria Yacht Clubot, valamint a játékosságnak és a lazulásnak teret adó élmény- és kalandparkokat." Ez utóbbi esetben el lehet szakadni a klasszikus esküvőktől, a násznép érkezhet játszóruhában, hogy ki ne kelljen hagyniuk a kötélpályát.

Az elszállt ötletek mellett a vidéki mezőnyben a tradicionálisra dizájnolt és romantikus esküvők a gyakoribbak. Az előbbi esetben ha a pár a családja, vagy egyéb kulturális nyomásra hagyományos esküvőt szeretne, de a mulatós zene és a demjéni értelemben vett vonatozás a tiltólistájukon szerepel, akkor a szakember a múlidéző szentendrei vagy zalaegerszegi skanzent ajánlja.

Skanzen vonat, kürtőskalács és egyéb népi motívumok

A szentendreiben például a házasulandók helyben megejthetik a templomi szertartást is a festett fakazettás, református templomban. Ide egyébként a szerkesztőségünk élményei alapján korlátozott számú embert érdemes meghívni, mert a kis templomra kánikula és tömeg esetén jellemző a pálmaházi páratartalom.

A skanzenben egyben a polgári szertartás is lebonyolítható. "Az egyik pár már a meghívóját is hagyományos magyar motívumokkal díszítette, vagyis minden apró részlet arról árulkodott, hogy tradicionális ünneplésre invitálják a vendégeket. A násznép a szertartásra a Skanzen vonattal utazott, ahol akár száz fős vendégsereg is elfér. A lagzira a skanzenben található fogadóban került sor, klasszikus ünnepi ételekkel. Emellett kenyérlángost és kürtös kalácsot sütöttek a szabadban."

Prónay-kastély
Galéria: Extrém esküvői helyszínek
Fotó: Indafotó

Zöld menyegző a kastélyban

Ha romantikus esküvőre van igény, Déményné Marada Gyöngyi az "eldugott kis kastélyokat" ajánlja ügyfeleinek, például az Acsa-újlaki Prónay-kastélyt vagy a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt. "Az elsőként említett kastélyt egy olyan pár választotta esküvői helyszínként, amelyik zöld menyegzőt álmodott magának. Mi is díjaztuk ezt az ötletet, nagyon jól illett az ápolt, mutatós kerthez." Aki viszont "elit stílusú, királyi pompával átszőtt esküvőt szeretne, az örömét lelheti a parádsasvári kastélyban"- javasolja az esküvőszervező.

Kastélyokban, palotákban itthon nincsen hiány. A Sopron-környéki barokk kastélyokról és Esterházy-palotákról például úgy gondolnánk, sokan választanák esküvői helyszínnek, de a valóságban ez nem így van. "Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a milliós költségvetésű esküvőt, a környékbeli kastélyokat nem gyakran bérlik ki ilyen célra" - mondta Dávidné Baranyai Katalin, a soproni Aphrodité esküvőszervező iroda tulajdonosa.

Vissza a földre

Habár az ország nyugati feléről van szó, anyagi túlzásokra nem sok példát látni, de a szolgáltatók lehetőségei is végesek. A szakember szerint két olyan étterem is megszűnt Sopronban, amelyek esküvői vacsorák helyszíneként korábban népszerűek voltak, és ha a pároknak valamilyen extrém elképzelésük van a helyszínre, akkor azt az anyakönyvi hivatallal kell egyeztetniük. Nekik pedig megvannak a szabályaik arra, hol vezethetnek le szertartásokat, és legtöbbször a már bevált, hagyományos helyszínekhez ragaszkodnak. Az esküvőszervező szerint mostanában a templomkertekben tartott fogadások népszerűek. Vidéken tehát rengeteg, különleges helyszín adott, de a lehetőség és a kreativitás is korlátozott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek