Gyógyvíz a matyóknál, borházasítás Egerben

Matyóföldi barangolásunkon Zsórifürdőn a helyi kénes gyógyvízzel ismerkedtünk, Egerben pedig a borházasítás rejtelmeibe vezettek be minket. A Travelo Matyóföldön járt, második rész.

 A mezőkövesdi matyókkal töltött izgalmas délelőtt után ellátogattunk Zsórifürdőre, hogy fáradt tagjainkat a helyi gyógyvízben megáztassuk egy kicsit. Ez az üdülőterület közigazgatásilag Mezőkövesdhez tartozik, de térben határozottan elkülönül tőle: szántóföldek választják el a várostól. Így aki nyugalomra és strandolásra, illetve gyógyító termálvízre vágyik, semmiképp ne hagyja ki matyóföldi látogatásából Mezőkövesdnek ezt a táját sem!

Kőolajat vártak, gyógyvíz lett belőle

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 21 medencével, 11 hektáros területen várja vendégeit. Az itt található kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz 1968 óta hivatalosan is gyógyvíz. A több mint 70 éves fürdő 72 fokos vizének kéntartalma az egyik legmagasabb Magyarországon, de európai viszonylatban is kiemelkedő.

A mezőkövesdi gyógyvíz kicsit záptojás-szagú, de nagyon hasznos!
Galéria: Balneo Zsori
Fotó: Northfoto

A kénes gyógyvíz reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, különböző nőgyógyászati betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas. Elsőre kicsit furcsák lehetnek a vízben lebegő, kosznak tűnő darabkák, de mint megtudtuk, ez teljesen normális, a helyi gyógyvíznek így kell kinéznie.

Zsóry Lajos főszolgabíró birtokán 1939-ben kezdtek kőolaj-kutatófúrásokba, a fúró ugyan nem hozott fel olajat, de 875 méter mélységből gejzír módjára 30 méteres meleg vízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 fokos vizet adott. Zsóry Lajos 1940 januártól palackozott formában is forgalomba hozta az ásványvizet és 1940 júliusában megvalósította Mezőkövesd álmát, így a községben megnyitották az első, 35x18 méteres fürdőmedencét.

Hullámmedence, élménymedence és klassz wellness

Azóta a fürdő sokat változott: a szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére.

Egerben mindig élmény sétálni egy nagyot, aztán irány az egyik borászat!
Galéria: Balneo Zsori
Fotó: mimi / Travelo

Az elmúlt időszakban egy közel 700 négyzetméteres wellness és szauna részleg is épült, ahol a hagyományos finn szauna és gőzkabin mellett bioszauna, infraszauna, aroma kabin és sókabin található. A jégkút és a merülőmedence garantált felfrissülést nyújt a szaunázás után. A wellness részleg mellett két gyerekmedencével is kibővült a fürdő, amely mellett egy játszósarkot is kialakítottak.

Ha kipipáltuk a mezőkövesdi látnivalókat, és a strandolásból is elég, nézelődjünk tovább a környéken! Eger például nincs innen messze, ahol a szokásos várlátogatás és kellemes belvárosi séta mellett a borászatokat sem érdemes kihagyni a programból. 

Pincelátogatás, mint kötelező egri program

A télen meglátogatott Bolyki és Gál Tibor pincészeteket, valamint az Imola Udvarház boréttermet is bátran ajánljuk, ezúttal pedig a kőlyuk pincesoron Demeteréknél vendégeskedtünk, és róluk is csak jókat tudunk mondani. A pincészet meglepően fiatal és nagyon szórakoztató bortechnológusa, Hős Nagy Henrik kalauzolásával ismerkedtünk meg a Demeter-kínálattal csillagtól sillerig, Rozettától bikavérig. Hogy mi az a Rozetta? Egy friss, tutti-frutti ízű rozé, amibe mi egyből beleszerelmesedtünk.

A pince bejárása és a kínálat végigkóstolása után fantasztikus helyi készítésű termékekből álló fatányéros lakomán vettünk részt, a kedvencünk a házi kecskesajt és a házi kenyér voltak. Aki szintén szeretné megkóstolni ezeket a finomságokat a pincészet boraival egyetemben, látogasson el a szombatonként megrendezésre kerülő pincepiknikre, ahol jó hangulatban ehet-ihat, barátkozhat a többi vendéggel.

Borházasítás
Galéria: Balneo Zsori
Fotó: mimi / Travelo

A kóstolón és a lakmározáson kívül még egy izgalmas programmal készült a pincészet: öt-hat fős csapatokban bikavért kellett házasítanunk három 2009-es tételből, egy kékfrankosból, egy cabernet francból és egy merlotból. A mi csapatunknak annyira jól sikerült a végül Bálnavér névre keresztelt bikavér előállítása, hogy még a bortechnológus is elismerte, hogy karakterében egészen hasonlít a Demeter pincészet boraira.

Persze a feladat lényege nem ez volt, hanem hogy megismerkedjünk a különböző borokkal, megízlelgessük azok savasságát, és elcsodálkozzunk, hányféle ízt tudunk létrehozni ugyanannak a három bornak a különböző arányú összeöntögetésével. Nagyon izgalmas volt, próbálják ki, akár otthon is!

Hol szálljon meg, ha felkeltette érdeklődését a környék?

Mezőkövesden
Balneo Hotel Zsori Thermal&Wellness: Wellnesshotel a Zsóry Gyógy- és strandfürdő mellett. A strand közelsége miatt családoknak, a szálloda saját termálmedencéje miatt időseknek, elhelyezkedéséból adódóan nyugalomra vágyóknak ajánljuk. Fejenként 9270 forinttól.


Egerszalókon

Saliris Resort: Elegáns szobákkal, kilátással a sódombokra, és nagyméretű fürdőrészleggel, valamint szaunavilággal várja a vendégeket. Az élménymedencék miatt szintén családosoknak, a termálvíz miatt idősebbeknek ajánljuk. Fejenként 9125 forinttól.


Felsőtárkányban
Bambara Hotel: Ha elég volt a hazai ízekből és tájakból, irány Nyugat-Afrika! A Bambara Hotel egy különleges afrikai stílusban épült szálloda a Bükk kapujában. Az erdőben 66 szobával, saját ősfás parkkal és wellness-részleggel várja vendégeit. Fejenként 10089 forinttól.


Egerben
Hunguest Hotel Flóra: A Hotel Flóra a történelmi belváros szélén található, a városi stranddal közvetlen összeköttetésben. Felújított és légkondicionált szobákkal várja a pihenni vágyó vendégeket. Fejenként 10 750 forinttól.
Hotel Romantik: Családias hangulatú kis szálloda közvetlenül Eger belvárosában, a Dobó tértől pár perces sétára található. Az emeleten sziklakertes, szökőkutas pihenőkertet alakítottak ki. Fejenként 6563 forinttól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek