Mini Magyarország nyílik Szarvason

Mini Magyarország makettpark nyílik április 10-én, szerdán a szarvasi arborétumban. A főváros és a megyék leghíresebb épületegyütteseinek kicsinyített másaival lehet ismerkedni.

 A Mini Magyarország 22 épületegyüttesből áll, a szarvasi arborétumban található, területe több mint két hektár. A projekt magánvállalkozásban valósult meg, a szarvasi Delta-Union Bt. a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus makettparkok varázslatos világa alapján álmodta meg, és hozta létre a szarvasi makettparkot – mondta el az MTI-nek Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója.

Az egyik ihlető: Minimundus, Klagenfurt
Galéria: Makettparkok
(Fotó: Wikipedia)

 Hozzátette: Magyarország határát piros levelű cserjékkel ültették be, a területen a Duna és a Tisza vonalát kőszórások mutatják, látható a Balaton és a Duna, Budapestet a Parlament épülete, a Széchenyi fürdő és a Hősök tere jelképezi, de láthatják a látogatók többek között a Lánchíd és a Megyeri híd kicsinyített mását is. Az egri vár csatajelenettel várja az érdeklődőket, Szeged a Dómmal, Kecskemét a Cifrapalotával képviselteti magát. A makettek a szélsőséges időjárást is tűrő tűzálló anyagokból készültek. A makettekről és a létesítményről a www.minimagyarorszag.hu oldalon lehet tájékozódni.

A makettpark kivitelezési költségeinek 70 százalékára nyertek vissza nem térítendő uniós támogatást, csaknem 49 millió forintot. A beruházás első ütemének teljes összege 69,7 millió forint. A projekt megvalósítása tavaly májusban kezdődött, a makettek építése 9 hónapon keresztül zajlott 12 szakember és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével.

 

Mini Magyarország: Szegedi dóm
Galéria: Makettparkok
(Fotó: Minimagyarorszag.hu)

 A Delta-Union Bt. a szarvasi arborétummal együttműködve dolgozta ki a projektet, amely három alprogramból áll. Az első ütem megvalósítása fejeződött be, a második ütem keretében a történelmi Magyarország határon túli területein található emblematikus építészeti és népi építészeti emlékeket bemutató makettek készülnek majd el. A társaság újabb fejlesztési pályázatokra vár ezzel a tervvel. A harmadik ütemben a társaság informatikai és infrastruktúra-fejlesztésekre pályázik majd.

Hasznos tudnivalók

Nyitva minden nap 8:00-tól sötétedésig, jegykiadás 18:30-ig.
A felnőtt jegy csak az Mini Magyarországba 800 forint, az arborétumba szintén 800 forint, a kombinált jegy 1400 forintba kerül. Gyerekeknek a makettpark 600 forintért, az arborétum szintén 600 forintért, a kettő együtt 1000 forintért látogatható. A szarvasi lakosok a makettparkot és az arborétumot 400-400 forintért, a kettőt együtt 700 forintért nézhetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek