Hét villányi bor 45 perc alatt és egy elakadás

Tévedtünk, amikor azt hittük, Villány alszik télen. Végül is az ivás nem szezonhoz kötött. Hatalmas hóesésben indultunk felfedezni a borvidéket, és megismertük a kistérségi segítőkészséget, amikor elakadtunk. A Crocus Gerében szőlőmagos kezelést kaptunk, Bock Józsefnél kézműves csokoládét, bort és sztorikat.

"Szeretem a havazást. Az ember ilyenkor lassít, önmagára figyel, és jobban tud a pihenésre hangolódni" - fogadott bennünket Pauli Zoltán szállodaigazgató a Crocus Gere Borhotel ajtajában, ahová sarkkutató-lépésben menekültünk be a vízszintesen hulló hótól és széltől hátráltatva, ezért néhány ellenpéldát is tudtunk volna mondani. "Hogy átmelegedjenek, hoztam egy kis habzóbort" - tette hozzá.

A busz csak sodródott az árok felé

Galéria: Villány1Fotó: Travelo

Karácsony előtt néhány héttel a Magyar Turizmus Zrt. tanulmányutat szervezett a villányi borvidékre turisztikai újságírók számára. A gasztronómiai ismeretterjesztés és ivászat mellett az út olyan, egyedi élményeket is tartogatott, mint hogy megismerhettük a kistérségi összefogást a hóba ragadt kisbuszunk mentése alkalmából.

Az összefogás, mint a magyar borvidékek első számú szlogenje, olyan esetekben remekül működik, mint amikor péntekről szombatra virradó éjjel rengeteg hó lehullik, és szombaton, kora délután, a Pécsről Villány felé tartó, elhavazott úton sofőrünk Nagyharsánynál udvariasan jobbra húzódik, hogy a velünk szemben érkező autó kényelmesen elférjen. A gesztus ára az elakadás, mint kiderült, leugráltunk tehát a járműről, hogy kitoljuk a hóból. A busz azonban makacsul tartotta magát eredeti szándékához, és minden ellenerő dacára a hóval dúsan fedett árok felé sodródott.

Szerencsére mindig akad egy homlokrakodó

Már csak néhány centiméter maradt hátra az árokba borulásig, amikor vendéglátónk, Furák Zoltán, a dél-dunántúli regionális marketingmenedzser lestoppolt egy, a hétvégén épp arra közlekedő, homlokrakodó munkagépet, és megszervezte a kiszabadításunkat. Az elakadást este is eljátszottuk a pécsi szállásunk felé tartva, csak akkor a mögöttünk veszteglő autósokkal összefogva az emberi erőforrás jobban hatott.

Nem volt éppen melegünk, amikor az első, buszos kaland után megérkeztünk Gere Attila családi hoteljébe, de a welcome drink után egyből a wellnessrészlegben akklimatizálódtunk, ahol a bort nem belső használatra tartják. A borvidékek feltörekvő slágere, a vinoterápia Villányban egyelőre - vagy végleg - csak itt érhető el.

Fiatalítás szőlőmaggal és fényekkel

A wellness kínálatból a szőlőmagos arcpeelinget választottam a hungarikum-natúrkozmetika jegyében. "Az arcradír fő alapanyaga a saját termesztésű szőlőből származó magőrlemény, amely vitamintartalma mellett antioxidáns hatású" - mondta a harminc perces kezelés közben a kozmetikus. A hozzáadott, hangulatos félhomály ugyan nem antioxidáns hatóanyag, de segít abban, hogy a kezelés után fiatalabbnak tűnjünk a tükörben. A fényekkel amúgy a hotelben érzékenyen bánnak. A medencék váltakozó, színes világítása, a bátraknak fenntartott, kültéri jakuzzi, illetve a szauna belső fényei és a földszinti Mandula étterem visszafogott fényei is fotogénebbé teszik a vendégeket.

Az étteremre a borvidék gasztrokínálatát bemutató, következő beszámolómban még visszatérek, most indultunk tovább, a város másik hírességéhez, Bock Józsefhez kézműves csokoládé- és borkóstolásra. Utoljára körülbelül hét évvel ezelőtt, májusban jártam Villányban, amikor is a Vitényi Pince-panzióból kiindulva a társaságunkkal igyekeztünk a környék összes pincéjét felfedezni. Néhány hely emléke sajnos megrongálódott az időnkénti filmszakadásokban.

Maradtak a húzónevek

Galéria: Villány1Fotó: Travelo

Az azóta eltelt években néhány borvidék, mint a szekszárdi, az egri, vagy a Tokaj-hegyaljai sokat fejlődtek, új nevek, fiatalok tűntek fel, és a városi létből a szabad levegőre vágyó, kézműves borászok közül is páran ismertséget szereztek. A villányi tanninhercegségben ezalatt nagyjából azok maradtak a húzónevek, akik már a kilencvenes években is azok voltak.

Tiffán Ede volt az első, aki a villányi borvidékről az év bortermelője elismerést kapta. Az utóbbi években Gere Attila a bioborok felé indult, Gere Tamás és Zsolt a vidéken korábban háttérbe szorított kékfrankost rehabilitálta, Bock Józsefet felfedezték a kínaiak, a magyarok pedig többek közt a Sauska, a Vylyan, a Malatinszky Kúria, és Günczer Tamás borait. A Polgár Pince nyitott először a vendégek számára fenntartott, bérelhető bortrezort, hogy a törzsvendégek számát növelje, majd becsatlakozott a Wunderlich Pincészet, és mostanra ez elterjedt szolgáltatássá vált.

Birodalom a pincében

Baranya ékköve a gasztronómiai kínálatban is igyekezett fejlődni, és feltűntek olyan változások is, mint például az, hogy a Bock József családi panziója alatti borfeldolgozó üzem föld alatti birodalommá terebélyesedett egy hárommilliós eurós, uniós beruházásnak köszönhetően. Az első utunk a bortrezorokon és a barrique hordórengetegen át egy felszín alatti, asztrológiai ihletésű, kupolás terembe vezetett, amelyet rendezvényekre és esküvői helyszínként adnak bérbe.

A föld alatti séta után a nap szürreális eseményei sorában az a fejezet következett, amikor hét bort kóstoltunk 45 perc alatt a Kakasbonbon gourmet csokoládéi mellé, Bock József történeteivel kísérve. A bonbonkészítő Tésenyi Andrea nem tudott csatlakozni hozzánk, ezúton üzenjük neki, hogy a legnépszerűbb tételek a fodormentás, és a tengerisós karamellás étcsokoládé voltak. Az első bor a 2012-es Hárslevelű volt, amelyet sárgabarackos, lime-os fehércsokival párosítottak.

A syrah mellett eltörpült a cabernet savignon

"A hárslevelű fontos fajta, az egyik kedvencem, igazi hungarikum" - kezdte a borász, majd hosszan mesélt a villányi származású Teleki Zsigmondról, mert részben neki köszönhetjük a kötött talajú, hazai, történelmi bovidékek újjáélesztését az 1800-as évek végi filoxéra pusztítása után. Kóstoltuk a 2008-as Cabernet Franc Selectiont, és a vegetás illatú, 2009-es Syraht is, amiről hallhattunk egy történetet.

"A kilencvenes években sok borkiállításra jártunk, szerte a világban. Az ausztráloknál igen szép borokat kósoltunk, náluk lettem figyelmes a syrahra, amely mellett eltörpült a cabernet savignon. Akkoriban itthon az ajánlott szőlőfajtákon kívüli fajtákból 5%-ot tarthatott a termelő, és arra kapott támogatást. Gál Tibi, Debreceni Pali és én behoztuk ezt a fajtát. 1,2 hektárt telepítettem be vele a déli fekvésű Bocorban. A 2003-as syrahunk szűztermés volt." A család körülbelül 25 hektáros területtel rendelkezik, a boraikat többek közt Erdélybe és Észak-Európába, például Dániába importálják. A koppenhágai Bock Bisztró 2011-ben nyílt meg.

PortaGéza és a kínaiak

Visszatérve az asztalunkhoz, a poharak száma egyre csak szaporodott. A vastag, 2008-as Bock Cuvée-t sós, mákos étcsoki mellé kóstoltuk, a hozzá kapcsolódó asszociáció pedig a PortaGéza eredete volt. "A kisharsányi parasztember sosem fogadta el a portugieser elnevezést. A 80-as, 90-es években, amikor már vettem szőlőt, mindig azt mondták, Józsikám, van egy kis portagézám, megveszed? Európában a portugieser asztali kategória, ezen én változtatni szeretnék" - folytatta Bock József, és már el is jutottunk a kínai vásárlókig, akik a borász szerint Villányon kívül Szekszárdról, a Balatonról is sokféle bort vásárolnak, de a portugiesert speciel nem kedvelik, inkább a nagy vörösborokat, francia fajtákat. A ház csúcsbora, a Magnifico például népszerű az ázsiaiak körében.

A 2007-es Pinot Noir a tölgyfahordók trükkjeit juttatta a borász eszébe, és mire a kilépő Bock Fanni rozé gyöngyözőborra került a sor, már ismertük a család kedvenc síterepeit is.

Vince-nap, újabb ok a borivásra

Galéria: Villány1Fotó: Travelo

Reggel a hóviszonyokat látva biztosra vettem, hogy Villányban rajtunk kívül teremtett lélek sem lesz, de mindkét vendéglátónk étterme tele volt. Persze, a borozásnak nincs szezonja. A következő alkalom, amikor esemény van a borvárosban, az a Vince napi, január 19-20-i hétvége. A hagyomány szerint a szőlősgazdák január 22-én az időjárásából és a metszett Vince-vesszők állapotából következtetnek az azévi szüret gazdagságára. Ha aznap olvad a hó és napos idő van, akkor jó bortermést remélnek.

Ezt a hagyományt több magyar borvidéken is ápolák, Villányban Pincéről-Pincére, Variációk Vincére elnevezéssel rendeznek különféle akciókat. Gere Attila és Polgár Pince hordómustrával és borvacsorával készül, a Janus Borház, a Joó és a Vylian Pincészet, valamint Gere Tamás és Zsolt a dűlőjáró program állomásai lesznek, és lesz még borvacsora Bockéknál, a Blum Pincészetnél és a Matias Borházban is.

Disznóvágás Palkonyán, nordic walking Villánykövesden

Villányon és a térség kulturális központján, Siklóson kívül a környéken más települések is érdekesek, és kínálnak néhány téli programot. Szársomlyón január 26-tól február 9-ig tartják a Kikerics túrákat, Palkonyán január 11-én közösségi disznóvágást tartanak, amelyen minden turista résztvehet. Ebben az egyutcás faluban található egyébként a Pacisuli Lovarda a halastóval szemben, azok kedvéért, akik mozognának egy keveset. A falu látnivalói közé tartozik a domboldalt beborító, ötvenhárom présházból álló pincesor.

A Fekete-hegy lábánál fekvő Villánykövesden háromszintes, műemléki pincesort láthatunk, az itteni Hotel Cabernetből nordic walking túrákat szerveznek a borutat bejárva. Kisharsány is szép, ligetes pincefalu, Csarnóráról pedig Tenkes-hegyre lehet kirándulni.

A folytatásban a térség gasztrokínálata következik sok libamájjal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek