Sörözzön és egyen kürtős csapágyat a hétvégén!

Magyar Oktoberfest, kürtőskalács-ünnep, szüreti fesztivál, sportprogramok is akadnak október 12-én és 13-án, vagyis az előttünk álló hétvégén. Programtippek a Travelótól.

Az első magyar Oktoberfest hétvégéje

A sörrajongók garantáltan megtalálják számításukat ezen a hétvégén. Október 11-én, vagyis holnap kezdődik és vasárnapig tart az Oktoberfest sörfesztivál, amit először rendeznek meg hazánkban. Az ingyenesen látogatható sörünnepen több mint százféle hazai és külföldi sör, valamint gasztronómiai standok várják az érdeklődőket a budapesti Kopaszi-gáton.

Ez a müncheni Oktoberfest, de a hazain is ugyanez várható Galéria: Programajánló 40Felix Hörhager / MTI

 A kínálatban 18 százalékos elixír, banános, keserű csokis, fekete és indiai sör is szerepel. A fesztiválon a magyar kézműves sörfőzdék felhozatala mellett nemzetközi manufaktúrák is kiállítják termékeiket, de egyebek mellett lesz pubok utcája, borudvar, pálinkaterasz és világkonyha is. Nincs fesztivál sörivó- és főzőverseny nélkül, amelyre egyébként bármilyen, sör hozzáadásával készült bográcsos étellel lehet nevezni.

A programot a müncheni Oktoberfest hagyományaihoz híven mezőgazdasági vásár is gazdagítja, de felbukkannak olyan érdekességek is, mint például a forró sörkoktélokat árusító koktélautó, a libazsírkoktélos pult vagy az Air Emotion, amelynek segítségével madártávlatból is megtekinthető a fesztivál. Az esemény helyszínére az Erzsébet térről indulnak ingyenes buszjáratok, a résztvevők egy pikoló sört is kapnak ajándékba.

Kürtőskalács fesztivál Budapesten, a Városháza parkban

"A kürtőskalács napjainkban már minden fesztivál és gasztronómiai rendezvény elengedhetetlen velejárója, így itt az idő egy olyan fesztivál szervezésére, ahol a kürtőskalácsé a főszerep" – indokolják a rendezvény létrejöttét az I. Kürtőskalács Fesztivál rendezői. Az ígéretek szerint a buli Budapest, de akár egész Magyarország legillatosabb fesztiválja lesz.

Kürtőskalács, nyamm!Galéria: Programajánló 40Wikimedia Commons

 A Városháza parkban a hétvégén faszénen vagy olajban sütve, rengeteg ízvariációban és több méretben is kapható lesz a kürtőskalács. Sőt bemutatkozik a Kürtőske is, a modern minikalács, de kóstolhatunk olyan furcsaságokat is, mint a Kürtős Krémes, Kürtős Karikák, Csokicseppes Kürtőskalács, vagy Kürtős Csapágy. De lesz teljeskiörlésű lisztből, vagy glutén-, és laktózmentes alapanyagkból készült kalács is. Sőt, a fesztiválon az előzetesen regisztrálók maguk is elkészíthetik a finomságot.

A habzsolás és sütögetés mellett koncertekkel is várják az érdeklődőket. A részletes programokat a fesztivál honlapján találják.

Hollókői szüreti fesztivál

"Október második szombatján a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, és biztosított a jövő év bora. Számot adnak az év jeles történéseiről is mondókákkal, vidám falubeliekről költött fricskás versikékkel" – foglalja össze Hollókő honlapja, mire számíthatunk a hétvégén. Bár a környéken már felhagytak a szőlőműveléssel, a szüreti felvonulás hagyománya fennmaradt. Kézműves kirakodóvásárral, gyerekprogramokkal és persze borkóstolással várják a vendégeket.

A gyaloglás világnapja: programok országszerte

Változatos programokkal készülnek a szervezők országszerte a World Walking Day-re, vagyis a gyaloglás világnapjára. Október 12-én és 13-án egyebek mellett lovagoltatással, városismereti sétákkal, vetélkedőkkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Budapesten, a Margitszigeten egyebek mellett nordic walking szerepel a kínálatban, de lesz játékos tájékozódási verseny is ugyanott. Szintén a fővárosban, de már a XIX. kerületben helyismereti totót is kitölthetnek a látogatók a Wekerletelepről. Kőbányán nyugdíjas tornával, Makón kalandpályával, Szegeden gyalogló csajos piknikkel, Székesfehérváron a környezettudatos életmódra nevelő programokkal, Győrben kápolnalátogatással, Sopronban pedig gombaismereti előadással teszik szívesebbé a hétvégét.

Nordic walking Galéria: Programajánló 40Peter Widmann / Northfoto

 Debrecenben vízi vetélkedő és sütés-főzés is lesz, de a darvak vonulását is lehet tanulmányozni. Tatabányán az éjszakai túra résztvevői – kis szerencsével – szarvasbőgést is hallhatnak, a kutyabarátokat pedig Pécsett várják kedvencükkel túrázni. A gyaloglás világnapját az európai NowWeMove kampány keretében szervezik meg. Ennek célja, hogy 2020-ig 100 millióval emelkedjen a rendszeres mozgást végző európaiak száma. További részletek a Masport.hu-n.

Tanárok Éjszakája a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

Magyarország múzeumai most először kínálnak komoly témákat, beszélgetéseket, könnyed formában, éjszakába nyúlóan a tanároknak országszerte, ugyanazon a napon, 2013. október 11-én. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a pedagógusok a múzeumi kiállításokat kicsit másként is megismerhessék, betekinthessenek a színfalak mögé. A programok célja, hogy a múzeum kiállításai, a munkatársak tevékenysége, a műhelytitkok megismerése inspiráló legyen az oktatásban dolgozók számára, hogy közülük mind többen térjenek vissza diákjaikkal együtt.

A Tanárok éjszakája programjai változatos módokon próbálnak minél több pedagógust becsalogatni a múzeumokba: több helyszínen fordított napot tartanak, és a diákok bőrébe bújva átélhetik a múzeumi foglalkozások élményét, máshol játékokkal, koncertekkel színesített szakmai előadásokat szerveznek, de olyan múzeumok is vannak, ahol terített asztal mellett képzelik el a pedagógusokkal közös gondolkodást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek