Gasztroprogramok mangalicától sajtaukcióig

Sajtaukción venne részt, medvehagymát szedne, vagy inna egy jó pálinkát? A hétvégén, vagyis április 13-14-én gasztronómiai fesztiválokban tobzódik az ország.

Az idei első igazán tavaszias hétvégén tobzódhatunk a gasztrofesztiválokban, akármerre is járjunk az országban. Budapesten a sajtmániásokat várják, Bakonybélben medvehagyma szedésre invitálják az érdeklődőket, Debrecenben a mangalica lesz a főszerepben, Székesfehérváron pedig a pálinka és a disznótoros. Jó étvágyat!

Sajtfesztivál Budapesten

Sajtkészítési kurzussal, sajtos látványkonyhával, sajtaukcióval és hazai termékekkel várja a vendégeket az első Belvárosi Sajtfesztivál péntektől vasárnapig a fővárosi Erzsébet téren. A gasztronómiai fesztiválon az ország legjobb sajtházai mutatják be termékeiket. A három nap alatt mintegy harminc kiállító száz termékét kóstolhatjuk végig. A sajtkészítő műhelyben pedig például azt is megtanulhatjuk, hogyan lehet sajtot készíteni otthoni körülmények között.

Sajtfesztivál
Galéria: Gasztroprogramok a hétvégére
Alfonso Campiglio / Northfoto

 A sajtok mellett a fesztiválon az érdeklődők megtalálhatják a hozzájuk illő borokat, pálinkákat, sőt minőségi szalámi- és mangalicasonka-termékeket is. Tizenöt magyar sajtház, három bor- és két pálinkaház képviselteti magát a rendezvényen. A fesztivál második napján, szombat délután öt órakor egyedülálló aukcióra kerül sor: sajtra, borra, pálinkára, szalámira lehet licitálni. A termékek árai száz forinttól indulnak, a rendezvény vendégei így lényegesen kedvezményes áron is jó minőségű termékekhez jutnak.

A finom falatok mellé viszont természetesen jó hangulat is dukál: a fesztivál színpadán fiatal zenészek, elsősorban dzsessz-zenekarok szórakoztatják a közönséget. A rendezvény ingyenesen látogatható, sőt a szervezők ingyenes kóstolójegyet is biztosítanak azoknak, akik az esemény Facebook-oldaláról letöltik az ajándék bónt. Az oldalon a részletes programról is hasznos információk olvashatók.

Medvehagyma napok Bakonybélben

Az immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Medvehagyma napokon április 13-án és 14-én különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon lehet részt venni a Bakonyban, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyén. A túrák negyed tizenegykor indulnak, és természetesen medvehagyma gyűjtésre is lesz mód.

A medvehagyma virága
Galéria: Gasztroprogramok a hétvégére
Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 Mihez kezdjünk azzal amit összeszedtünk? Szombaton 15-17 óra között a tájház udvarán, a Fő utca 15. alatt receptismertetőkkel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, illetve a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falubéliek a vendégeket.

Mangalica Fesztivál Debrecenben

A vidéki városok közül Debrecenben tartottak először Mangalica Fesztivált 2010-ben, azóta pedig már hagyománnyá vált az ingyenesen látogatható rendezvény megszervezése. Idén április 12-14. között lehet jókat enni és inni a Kossuth téren. A mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.

Kismangalicák
Galéria: Gasztroprogramok a hétvégére
Wikipedia

 Toros Pálinkafesztivál Székesfehérváron

2013. április 11. és 14. között a Zichy-ligetben ismét felelevenedik a vidéki disznóvágás hangulata, amihez mindenképpen hozzátartozik a jóféle pálinka is. Ebből a kettőből, mármint a finom disznóságokból és hangulatfokozó pálinkákból nem lesz hiány a II. Székesfehérvári Toros Pálinkafesztiválon - írja beharangozójában a Port.hu.

Pálinkafesztivál
Galéria: Gasztroprogramok a hétvégére
Christa68 / Indafotó

 A gasztrofesztivál főszereplői a hagyományos disznótoros ételek, a házias hús- és füstöltáruk és a finom pálinkák, ebben az évben is vidám böllérversenyen mérik össze tudásukat az induló böllércsapatok. A fesztivál vendégeinek szórakoztatásáról változatos színpadi programok, koncertek, családi és gyermekprogramok gondoskodnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek