Retro házibulik a régi iskolában

Terézváros vigalmi egységei közül a Hegedű utcai iskola az, amelynek a legkülönösebb karma jutott. Az utóbbi években többször igyekeztek újrahasznosítani és befuttatni. A romkocsmás korszak után novembertől Iskola néven retro hangulatú szórakozóközpontként nyitott újra, koncertteremmel, karaoke klubbal, étteremmel és házibulira kivehető lakással. Csak az utcáról nézve maradt ugyanaz a jellegtelen épület, ami volt.

"Hatalmas kupi volt itt, az udvaron, amikor az építész F. Kovács Attilát ide hívtuk: Attila, tudnánk csinálni ide egy 70-es évek iskolafílingjét idéző szórakozóközpontot?" - vágott bele a novemberben nyílt Iskola történetébe az Czikora Péter üzletvezető a travelós házbejárásunkon, egy hatalmas, fekete Művelődési ház felirat alatt. Ilyet már csak Nyíregyházáról lehet beszerezni, némi kutatómunkával.

A romkocsmás évek után maradtak a romok

Galéria: IskolaFotó: Iskola.org

A történet 2012. elején kezdődött. Egy négytagú baráti társaság fele, két vendéglátós úgy gondolta, hogy a Terézvárosban korábban Kis Szimplaként, majd Tűzraktérként üzemelő, erősen lelakott Hegedű utcai iskolaépülettel ideje lenne kezdeni valamit. A társaság másik fele, két közgazdász egy szórakozóközpont üzleti tervével állt elő, amelyben koncerthelyszín, karaoke berendezéssel felszerelt pinceklub, kocsma, borbár és étterem is található.

Hely azonban maradt még bőven az épületben, ezért kigondolták, lehetne itt még egy retro designlakás, amelyet házibulikra lehet kivenni, kiállítóterem és egy kompett kultúrszárny, ahol művészek bérelhetnek maguknak műhelyet. És hogy az újrahaszonítás teljes legyen, idővel egy youth hostelnek is helyet lehetne adni az utcafronti első és második emeleten.

Ide jártam gimnáziumba

A tervezést követően a baráti társaság húsz évre kivette az épületet az önkormányzattól, és kultúraközvetítői szerepet vállalt. Mindez egyszerre nagy falatnak tűnt. "Tényleg döbbenetes állapotok voltak. Az udvar közepén egy Trabant állt, az egyik teremben egy hatalmas kommunális kuka tele csikkel. Négy kemény hónap kezdődött a számunkra a Terrorháza építészével, F. Kovács Attilával együtt, miután az azt megelőző fél évet a tervezéssel, szerződésekkel, tárgyalásokkal töltöttünk" - folytatta az intézmény társtulajdonosa.

Az épület újrahasznosítás iránti érdeklődésem abból fakad, hogy ebbe a sajátos hangulatú, körgangos épületbe jártam középiskolába. Akkoriban a hely Terézvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium néven futott, és már túl volt a sokadik újratervezésen. Apácaneveldéből iskola lett, majd a gimnázium indulásakor néhány emelettel kiegészült, csupán egy dolog kísérte végig a pályáját állandó kiegészítőként, a magabiztosan terjeszkedő borostyán az udvar falán.

A tornateremből koncetterem lett

A mai borbár helyén anno számítógépes terem volt, az étterem a betűtészta-kezelésben virtuóz, egykori menza helyén nyitott, a 2013 tavaszára tervezett, második emeleti youth hostel helyén pedig az osztálytermünk volt, ahol telente ad hoc működött a fűtés. Az első emelet a vezérkaré volt, ezt most egy riksás cég bérelte ki irányítóközpontnak.

A másik szárnyhoz tartozó, egykori tornatermünkből koncerthelyiség lett, de ez most sem áll messze valamikori rendeltetésétől, amikor gólyabálok, szavalóversenyek és sulibulik helyszíne volt. Még a gondnoki lakást is újrahasznosította a csapat, bár a tulajdonos megjegyezte, ott elképesztő állapotok voltak, amikor a kulcsot átvették.

Szabad dohányozni az iskolaudvaron

Galéria: IskolaFotó: Iskola.org

A kis szimplás, romkocsmás időszakban gyakran jártam vissza a Hegedű utcába, de most jobban esett az érkezés a kávézóasztalokkal felszerelt egykori iskolaudvarba, látva néhány ötletes megoldást. És végre az iskolaudvaron is lehet dohányozni. Bár azt, hogyan fedezi fel a helyet egy külföldi fiatal, aki nem ide járt középiskolába, egyelőre nem látom át. A kapu nem árulja el, hogy itt egy kompakt szórakozóhely nyílt, és akár csak borozni is be lehet ülni, a környéken a legtöbb kocsma, és hipszter vigalmi egység feltűnőbb kívülről.

"A koncepció az, hogy itt egy egész estét el lehet tölteni. Ha valaki 6-7 óra felé érkezik, meg tud vacsorázni, a borbárban rendelhet egy jó bort, vagy a külső pultban sörözhet, majd 8 körül kezdődik a koncert, amely általában 10-ig tart. Utána lemehet karaokézni a pinceklubba, vagy fent maradhat a koncertteremben, ahol a dj beállásával indul a buli."

70%-os pálinka és házibuli

Az udvar jobb oldalán, a lépcsőházból nyílik a borbár, amelybe díszítőelemként egy kosárpalánk is került a pult fölé. Az asztalok a régi iskolapadokat idézik, a borlapot a szamárfüles leckefüzetek ihlették. "110 fajta bort lehet kapni, és vannak olyan különlegességek is, mint például egy 70%-os, vörös törkölypálinka."

Szétesés helyett azonban tovább mentünk, a kapualj végéből nyíló gondnoki lak következett. "Attilától azt kértük, egy retro lakást tervezzen ide, ahol házibulikat lehet tartani. Ne otthon kelljen partit rendezni, vigyázni mindenre, aztán napokig takarítani, mosogatni, ha össze lehet hívni a barátokat itt is. Pár napja jött egy születésnapos társaság, de rendeztek már itt tejfakasztót is"- mondja az üzletvezető. Ha társaság érkezik, saját pultost kap, aki a bejárat melletti italpultban szolgálja ki a vendégeket. Bérleti díj helyett a lakást egy adott fogyasztási limitért lehet kivenni, tehát az jár jól, aki húsz-harminc embert össze tud szervezni.

A bútorok a szocreál formatervezés, jó állapotban fennmaradt emlékei, ehhez hasonlókat már lomtalanításkor sem nagyon lehet látni, mert a retro boom idején a legtöbbet begyűjtötték. "Speciális felvásárlóktól még be lehet szerezni. Az utóbbi három hónapban több, vidéki nagyvárosban is jártam, Debrecenben például a tulaj egy repülőgéphangárban állította ki a retro bútorait. Jó dolgokat lehet kifogni, ha az ember rászán egy csomó időt és energiát. "

Napi menü az iskolapadban

Galéria: IskolaFotó: Iskola.org

Az udvar bal oldaláról nyílik az étterem. A bejárat fölötti, nosztalgikus Vendéglő felirat Tapolcáról származik, szintén egy retro beszerző körútról. A hátsó teremben az iskolapadokból összeállított, étkezőasztalos megoldás itt is a design része, a déli, napi menüsort pedig zöld táblára írták fel. Az étterem séfje a Tv Paprikából, és Béres Alexandrával közös főzőműsoráról ismert Serényi Zsolt, akinek az ötlete volt, hogy a 990 forintos napi menü kétféle leves és ötféle főétel tetszőleges kombinációjából álljon. "Sikere van az osztálytermes megoldásnak, mert az ember régen ült már iskolapadban. Esténként meg szokott telni a terem."

Az étteremben fontosnak tartották azt is megjegyezni, hogy az ételek minden alapanyaga magyar eredetű, támogatandó a hazai mezőgazdaságot. Az ételkínálat egyébként kulcskérdés az intézményen belül. Azt tevezik, hogy a youth hostel megnyitásával a borbár reggelente tejbárként működik majd, ahol a vendégeknek igyekeznek olyan reggelit kínálni, amiért érdemes máskor is visszatérniük. Ez valószínűleg piaci rés, bár arra ritkán nyílik alkalmunk, hogy külföldi fiatalokkal beszélgessünk a budapesti hostelek reggelijéről. Úgy sejtjük, nem az a kategória, amiről szívesen posztolnak a gasztroblogjukban.

Emberek tombolnak a pincében

A vendéglő alatt találjuk a pinceklubot, amely régen vendégelőadások, és közösségi észosztások helyszíne volt. Most stand up comedy és karaoke klub saját pulttal és olyan hangulati elemekkel, mint például a biológia szertárból kimentett, gyomortáji szervek bemutatására hivatott torzó. "Amikor lejövök, azt látom, hogy nyolcvan-száz ember tombol, miközben egy csóka énekel, de hangja nincs. Mindig meglep, hogy a karaoke mennyire nagy buli" - mondta az üzletvezető.

A főépület alján található, egykori tornaterem felé haladva egy hatalmas, biciklist ábrázoló falfestményen akadt meg a szemem, miközben Czikora Péter a fény és hangtechnikáról beszélt. Emlékeim szerint az akusztikával nem volt ott gond. A terem végében a színpad VIP szeparévá alakítható, ez is szerencsés, természetes adottság. Az épületszárny első emeletén a kiállítótermet alakították ki, és még a felsőbb emeleteket is felújították. Az ottani termeket vehetik ki a művészek, ezért a helynek idővel talán olyan hangulata lesz, mint a nyugat-európai foglalt házaknak.

És hogyan tovább?

Az elit romkocsmás nyitóbulik néha nagyot szólnak, a Doboz 2011 nyár végi nyitóbuliját például jelentős Facebook-hisztéria előzte meg, majd pedig körülbelül annyian gyűltek össze a helyszínen, mint a tokiói metróban, reggel nyolckor. Másnap már a legújabb, menő helynek számított. Az Iskola nyitóbulijáról nem sok, közösségi forrásból hallottunk, de a honlapról kiderül, hogy a nyitás óta rendszeresek a koncertek, szakmai és céges bulik. A vigalmi térképen a Kazinczy utca 2012 nyarára a Paulay Ede utcáig húzódott - ha ezt is ügyesen csinálják, nem kizárt, hogy a Hegedű utca egyszer majd a Király utca folytatása lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek