Séta az első magyar sorozatgyilkos nyomában

Május utolsó hétvégéjén kertvárosi időutazásra invitálják az érdeklődőket. Szombaton a mátyásföldi villanegyeddel, vasárnap a cinkotai asszonyirtó hátborzongató történetével ismerkedhetünk meg.

 Miközben a gombamód szaporodó budapesti városnéző séták leginkább a belváros titkaira koncentrálnak, jó tudni, hogy legalább olyan érdekes történeteket rejtenek a külvárosi utcák is. Május utolsó hétvégéjén egy különös nyomozás során például Cinkotán fény derül az első magyar sorozatgyilkos viselt dolgaira, és egy kellemes sétán andalogva megtudhatjuk, hogyan szórakoztak tehetős eleink a mátyásföldi úri villanegyedben.

Az első magyar sorozatgyilkos nyomában

Nyomozás indul Kiss Béla bádogos ügyében, aki a XX. század elején hét megunt szeretőjét fojtotta meg és forrasztotta hordóba Cinkotán. Jóképű volt-e, hogyan csábította el a nőket, és miért áldották keze munkáját a katolikusok? Mi volt az indíték, és mi a bűntény utóhatása?

A cinkotai sorozatgyilkos története a korabeli sajtót nagyon foglalkoztatta

Galéria: Kertvárosi időutazás

Fotó: Kertvárosi Időutazó

Az interneten és könyvekben valótlanságok tucatjai jelentek meg a nagy port kavart gyilkosság-sorozatról. Aki részt vesz május utolsó vasárnapján egy háromórás izgalmas nyomozáson, az hiteles forrásból, a Temetők és bűnügyek című könyv szerzőjétől hallhat pikáns részleteket az „asszonyirtóról" – a korabeli sajtó ezt a jelzőt aggatta a gyilkosra, aki soha nem került rendőrkézre.

A séta május 26-án, vasárnap 10 órakor indul a cinkotai HÉV-megállóból, templomot és liánokkal benőtt öregtemetőt is érint.

Hogyan szórakoztak tehetős eleink a mátyásföldi úri villanegyedben?

Az egykori nyaralótelep legszebb fasorai közt andalogva egy kellemes sétán megismerhetjük a patinás villák hajdani lakóinak vidám és megható történeteit. A túra a helytörténeti gyűjteményből indul, a sétálók betérnek a lábon elköltöztetett, festett kazettás mennyezetű evangélikus templomba, a báli bevételekből és adakozásból épült katolikus templomba, érintik a szórakozás korabeli „fellegvárait", az egykori nagyszállót és az Erzsébet-liget pihenőparkot is.

A mátyásföldi strand száz éve
Galéria: Kertvárosi időutazás
Fotó: Kertvárosi Időutazó

A háromórás séta május 25-én, szombaton 10 órakor indul a Veres Péter út 157. alatti Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményből. (A HÉV Imre utcai megállójától 1 percre.)

További információ a Kertvárosi Időutazó Facebook oldalán található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek