Az európai vidra lett az év állata

Az európai vidra lett az év állata

Az európai vidra nyerte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország által kiírt Év állata versenyt. A WWF Magyarország április 8-án hirdette meg az Év állata versenyt a Szabadság-sziget és a mellékág egykori őshonos lakói, az európai vidra, a fekete gólya és egy hal, a halványfoltú küllő között. Az európai vidra a szavazatok 63 százalékát kapta meg - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Valljuk be, tényleg ő a legcukibb a három versenyző közül Fotó: sarefo / Wikimedia CommonsForrás: Travelo

 

A kezdeményezés honlapján természetbarátok ezrei támogatták kedvencüket, összesen több mint 4500 szavazat érkezett. A szervezők május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárták a szavazást, hogy a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet.

A védett, Mohács melletti Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött. A civil természetvédelmi szervezet partnerei segítségével 2009-ben kezdte el a terület rehabilitációját. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek