Hidroplánnal jöhettek gyógyfürdőzni a turisták

A harmincas évek városmarketingje nem sokban különbözött a mostanitól. Akkoriban is a gyógyfürdőkre építettek az utazási prospektusok.

Az urbanista.blog.hu ma a harmincas évek budapesti városmarketingjének nyomába eredt. Régi, magyar és idegen nyelvű turisztikai brosúrákat böngészve ugyanis számos érdekességre bukkanhatunk az egykori fővárosi turistacélpontokról. Ahogy ma, már akkor is a gyógyfürdők vonzerejére igyekeztek építeni a városimázst.

 

Remek családi nyaralásnak ígérkezik egy budapesti utazás.
Galéria: Turisztikai kiadványok a harmincas évekből
Fotó: FORTEPAN

Az egyik brosúra a "Budapest - The World's Greatest Health Resort" szlogennel csábította a külföldieket. Kiemeli az egykori Szent Imre, ma Rác fürdőt, az Erzsébet Sósfürdőt, aminek helyén ma a Tétényi úti Kórház áll; de egykori belvárosi közfürdőt is ajánl, melyben megmártózhattak a harmincas években Budapestre látogatók.

A Gellért Fürdő természetesen már akkor is top turisztikai célpont volt, melynek érdekes Budapest címerére az Urbanista bloggere külön felhívja a figyelmünket. Ahogy ma, úgy a harmincas években is összekapcsolták Bécs megtekintését egy budapesti látogatással a távolról érkezők.

 

Már akkor is a gyógyfürdők voltak a legnépszerűbb turista célpontok.
Galéria: Turisztikai kiadványok a harmincas évekből
Fotó: FORTEPAN

Különösen érdekes lehetett a hidroplános megközelítés , amivel egyenesen a Szabadság híd mellett landolhatott a turista, aki akár már a nadrágja alá vett fürdőgatyával is érkezhetett, tekintve a Gellért Fürdő közelségét. A blogon további képeket is nézegethet, többek között egy mintegy nyolcvan éves Ibusz-prospektusról, melynek dizájnja félszáz év alatt sem fejlődött sokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek