Mediterrán élmény a Tenkes-hegy lábánál

Megnézné, hol játszódott az első magyar sorozat? Esetleg szívesen megkóstolná a híres Villányi borvidék zamatos borait? Elzarándokolna egyik leghíresebb kegyhelyünkhöz vagy elmerülne a kellemes termálvízben? Nos, ha bármelyik kérdésre igen a válasz, nem kell mást tennie, mint ellátogatnia Siklósra.

Mindegy, hogy lelki élményekre vágyunk, esetleg testünket szeretnénk kényeztetni, kiváló helyi borokat kóstolnánk, vagy kulturális programkínálatból csemegéznénk: Siklós mindenképpen remek választás lesz.

 

Az impozáns Siklósi Vár az egyik legépebb állapotában megmaradt várunk.
Galéria: siklós
Fotó: Hotel Castello

 

Mediterrán hangulat, panoptikum és kínzókamra

 

Siklóst már egészen különleges fekvése miatt is érdemes felkeresni. A Dráva medencéjében fekvő város különleges mediterrán klímával és csodálatos természeti környezettel rendelkezik, ám kulturális értékei is kiemelkedőek: a város közepén magaslik a rendkívül impozáns Siklósi vár, melyet az elmúlt években folyamatosan újítottak, szépítettek.

A Villányi-hegység lábánál fekvő várat természetesen kötelező meglátogatni minden arra járónak, nemcsak azért mert egyik legrégibb várunk, mely viszonylagos épségben ránk maradt, hanem mert a 13. században épült vár épületén felfedezhetjük a letűnt századok majd minden építészeti, történelmi korszakát is.

Ha megmásztuk a várat, ami nem kíván különösebb fizikai erőfeszítést, mindenképpen álljunk meg és időzzünk el a várfalakon sétálva, és élvezzük az elénk táruló panorámát.

Itt áll az egykori ferences rendház és templom műemléki együttese is. Ha már betértünk a híres-neves várba, melyben egykor a Tenkes kapitánya című filmsorozatot forgatták, mindenképpen ereszkedjünk le a várbörtönbe. Itt a jobbágyok sötét, dohos egykori fogdáit, és a kissé komfortosabb, anno például fűthető nemesi börtönhelységeket nézhetjük meg, valamint a Tenkes kapitánya panoptikumot. Az egykori televíziós sorozat fontosabb szereplőit bemutató viaszbábok két teremben elhelyezve láthatók.

 

A villányi-siklósi borvidék messze földön híres.
Galéria: siklós
Fotó: Hotel Castello

Magát a filmet, amely hazánk első filmsorozata volt, 1963-ban forgatták a Siklósi várban és a környező vidéken. A nagy siker nyomán 1967-ben regény is készült belőle – tudjuk meg a vár honlapjáról. Ha még nem elég a szörnyűségekből, bekukkanthatunk a kínzókamrába is, amely 1956-ban az első megnyílt kiállítás volt hazánkban, eredetileg pedig kovácsműhelyként funkcionált. A várban megtekinthető állandó kiállítások közé tartozik még a bormúzeum, a reneszánsz bútorkiállítás, a középkori fegyver- és hadtörténeti, valamint a vártörténeti kiállítás.

Travelo tipp:
Ha Siklósra utazunk, érdemes elindulásunk előtt érdeklődni a Siklósi Várszínház programjáról.
Június 29-én például Esztergályos Cecíliával és Koncz Gáborral mutatják be a Társasjáték New Yorkban című vígjátékot.
Június 22-én itt is lesz természetesen Múzeumok Éjszakája, melynek keretén belül este kilenc és éjfél között minden érdeklődő számára ingyenes lesz a belépés a várba.
Június 26-án délután három órakor indul a Siklósi várból a Tenkes hadjárat. A helyszínen az érdeklődők megismerkedhetnek a huszárok és a kurucok felszerelésével és fegyvereivel.

 A várfalakról északnyugat felé tekintve megpillanthatunk egy kimagasló, fák között pirosló tornyos épületet. Ez a Máriagyűdi kegytemplom, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Siklóson nyaralunk.

 

Mossuk meg arcunkat a szent vízben

 

Máriagyűd egykor önálló település volt, ma Siklós része. A nemzetközi hírű zarándokhelyre évente többszázezren látogatnak el, ahol 1713-tól számítják az újkori zarándoklat kezdetét. Így az idén háromszáz éves évfordulóját ünnepli a Magyarország egyik legszebb természeti környezetében található kegyhely. Ha felsétálunk a szabadtéri oltárhoz, csak a madarak énekét hallgathatjuk, amikor azonban épp szabadtéri szentmise, vagy búcsú van, ami a kegyhely honlapja szerint nem ritka esemény, többszáz ember is ellepi a környéket. Továbbhaladva a domboldalon megcsodálhatjuk a Kálvária különleges, Zsolnay-kerámiából készített stációit, majd az erdei úton elérjük a Magyarok Nagyasszonya szobrot.

Egy hányattatott sorsú szobor
Már Szent István korában Mária-szobrot helyeztek el ezen a helyen, majd amikor II. Géza egyszer idezarándokolt, és Szűz Máriához intézett kérése teljesült, fogadalmi templomot emeltetett itt. Kapisztrán Szent János is innen indult Nándorfehérvár alá, azonban később a törökök elpusztították a falu katolikus népét. A lerombolt kegyszobrot ugyan 1698-ban másikkal pótolták, azt viszont később a rácok támadásai miatt Eszékre menekítették. Innen sajnos már nem sikerült többé visszakönyörögni, a mai napig Eszéken található. A ma is látható kegyszobor 1713-ban került Máriagyűdre.

 

A kegytemplomtól keletre található a szentkút. Ennek vizét a „gyűdi korsókban" vitték haza az idelátogató zarándokok. Máriagyűdön minden Mária napkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak, a kegyhely búcsúnapja pedig július 2-án van. A templom 2008-ban bazilika rangot is nyert XVI. Benedektől. A kegytemplom amellett, hogy búcsújáróhely, a hazai szent helyeket összekötő, El Camino-hoz hasonló Magyar Zarándokút végpontja is egyben, melyről már korábban írtunk. A 420 km hosszú Zarándokút Esztergomtól egészen Máriagyűdig kapcsolja össze az ország szent helyeit.

 

Máriagyűdre évente több százezren zarándokolnak.
Galéria: siklós
Fotó: Wikipedia

Ha egy kicsit lecsendesedtünk a zarándokhely bensőséges miliőjét átérezve, utunkat folytathatjuk a Csodabogyó-tanösvényen, mely a Máriagyűdi Kegytemplom lábától indul, és két és fél kilométer hosszú ösvényen kalauzolja végig a kirándulókat. A sárga sávot, vagy az egymástól látótávolságra kihelyezett facölöpöket követve, melyek a csodabogyót ábrázolják, hamar eljutunk a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig, majd onnan visszatérhetünk a templomhoz. Útközben a kihelyezett ismertetőtáblákon tájékozódhatunk a hely élővilágáról, valamint a gyönyörködhetünk a híres máriagyűdi hársfasorban, mely szintén a természetvédelmi terület része.

 

Templom templom hátán

 

Visszatérve a város központjába, mindenképpen ejtsük utunkba a 16. századból származó dzsámit, melynek majd egy évtizede befejezett restaurálása olyannyira jól sikerült, hogy az Europa Nostra díjat is elnyerte, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda. A dzsámit, mely napjainkban nemcsak múzeumként, de imaházként is funkcionál, a török állam néprajzi múzeumából kapott tárgyak ékesítik. A település nemcsak török kori emlékkel, hanem számos régi templommal is büszkélkedhet. A 18. századi szerbtemplomot, a barokk katolikus plébániatemplomot és az 1800-as évek elején épült református templomot is utunkba ejthetjük, ha a kulturális kalandozásnak szentelnénk a napot.

 

Irány a megérdemelt pihenés, vár a fürdő és az ágy

 

Ha elfáradtunk a kulturális városi sétában, itt az ideje, hogy a szellem után a test is végre felfrissüljön. Látogassunk el a siklósi Thermal Spa-ba, melynek hat felnőtt és három gyermekmedencéje egészen biztosan elég lesz arra, hogy az egész család felnőtt tagjai kipihenjék a fáradalmakat, a gyerekek pedig egy kis vízi tombolás után jobban aludjanak majd. A négy felnőtt, 33-36 °C- os élménymedence kényeztető élményelemeket rejt, mint például pezsgőágyakat, talpmasszázsokat, derékmasszázsokat, masszázs-kabinokat, buzgárokat, nyakzuhanyokat, sodró folyosót és két óriáscsúszdát – tudjuk meg a fürdő honlapjáról.

 

Elegáns olasz tapéta, kézzel készített bútorok, modern vonalvezetés.
Galéria: siklós
Fotó: Hotel Castello

Emellett a Gyermek Kaland medence szivárványcsúszdával, három különböző mélységű melegvizes medencével és vízi játékokkal várja a gyerekeket, babákat. A nyugalomra, pihenésre, gyógyulásra vágyó vendégek kettő 36-38°C-os termálvizes ülőmedencében, illetve az emeleten kialakított Juice és koktélbár kellemes környezetében töltődhetnek fel.

A termálfürdő udvari részén egy 33 méteres kültéri úszómedence, illetve melegvizes jakuzzi várja a fürdőzőket. Strand részen kialakított kültéri medencék, gyermekmedencék füves pihenőrészek, sportpályát, játszótér és grill teraszok igazi családi nyaralóhellyé teszik a siklósi Thermal Spa-t minden korosztály számára. A családias hangulatot fokozzák a rendszeresen megrendezésre kerülő tematikus programok, a kulturális és sport rendezvények.

Június 22-én különösen érdemes lesz ellátogatni a fürdőbe, mert Rádió 1 Kívánság műsor, valamint délután Buborék Party várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Ha véget ért a nap, megszállhatunk a négycsillagos Hotel Castello-ban, mely a Thermal Spa fürdővel közvetlen összeköttetésben áll, és amely a wellness és gasztronómia kedvelők, továbbá a gyermekes családok fellegvára. Stílusos eleganciával, kiváló ízekkel, a Villányi borvidék különleges boraival és kényeztető wellness kezelésekkel teszik a szálloda munkatársai igazán teljessé vendégeik pihenését.

 

Fiúgyermekkel ideális a Ferrari Lakosztály.
Galéria: siklós
Fotó: Hotel Castello

Az egykori malomépületet körbeölelő, modern vonalvezetésű szállodát egyedülálló belsőépítészeti megoldások és az olasz tapétáktól a kézzel gyártott bútorokig különleges berendezési stílusjegyek jellemzik. A kétágyas szobák franciaágyas és külön ágyas elhelyezéssel is igényelhetők. A szálloda szivarszobája a szesztilalom alatti Amerika hangulatát idézi, míg a második emeleti moziteremben azok is jól szórakozhatnak majd, akiknek már a fárasztó nap után nincs ereje elmenni egy igazi moziba.

A 96 fő befogadására alkalmas földszinti konferenciaterem pedig ideális helyszínt nyújt céges rendezvényeknek, konferenciáknak, csapatépítő tréningeknek, esküvőknek és családi eseményeknek egyaránt. A természetes megvilágítású terem a legmodernebb beépített technikával, parkettás padlózattal rendelkezik.

Lakosztályok hercegnőknek és autóversenyzőknek
Grande Familia, Lusso, Principessa és Ferrari lakosztályaikat családok részére ajánlják, melyek 4 -5 fő részére kényelmes pihenést biztosítanak az egész családnak. A két légterű lakosztályok fürdőszobái káddal és zuhanyzóval felszereltek, és a hálószoba részben megtalálható egy kihúzható kanapé is. A Principessa lakosztályt lányos családok részére ajánlják, amelyben a kislányok hercegnős ágyban hajthatják álomra fejüket. Az egyedi hangulatú Ferrari lakosztály "Ferrari" stílusú gyermekbútorral és ággyal rendezték be elsősorban fiú gyermekek számára. Nászutasok, házassági évfordulójukat ünneplők vagy romantikus kikapcsolódásra vágyók részére kínálja a hotel Dolce lakosztályát. A meghitt hangulatot fokozza a hálószobától függönnyel elválasztott egyedi körkád.

 

Az egykori malomépület jellegéből adódik, hogy az étterem fala rusztikus hangulatot idéz. A Szalon bárból nyíló hatalmas terasz, amely a felső udvari medence partján helyezkedik el, igazi mediterrán életérzést kelt bennünk a nyári hónapokban. Az étterem a malomépület első emeletén található, gyönyörű panorámával a Siklósi várra és a belső udvari, királyüveggel burkolt medencére, ahol az egész napos séta után igazán jól esik elkortyolgatni a Villányi borvidék kiemelkedő minőségű borait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek