Most mutasd meg Visegrádon!

Holnap, vagyis április 5-én délután nyílik meg a visegrádi királyi palotában az a kiállítás, mely a hónapok óta futó "Most mutasd meg a középkort!" fotópályázatra érkező alkotásokból kerül megrendezésre.

Az Altum Castrum Online és a műemlékem.hu portál februárban közösen meghirdetett versenyén már csak azért is érdemes volt indulni, mert a pályázaton regisztráltak ingyen belépőt kaptak a királyi palota területére, hogy így megtalálják a legkedvesebb fotótémát maguknak. A pályázat célja nemcsak a középkori visegrádi vár, hanem bármilyen középkori téma egyéni nézőpontból történő bemutatása volt.

 

Döbrentey Dániel: Gótikus udvar
Galéria: Visegrád
Fotó: műemlékem.hu

„Az idén öt éves műemlékem.hu kezdetektől fontosnak tarja a vizuális kultúra ügyét A klasszikus fotópályázatunk is öt éves, ebben minden hónapban más témát kapnak az épített örökség tárgyköréből a fotósok, és ennek megfelelő képeket kell feltölteniük" – mondja Kovács Olivér, szerkesztő.

A rendezvény április 5-én, 16 órakor kezdődik a királyi palotában, a tárlat pedig május elejéig a visegrádi királyi palota időszaki kiállításaként tekinthető majd meg.

Visegrádi mini történelem
Visegrád különösen a 14. század első felétől a magyar királyság egyik különösen virágzó települése volt. A római erőd alapjaira épült ispáni vár és a hozzá kapcsolódó település ugyan már az államalapítás tájától létezett, ám a tatárjárás után kiépített vára igazi jelentőségre Károly Róbert idején tett szert, amikor királyi székhellyé vált. Az első Anjou uralkodó palotát is építtetett a várhegy lábánál. 1335-ben Visegrádon királytalálkozóra is sor került. Fia, I. (Nagy) Lajos új palotát emelt, amelyet több mint egy évszázad után Mátyás király építtetett át és bővített fényűző késő gótikus, kora reneszánsz székhellyé. Bár a palota nagyrészt elpusztult a későbbiekben, a rekonstrukciónak hála ma újra látható. Fennmaradtak más középkori emlékek is a településen.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek