Kalandok a Mátrában mofettától terepsegway-ig

Mátra a rengeteg turistával együtt minket is vonzott, csúsztunk, másztunk az egyébként gyönyörű Ilona-völgyi vízeséshez vezető ösvényen, de a látványért megérte küzdeni. Megtudtuk, hogy a mátraházi hotel, amiben szobát kaptunk, őszi aktív pihenésre szeretné csábítani a látogatóit, ezért rajtunk, újságírókon tesztelték a programokat. Így jutottunk el egy mofettába, ahol megtanultuk, ha gyanúsan sokszor egymás után halljuk azt a mondatot, hogy "ne hajoljunk le", akkor tegyünk így, de tényleg.

A négycsillagos Lifestyle Hotel Mátrával kapcsolatban már vannak emlékeink, legutóbb februárban jártunk ott, akkor még bokáig érő hóban, ott fogadtuk meg, hogy hófedte, ismeretlen erdei utakon sosem indulunk el téli délutáni gyalogtúrára. Hóolvadás után viszont bármikor. Mert a panoráma csábított minket akkor is, csak úgy, mint most szeptember elején, amikor arra igyekeztek minket rávenni, hogy ne csak gyalogtúrázzunk, rövidítsük az utat guruló robottal. Így hát a segwayt is kipróbáltuk.

Négycsillagos kalandok Mátraházán

A szállodában a kedvenc helyünk ezúttal is a wellness részleg volt, ahol különleges programokat és kezeléseket kínálnak a vendégeknek. Általában tematikus hetek szinesítik a programot, ottjártunkkor például pont a szőlő köré rendeződtek a kezelések és az étterem koncepciója is. Legutóbbi látogatásunk alkalmával azt is megtudtuk, hogy a wellness részleg az elkövetkező időszakban még tovább fog bővülni, jövőre várhatóan már egy külső medencében is úszkálhatunk. Emellett már épül a szabadtéri játszótér, és ezentúl grillezésre is lesz lehetőség a szállodához tartozó parkban.

Nagy kedvencünk: a wellnessGaléria: Mátrai kalandokFotó: Bencze Csilla / Travelo

Utóbbira egyébként nem tudjuk mennyire lesz igény, ugyanis a hotel egyik legerősebb pontja a wellness mellett, az ételek minősége. Mivel a reggeli és a vacsora is büfés rendszerben működik, így a 'mindenből egy kicsit' elvét követve degeszre ehetjük magunkat a finomságokkal – most őszintén, kinek van kedve így nekiállni grillezni?

Persze, ha kibírjuk, lehetőség van a visszafogott étkezésre is, a választékban mindig megtalálható a saláta, a gyümölcs, vagy éppen a helyben sütött, teljes kiörlésű lisztből készült péksütemény. A legmeglepőbb talán a tejfajták változatossága, reggelire laktózérzékeny kollégánk nemcsak sima laktózmentes tejet, hanem kókusz-, szója-, vagy rizstejet is önthetett magának.

A Lifestyle Hotel egyik ajánlata a „Mátra kincsei vitalizáló napok" csomag, amivel népszerűsíteni szeretnék a régióban található aktív pihenést nyújtó programokat, hogy vendégeik ne csak a jakuzziból bámulják a tájat, hanem testközelből szerezzenek élményeket a térségben. A programok közül mi is kipróbáltunk párat.

Túracipőt fel!

A Mátra rengeteg turistát vonz, és szerencsére egyre több izgalmas elfoglaltságot találhat magának az is a környéken, aki nem először jár erre. Persze a hagyományos erdei programot, a túrázást sem kell elhanyagolnunk, Parádfürdőn például remek ösvény vezet a méltán híres Ilona-völgyi vízeséshez. A parádfürdői buszmegállótól vagy a parkolótól a zöld sávos jelzést, majd a zöld kör turistajelzést kell követnünk. A kiránduláshoz mindenképpen ajánlott a megfelelő sportcipő használata, hiszen az utat már sokszor kimosta az eső, így elég sok sziklával találkozunk majd, és sajnos egy-két kidőlt fa is nehezíti az előrehaladást.

Ilona-völgyi vízesésGaléria: Mátrai kalandokFotó: panoramio.com

Ezek miatt azonban nem szabad megijedni, könnyen teljesíthető a túra. Ám idősebbeknek mégsem ajánlanánk nyugodt szívvel, mert előfordult, hogy egy patakon keresztül csúszós köveken át vezetett az út. Akik nekivágnak, azok körülbelül egy-másfél óra alatt teljesíthetik az oda és vissza összesen négy kilométeres távot. Az ösvény végén található Ilona-völgyi-vízesés látványa mindenkit garantáltan kárpótol majd a fáradtságért.
Hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése a fiatalok között is népszerű, ottjártunkkor már attól elszédültünk, ahogyan a bátrabbak csúszósnak tűnő sziklákon felmerészkedtek a tíz méter magas zuhatag tetejére.

Csak ne hajoljunk le!

Akár alacsony, akár magas a vérnyomásunk, a Mátrában mindkettőt kezeltetni tudjuk, az egyiket mókásabb és aktívabb, a másikat nyugodtabb formában és kúraszerűen. Utóbbiban nyújt segítséget a mátraderecskei mofetta, aminek a felfedezéséhez sajnos igen sok csirke halála vezetett – a térségben ugyanis régóta szén-dioxid gáz tört fel a föld alól, ám amíg ennek nem voltak tudatában az itt élők, az alacsonyabb állatok és sajnos pár ember is áldozatul esett a gáznak.

A horrorisztikus történetet félretéve: szerencsére mára már kiderült, hogy a gáznak megfelelő körülmények között igen egészséges hatásai vannak, a mofettában pedig profi és segítőkész szakemberek segítségével kezeltethetjük magunkat. Elsősorban a magas vérnyomásra és keringési zavarokra hat jótékonyan a szén-dioxid, ám meg se tudtuk jegyezni azt a sok betegséget, aminek kezelésében szintén elsőrendű gyógyszer.

A kezelések alapvetően kúraszerűen harminc, vagy negyven percesek, mi azonban csak egy tizenöt perces próbakezelést vettünk igénybe. Kicsit megijedtünk, amikor már legalább egy tucatszor hallgattuk meg, hogy a mofetta gödrében nem szabad lehajolni! Hiszen a szén-dioxid gáz csak a bőrön keresztül gyógyító hatású, belélegezve már kevésbé. Mindenképpen kényelmes, pamut anyagú ruhákat javaslunk a kezelésekhez, mi legalábbis a szűkebb ruhánkat is bűnösnek gondoljuk a hirtelen vérnyomáscsökkenésben – öt perc alatt 144-ről 112-re esett a vérnyomásunk.

Hozzátéve, hogy ezek szerint bebizonyosodott: a magas vérnyomásra mindenképpen használ a kezelés. A mofettás kúra költségeihez 2012 óta az OEP is támogatást nyújt, a próbakezelést pedig 1700 forintért, csoportosan 800 forintért vehetjük igénybe. Csak tényleg ne hajoljunk le!

Mazsolák előre!

Nem kizárólag az alacsony vérnyomással rendelkezőknek, hanem tulajdonképpen 9 és 99 éves kor között mindenkinek ajánljuk a terepsegway kipróbálását, hiszen hatalmas élmény a Mátra erdeiben két keréken száguldozni. A mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa szervezésében egész évben kipróbálhatjuk az izgalmas és veszélyesnek tűnő járműveket.

Segway (képünk csak illusztráció, nem a Mátrában készült)Galéria: Mátrai kalandokFotó: Akm-Gsi / Barcroft Media / Northfoto

Egyénileg is mehetünk, de csoportban kedvezményesebb áron indulhatunk neki az erdőnek, és még maradandóbb élményben is lesz részünk. A bázison dolgozók felismerték azt a helyzetet, hogy a Mátrában még kevés valóban aktív programban lehet része az odalátogatóknak, így egy hatalmas flottát folyamatosan kiépítve szerveznek csapatépítő túrákat. A személyzet tényleg türelmes, és tisztában van vele, hogy a többség eleinte rá se mer állni az instabilnak tűnő terepsegway-ekre, így noszogatni kell őket, mint a kisgyerekeket.

Mi is ugyanilyenek voltunk, és amennyire rettegtünk a kis robottól a legelején, annyira nem akartunk leszállni róla a másfél órás túra végén. Egy ilyen kezdő „mátrai mazsola túrát" 6999 forintért próbálhatunk ki fejenként, de csoportban kedvezményesebb az ár, érdemes szervezkedni.

A terepsegway mellett egyébként kölcsönözhető e-bike, amivel sokkal könnyebben tudunk feltekerni a sokszor meredek emelkedőkön, illetve a hegyről lefelé ajánlott kipróbálni a hegyi monster roller-t, vagy éppen az új őrületet, a shredder-t, esetleg benevezni egy lézerharcra. Emellett még sokkal több programmal ismerkedhetünk meg náluk, érdemes tájékozódni róluk, és az árakról is a www.matratura.hu honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek