Sakura-ünnep és viktoriánus piknik is lesz a hétvégén

Budapesten az ELTE Füvészkertben a cseresznyevirágzást ünnepelhetjük, több helyszínen a Föld napja tiszteletére szerveznek programokat, de akár Kassára is elvonatozhatunk a MÁV különleges programja keretében.

Hamisítatlan tavaszi programok várnak mindenkit a hétvégén országszerte. Lesz piknik, vonatozás, bicajozás, meditáció, állatsimogatás bőven.

Sakura-ünnep a Füvészkertben

"Ezen a hétvégén már szépen virágoznak a sakura fák, jöjjön el, telepdjen le a fák alá, piknikezzen japán módra!" – invitál az ELTE Füvészkertjének Facebook oldala. Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

Galéria: Programajánló, áprilisFotó: Zhang Yan / Northfoto

A haiku versenyre beküldött műveket a Magyar-Japán Baráti Társaság zsűrizte, az első helyezetteket ezen a hétvégén díjazzák. Emellett Április 20-án szombaton 11 és 13 órakor ingyenes szakvezetést tartanak, egész nap japán íjászati bemutató lesz, 15 órakor a Taiko dobegyüttes bemutatója következik. 10 és 16 órakor Iaido és sakuhacsi meditáció, illetve szintén négykor Kandzsi tánctanítás is lesz. Április 21-én vasárnap pedig a Hanami teaház jóvoltából autentikus japán teaszertartást is élvezhetnek a látogatók 10-16 óra között. A felnőtt belépő 850 forint, a diák/nyugdíjas 400 forint, nyitva 9 és 17 óra között.

Föld napja Pécsett

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, valamint pécsi civil szervezetek április 20-án, délelőtt 10 és délután 3 óra között a Tettye téren érdekes programokat szerveznek a Föld napja alkalmából. 11-kor zöld flashmobot tartanak, aminek keretében egy nagy zöld szívet formálnak a Tettyei romok belsejében. A Csinos Presszó udvarán alkotói piac, a Pintér-kert Arborétumban ingyenes szakvezetés, állatsimogató, pecsétgyűjtő játék és palacktaposás is várja a résztvevőket.

Kulturális élményvonat Kassára

Az április 20-án, szombaton Kassára induló Márai Expressz Európa Kulturális Fővárosába viszi utasait. A MÁV Nosztalgia Kft. élményvonata tartalmas kulturális programkínálatával szeretne csatlakozni a Kassán zajtó színes programsorozathoz – olvasható a cég közleményében. A Márai Expresszel utazók számára kínált kulturális programok közül kiemelkedik a megújult kassai magyar színház Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek színházi előadása, mely a Márai Expressz vendégei részére látogatható. Az előadás 14 órakor kezdődik, időtartama 2 óra. Az előadás részvételi díja 2 390 forint.

Galéria: Programajánló, áprilisFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

De választhatjuk a Márai Emlékszoba megtekintése programot is, ennek időtartama másfél óra, ára idegenvezetéssel 1990 forint, ebéddel együtt 4190 forint. Kassa építészetével is megismerkedhetnek a vonat utasai egy másfél órás program keretében – a részvételi díj idegenvezetéssel 1990 forint, ebéddel együtt 4190 forint.

A Márai Expressz Budapest-Nyugati pályaudvarról 6:05-kor indul és 10:10-kor érkezik Kassára, 17:00-kor indul Kassáról, és 21:38-kor érkezik vissza Budapest-Nyugati pályaudvarra. Az élményvonatos utazás alatt az Orfeum zenekocsiban zenés-táncos mulatságban lehet részük az oda betérőknek. A Márai Expresszen étkezőkocsi is közlekedik, ahol finom falatok és szolid árak várják a reggelizni és vacsorázni vágyókat. Sőt, az élményvonaton először alkalmi tánciskola és utazó kiállítás is várja az érdeklődőket. A Márai Expresszre a jegy felnőtteknek 7990 forintba, gyerekeknek 4-14 éves korig 5490 forintba kerül. Az odaúton welcome drinkkel és reggeli üdvözlő falatkával várják vendégeiket.

Hív a Duna!

Közös lazításra, egy könnyed családi napra a Római-partra invitálják az érdeklődőket április 20-án, szombaton a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat szervezői. A folyó legszebb fővárosi szakasza a napsütés, a hekk és az evezős sportok birodalma, ezért hétvégenként ideális helyszín egy kis kikapcsolódásra. A szombati programok találkozópontja a Hattyú Csónakház (1039 Budapest, Királyok útja 17.) előtti kavicsos föveny, ahonnan 10:30 és 14 óra között folyamatosan indul a játékos totó.

Galéria: Programajánló, áprilisFotó: Danube Flow – Hív a Duna!

A résztvevők barangolás közben felfedezhetik a környék eldugott érdekességeit, és közben megtalálhatják a válaszokat a csónakházi rejtélyekkel, vízisportokkal és kulináris titkokkal kapcsolatos kérdésekre. A totón családdal, barátokkal, gyerekkel, kutyával, de akár egyedül is el lehet indulni, és mindenki a saját tempójában játszhat. A helyesen válaszolók között dunai hajókirándulást sorsolnak ki a Mahart Passnave jóvoltából. A játék után 14 órától az Ethnosound muzsikusai különböző ütőhangszereken adnak elő félórás zenei köszöntőt a Föld napja tiszteletére. A programok teljesen ingyenesek, mindössze egy tollra lesz szükség a totó kitöltéséhez.

A Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat szervezői maguk is bringások, ezért a kerékpárosoknak vezetett túrát is indítanak a budapesti belvárostól mintegy tíz kilométerre eső Római-partra. A találkozó április 20-án, szombaton délelőtt 9 és negyed 10 között lesz a Batthyány téri metrókijáratnál, a kerékpárút mellett. A programok végén, délután 3-kor a szervezők visszaindulnak a belvárosba, ahol csatlakoznak a Critical Mass kerékpáros felvonuláshoz. Az érdeklődő bringásokat a visszaúton is örömmel látják.

Viktoriánus piknik a Margit-szigeten

A Viktoriánus Találkozók társaság szombaton, április 20-án 16 órától pikniket rendez a Margit-szigetre, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. "Hozzunk magunkkal: pokrócot, enni, innivalót (tea, szendvics, csoki, édesség és az ezekhez szükséges dolgok). Aki akar kisállatot, gyereket, kutyát, kártyát, játékot is hozhat nyugodtan, vagy akár régi családi fényképeket, saját készítésű érdekességet is. A program: Szokás szerint találkozunk egy megbeszélt helyen előtte, és együtt megyünk a szigetre. Rövid séta, körbenézünk, utána valahol letelepszünk és mindenki tömheti magát kedvére. Este felé pedig akik még maradnak azokkal beülhetünk az Aloe Caféba" – írja a Viktoriánus Találkozók nevű csoport Facebookon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek