Kóstolja meg Liszt kedvenc mignonját!

Néhány órás belvárosi buszozgatás, terítéken a Lánchíd, a Parlament, és a Hősök tere. Mindenkiben valami ilyesmi kép dereng fel, ha arra gondol, mit kínál a főváros az ide érkező külföldi turistáknak. Ma már azonban ennél többre van szükség. Ezt ismerte fel a Zeneakadémia, az Opera, és a Művészetek Palotája, amikor a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve létrehozták a Liszt-programot, mely a zeneszerző életének meghatározó budapesti helyszíneit mutatja be egy háromnapos, tematikus túra keretein belül. A Travelo is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol a szervezők bemutatták az új csomagot.

A résztvevőket esténként koncertekkel szórakoztatják

Fotó: Magyar Turizmus Zrt


.
A szemerkélő tavaszi esőben a sajtótájékoztatóra érkezőket egy kirándulóbusz várta a Művészetek Palotájánál, melyre felszállva, egy óra erejéig mind turistának érezhettük magunkat a saját fővárosunkban. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum felé vezető úton Nyúl Erika, a Liszt Zeneakadémia társadalmi vezetője az újságíróknak elmondta, hogy nemrégiben arról olvasott, hogy a főváros egy átlagos november esti, sokszínű kulturális programkínálatának csak egy elenyésző töredékéről értesülnek a külföldi művészetkedvelők. Innen jött a programcsomag ötlete: ne csak szuper programjaink legyenek, de tudjanak is róla a turisták.

A három napos út során az érdeklődők bejárhatják a Liszt Ferenc életében meghatározó helyszíneket, a túravezetőktől pedig számos történetet és anekdotát hallhatnak a sokak által a zenetörténet legszimpatikusabb egyéniségének tartott művészről. Az első nap a Budai Várban telik, ahol a Mátyás-templomot, a Zenetudományi Intézetet, és Nemzeti Galériában kiállított, Liszt Ferenccel kortárs képzőművészek alkotásait tekinthetik meg a résztvevők.

A második nap helyszíne a belváros, azon belül is a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri megújult épülete, az Opera, valamint számos templom, melyekben mélyen vallásos lévén sok időt töltött a művész. A harmadik nap úti célja a régi Zeneakadémia, melynek épületében található a mester utolsó budapesti lakása. Itt a kiállított hangszereinek, bútorainak, kottáinak és egyéb emléktárgyainak gazdag gyűjteménye tekinthető meg.

A túra azonban nem merül ki pusztán a városnézésben: a résztvevők mindhárom este koncerteket hallhatnak a Művészetek Palotájában, az Operában, valamint a Zeneakadémián. És hogy a túrára befizetők gyomra se maradjon ki a jóból, napközben a művész kedvenc ételeiből, édességeiből és boraiból összeállított menüsorból válogathatnak. A Liszt-csomag persze nem csak a külföldi turistáknak szól – a hazai zenekedvelő közönségnek is érdekes lehet egy kicsit Budapesten turistáskodni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek