Pannonhalmi bencés lakoma likőrökkel, csokikkal

A Pannonhalmi Főapátságban ne tervezzünk fél napra. Az apátsági épületeket, és felújított bazilikában tavasztól audio guide-dal járhatjuk végig. A könyvár alagsorában időszaki kiállítást találunk. Aztán sétálhatunk a gyógynövénykertben, lehet borozni, likőrözni, csokoládét kóstolni, de ha a bencés rend alapítójának ajánlását komolyan vesszük, akkor csak annyit iszunk, amennyi még közelebb visz a teremtőhöz.

Mindenkinek adassék egy hemina bor, ha Pannonhalmán jár! Ez fontos, Szent Benedek ezerötszáz évvel ezelőtt belefoglalta Reguljába, de hogy a hemina két decit, vagy másfél litert jelent, azt a bencés rend alapítója az egyéni "tehetségre" bízta. Ajánlása szerint annyit igyunk, amennyi közelebb visz Istenhez, de el nem távolít tőle.

Bencés vendéglátás vörös tonhallal és levendulás csokival

Galéria: Pannonhalmi lakomaPáth Dániel / Travelo

 A bencéseknél járni az ezeréves Pannonhalmi Főapátságban olyan, mintha átléptük volna a hegyeshalmi határátkelőt. Egész napos tanulmányutunkat csak kulcsszavakban tudjuk röviden összefoglalni: uniós támogatások, fénydizájn, diófa bútorok, ónix oltár, Szent István kiváltságlevele, portrékiállítás, vörös tonhal marinált spárgával, szuvidolt vaddisznópofa, 2011-es pinot noir, meggylikőr, tejcsokoládé karamelizált levendulával és csillagánizzsal.

Érkezésünkkor Várszegi Asztrik főapát a győri és budapesti újságíró csoportnak elmondta, az apátsági fejlesztésekre, amelyeket látni fogunk, ők nem elsősorban úgy gondolnak, mint bevételi forrásra, fontosabb, hogy mindezek gyönyörködtetnek. Egy címzetes püspöknek hisz az ember, de látva a teljes pannonhalmi kínálatot a felújított bazilikától kezdve a gyógynövénykerten át a Viator étterem vendéglátásáig tény, hogy az imázsteremtés és a turizmus fontos szerzeteseknek.

Apátsági túra audio guide-dal

Pannonhalmán percek alatt sok pénzt el lehet költeni ínyenc dolgokra a mentás-levendulás kézműves szappantól kezdve a teákon át az apátsági borokig. A bevételeket, elmondásuk szerint saját gimnáziumuk, illetve az idősek otthonának a működtetésére fordítják.

Az áprilisban megnyitott, apátsági turistabejáraton seregnyi, szalmakalapos japán turistát kerülgetve lépcsőztünk fel az előtérig, ahol átvettük a tíz nyelvű audio guide-ot. Ezt szintén április közepétől kapják meg a látogatók, és a nyelv beállításán kívül szerencsére további nyomkodást nem igényel, a kütyü érzékeli, hol tartunk a megújított turistaútvonalon, és automatikusan az ott látható sajátosságokat részletezi. Sok időnk nem volt ebben elmélyülni, mert miután a Szent Márton hegyi panorámát végigpásztáztuk egészen a Bakonyig, három dimenzós guide-unk fogadott bennünket a bazilika bejáratánál.

Dizájnbazilika ónix oltárral

Hortobágyi Cirill perjel olyan áhítattal nézett végig a keresztelő kápolnától az oltárig, mintha csak először látta volna, minket ezalatt a belső tér puritánsága lepett meg. A tavaly nyárra befejezett felújítást 600 millió forintos európai uniós és magyar állami támogatással valósították meg.

Az apátság történetét végígkísérő korszakok egymásra halmozott építészeti jegyeit hordozó térben a letisztultságot és a funkcionális egységet szerették volna megteremteni, ebben John Pawson brit dizájnépítész közreműködött. A 19. században tervezett szószéket lebontották, a szerzetesi közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbították, az új bútorok tömény diófából, a fémkorlátok és mécsestartók bronzból készültek, az oltárt pedig ónixtömbből faragták.

Apátsági stílusjegyek
A 996-ban, Szent István király édesapja Géza fejedelem által alapított apátság számos stílusjegy nyomait őrzi. A román stílusú altemplom és kerengő, gótikus, majd barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki. Az épüet eredetileg a szerzetesi élet központja volt, látoatók nem léphettek be. Tolnai Máté apátsága idején kapott Pannonhalma kiemelt helyet a bencés monostorok között, 1541-ben főapátsággá vált. A török hódoltság másfél évszázada alatt az épületek megrongálódtak, a törökök ugyanis raktárnak használták, szerzeteseknek többször menekülni kényszerültek. Sajghó Benedek főapátsága ideján indultak el a helyreállító munkák, és az egyes épületrészek akkoriban kaptak barokk arculatot.

A hely elmélyülésre ösztönöz

Galéria: Pannonhalmi lakomaPáth Dániel / Travelo

 "Az ember szeretné kicsit otthonosan érezni magát a stílusban, ahol van. Mi úgy éreztük, hogy a puritán, a tér arányait figyelmbe vevő berendezés és nemes tisztaság nem vonja el a figyelmet arról a belső koncentrációról, amire a látogatókat szeretnénk hangolni. A tér lecsöndesedésre, elmélyülésre ösztönöz"- fogalmazott Cirill atya, hozzátéve, tisztában vannak azzal, hogy sokan nem "hitbuzgalmi céllal" érkeznek, de műemlékeket is bőven találunk.

A perjel szerint szintén az elmélyülést segíti a sejtelmes világítás, amelyen nagyon sokat gondolkoztak. Mint megtudtuk, a világítás e pillanatban a kora reggeli fényt idézte, máskor pedig a keresztelő, a liturgia, vagy az eukarisztia helyszíne felé koncentrálódik a fény, a teljes fényár nagy ünnepekkor jellemző.

Szent István kiváltságlevele és kódex fehér kesztyűvel

Körutunk során Szent Márton csontereklyéit, a szent képével diszített porta speciosát, vagyis díszkaput, a funckionális sekrestyét, és a kerengőt is megnéztük, mielőtt a levéltári bemutatóra indultunk volna. A csoportunk kedvéért az apátsági gimnázium történelemtanára néhány különleges dokumentumot mutatott be a kétezerötszáz darabos középkori gyűjteményből. Ez saját bevallása szerint izgalommal töltötte el, mert ritkán van alkalma kézbe venni ezek valamelyikét, a kódexet fehér kesztyűben, óvatosan lapozgatta.

Szent István pannonhalmai kiváltságlevelét láthattuk először, amelyen a jól ismert Stephanus Rex monogramm szerepelt. István, mielőtt Koppány vezérrel megmérkőzött volna, Pannonhalmán állt meg imádkozni, és imájában megígérte, amennyiben győztesként tér vissza a csatából, Pannonhalmának adományozza Somogy vármegye - köztük Koppány - birtokait és tizedeit. Győzelme után ígéretét betartotta, illetve arról is rendelkezett, hogy az apátság közvetlenül a római pápa alá tartozik. A másik különlegesség a Tihanyi apátság eredeti alapítólevele volt, amely latin nyelve mellett magyar nyelvemlékeket is tartalmaz.

Ezek másolatát nem sokkal később, a 19. századi könyvtárteremben is láttuk, ahol egyébként négyszáz ezres gyűjteményt őriznek számos könyvritkasággal.

Portrékiállítás nyílt

A könyvtár alagsorában hagyomány, hogy a rend alapítója, és a hatvanas évek óta Európa védőszentjeként is ismert Szent Benedek és Szent Márton napja között (március 21- november 11.) időszaki kiállítást rendeznek a pannonhalmi gyűjteményekből.

Tavaly Van egy kert címmel az Édenkert középkori ábrázolásaitól kezdve a monostori kertkultúráig széles kiállítási anyagot mutattak be, amely elnyerte az Év kiállítása díjat. Idén Petneki Áron kurátor ötlete alapján Imago címmel portékiállítást nyitottak. Mint láttuk, a gyűjetmény nagy része, a festmények és fotók a 18. és 19. századból valók, és egy igen szürreális műfajnak, a valós személyről készült fiktív portrénak is helyt ad néhány festménnyel.

A levendula fellegvára

A nap további részében az apátság gourmet oldalát ismertük meg. A gyógynövénykertet el lehet képzelni úgy is, hogy amerre a szem ellát, önellátó, csuhás szerzetesek művelik a virágzó levendulaföldeket, de a valóság ettől némileg távol áll. Szerzetest e pillanatban sehol nem látni, csak hullámzó veteményeseket. Pottyondy Ákos környezetgazdálkodási agrármérnök, a kert vezetője egy kisebb, elkerített, szabadtéri területre vezetett bennünket, ahol minden gyógynövényt megtalálhatunk, amelyet a tizenegy hektáros területen termesztenek.

"Három évvel ezelőtt hoztuk létre a bemutatóteret, egyszerűen azért, mert egyre nagyobb az érdeklődés a kert iránt" - mondta. A tizenhat apró parcellába telepített gyógynövények közül a leggyakrabban használt négy a levendula, a kakukkfű, a citromfű és a menta.

Szüreti tudatmódosítás

Az egyetlen kész termék, amelyet teljes egészében helyben állítanak elő, a levendulaolaj. Ez a bemutatótérhez közeli lepárlóüzemben gőzdesztillációs eljárással készül. Mint láttuk, a levendula kultuszát olyan módon is igyekeznek fenntartani, hogy a lepárlóban elhelyezett fotók képaláírásaiban hangsúlyozzák, hogy a növény illatának kedélyjavító hatása miatt már a betakarítás is vidám perceket okoz a szerzeteseknek.

A likőröket hiba a mélyhűtőben tárolni

A szüretből kimaradtunk, ránk más kedélyjavító tevékenység várt a teaházban: a négyszáz éves receptúrák alapján készült likőrök és csokoládék kóstolója. Nem, a bencések nem készítettek négyszáz évvel ezelőtt csokoládét, ahogyan Pottyondy Ákos fogalmazott, " a 21. századi igényekre nem feltétlenül vannak középkori válaszaink", de az egykori receptekben leírtakat alkalmazni tudják a mai kor kívánalmai szerint kialakított termékskálán. Mivel manufaktúráról van szó, a speciális gyártósorok beüzemelése nem lenne gazdaságos, így a teákat a Herbáriával, a likőröket az Agárdi Pálinkafőzdével, a csokoládékat a Rózsavölgyi manufaktúrával együttműködve készítik.

A háromféle likőr alapja a különféle gyógynövények, és alma-, illetve az édes likőr esetében cigánymeggy pálinka. Az agrármérnök kérte, az újságírók a beszámolóikban említsék meg - bár szerintünk a hazai pálinkakultusz fellendülésével ez már mindenkihez eljutott - hogy a likőröket is hiba a mélyhűtőben tárolni és húzóra hidegen felhajtani, akkor ugyanis sok, értékes íz elveszik.

Csokikóstolás a civilizációs étrend tesztje

Galéria: Pannonhalmi lakomaPáth Dániel / Travelo

 "A keserű és gyógynövénylikőr úgy készül, hogy magas alkoholfokra felfőzzük a pálinkát, ebben fél éven keresztül áztatjuk a különféle gyógynövényeket, ezt követően történik a visszafokolás, illetve a méz, cukor hozzáadása." A csoport kedvencei láthatóan nem ezek közül került ki, az utolsónak kóstolt, édes meggylikőr vezette a népszerűségi listát.

A csokoládék esetében a kert vezetője kiemelte, hogy a meggylikőrös, kakaóbab-töretes Ruber esetében intenzív ízeket, a kandírozott levendulás, csillagánizsos Casia esetében az erős, fűszeres jelleget érezzük majd, a zöld színű, gyógynövényes fehércsoki kóstolásakor a pedig a citromfű dominál. Ez jó tesztje az élelmiszeripar hatásainak, aki ugyanis nem érzi elég intenzíven, az túl sok mesterséges ízfokozót és adalékanyagot vesz magához.

Még egy kis borozás belefér

A monostori borkészítésbe sajnos nem volt alkalmunk belesni, de a Viator étteremben néhány bort megkóstoltunk. A pincészet borai több kereskedelmi láncban is kaphatók, ezért nem jelentenek országos újdonságot. A legnépszerűbbek közé tartozik a sárgabarackos, déli gyümölcsös illatő Hemina, illetve a Pinor Noir.

Apátsági menü
Marinált spárga saláta vörös tonhallal és pisztáciával - Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Savignon Blanc 2012
Zöldborsókrémleves házi kecskesajttal - Olaszrizling 2012
Bakonybéli medvehagymás rizottó liba zúzával - Hemina 2011
Vaddisznópofa tejszínes polentával és párolt gombával - Pinot Noir 2011
Hideg túrógombóc levendulahabbal és eper kompóttal - Bencés gyógynövénylikőr

Személyes kedvencünk a 2009-es Infúzió, amely merlot és cabernet franc gazdag ízű házasítása, amelyet itt nem kóstoltunk. Borsos ára miatt (körülbelül 6000 forint) talán érdemes ünnepekre tartogatni. Az apátság éttermének menüje meglepett minket, nem számítottunk fővárosi színvonalra. Az árak egyébként pestiek, az előételeket 1500 forint körül, a leveseket 1000 körül kínálják, a főételek 3000-nél kezdődnek. Pannonhalmára érdemes tömött pénztárcával, egész napra készülni.

Szent Benedek kalandos élete
A bencés rend alapítója 480 körül született a közép-itáliai Appenninek ősi városában, Nursiában, előkelő családban. A gót megszállás alatti Rómában kezdte meg tanulmányait, majd Effide városában teológiát tanult. A legendák szerint itt egy mozdulattal összeforrasztott egy széttört cserépszitát, ezután szentként kezdték tisztelni. Emiatt elhagyta a várost, és az Anio folyó völgyében egy barlangba vonult vissza, hogy remeteéletet éljen szigorú aszkézisban.
Három év után pásztorok találtak rá, majd a Vicovarói sziklakolostor lakói meghívták apátjuknak. Vaskalapos vezetési elvei miatt meg akarták mérgezni, de ekkor az áldás keresztjelére szétvált a méregpohár. Az eset után Benedek Subiacóba települt, ahol tanítványok gyűltek köré. Tizenkét kisebb kolostort alapított, és irányításukat egy kézben tartotta. Ismét irigy támadások kereszttüzébe került, ezért továbbállt.
529-ben Montecassino hegyére érkezett az új szerzetesség eszméjével, amely közös életet, és apátsági szerveződést jelentett. Fiaival és követőivel megalapította önellátásra épülő monostorát. A cél, hogy a szerzetesi közösség gazdaságilag is lehetőleg önálló lehessen, és minden, ami az életükhöz szükséges, házilag megtermelhető és elkészíthető legyen. Itt írta meg Reguláját, amellyel a nyugati szerzetesség nagy részének iránymutatója, patriarchája lett. A feltételezések szerint 543-ban, vagy 547-ben halt meg. 1964. október 24-én VI. Pál pápától kapta meg Európa védőszentje címet.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek