Jávai langurkölyök született Budapesten

Jávai langurkölyök született Budapesten

Jávai langurkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kis majom húsvéthétfőn született, mostanra már a nagyközönség is láthatja. Nevet egyelőre nem kapott, gondozóinak ugyanis még nem sikerült megfigyelniük, hogy milyen nemű a nyolctagú langurcsapat legújabb tagja - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t. A kis állat anyja, Negro tapasztalt állat, a "gyereknevelésbe" pedig a csapat mindet tagja besegít neki.

Képünk illusztráció, ez nem a budapesti langurcsalád.Fotó: Belgianchoclate / Wikimedia Commons

A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetett fajnak, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Európában alig két tucat állatkertben mutatják be, Magyarországon ilyen állatokat kizárólag a fővárosi intézményben tartanak, ahol a Xántus Jánosról elnevezett állatházban laknak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. Az első szaporulat 2008-ban született, és azóta is rendszeresen jönnek világra langurkölykök. A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek