Átverekedni magunkat a szülőcsatornán

Keszthely környéki látnivalóinkat ingyenes strandolással, egy meglepő felfedezésekkel teli állatfarmmal és egy születés előtti élményhez hasonlító barlangtúrával folytatjuk. Második rész.

Balatoni hétvégénk során Hévízen és Keszthelyen a pihentető programok voltak túlsúlyban: vízililiomok közt úsztunk és omnibuszoztunk. Később vendéglátóink azt is bebizonyították, hogy a környéken bőven találni aktív programokat is állatparktól barlangtúráig.

 

Kiskecskék hollywoodi fogsorral

 

Egy állatsimogató meglátogatása, vagy tipikus magyar háziállatok nézegetése első blikkre inkább gyerekprogramnak tűnik. Ám amikor a Festetics Imre Állatpark vezetője bemutatta nekünk Bubut, a napokban frissen megnyírt birkát, olyan lelkesedés kapta el kirándulócsapatunk összes felnőtt résztvevőjét, amelyet az egész út során nemigen tapasztaltam máshol.

 

Az állatsimogatóból egyszerűen kisétáltak a lépcsőn. Így maradt az elkerítés.
Galéria: keszthely3
Fotó: Zubreczki Judit/Travelo

A család minden tagja garantáltan jól fog tehát szórakozni, ha ellátogat a Keszthely és Gyenesdiás közötti elkerülő út mellett található állatfarmra, ahol olyan őshonos állatokat nézegethetünk, mint amilyen a szürkemarha, a birka, a kecske vagy a mangalica, de őzekkel és gímszarvasokkal is barátkozhatunk. Az állatok nagyon barátságosak, lehet őket etetni és simogatni, és a kerítésen keresztül valóban közelről megszemlélni őket, ami nem kevés meglepetést tartogat.

Tudta például, hogy a szamárnak teljesen olyan szeme van, mint Ozirisz Istennek, a kiskecskék tökéletes fogsorát pedig bármelyik hollywoodi filmsztár megirigyelhetné? Az állatok simogatására egy elkerített rész is található, bár nekünk úgy tűnt, a többi állat jobban viseli a gyűrődést, mint a simogatóban már agyonszeretgetett társaik. A minden elemében tökéletesen berendezett baromfiudvarban láthatunk rézpulykát, melyet egykor lábon hajtottak a piacra eladni, vagy épp tojásain trónoló tyúkot is. Az állatpark vezetője szerint a kicsiknek óriási élményt jelent megtudni, miből is készülnek a tejtermékek, ma már ugyanis nem egyértelmű a gyerekek számára sem a háziállatok szerepe, sem kinézete.

Miért pont Festetics?
A park névadójának, Festetics Imrének igen jelentős személyiségek voltak a családtagjai. Testvérei közül Julianna, Széchenyi István gróf felesége volt, György pedig a Keszthelyi Georgikon megalapítója. Imre először katonai pályára lépett, majd miután a törökök elleni küzdelemben megsérült és kénytelen volt hazaköltözni Keszthelyre, figyelme a gazdálkodás, különösen a gyapjút adó juhfajták tenyésztése felé fordult. Tudományos cikkeket is publikált a témában, amelyekben elsőként írta le az általános genetikai törvényszerűségeket 46 évvel G. Mendel előtt, így még az is lehetséges, hogy a világhírű tudós Festetics feljegyzéseit használta fel; valamint először használta a „genetika" kifejezést a szakirodalmiban, amivel megelőzte a tudományágnak hivatalosan nevet adó William Batesont. Viselkedési megfigyeléseivel az etológusok előfutára volt.

 

A belépők júniusban a felnőtteknek 800, diákoknak és nyugdíjasoknak 500, három és hat éves kor között 200 forintba kerülnek. Három éves kor alatt ingyenes a belépés.

Ha június 2-án látogatunk el a parkba, a belépőjegy áráért babakuckó, kreatív sarok, kézműves foglalkozások várják majd a gyerekeket, míg az „Észnél vagy?" készség és képességfejlesztő játékokon egészen 0-99 éves korig vehetnek részt a látogatók, 15 órai kezdettel.

 

Születés élménye a föld alatt

 

Aki balatoni nyaralását a föld alatt található természeti szépségekkel is gazdagítani akarja, esetleg adrenalinszintjét szeretné kissé megemelni, érdemes meglátogatnia a balatonedericsi Csodabogyós barlangot. Itt szakképzett vezetők segítségével ereszkedhet le minden bátor látogató egy csatornafedő-szerű mesterséges bejáraton a mintegy 10 méteres mélységbe, de természetesen csak miután beöltözött védőruhába, és felvette a fejlámpával felszerelt védősisakot. A barlang alap túráján végigmenni egy körülbelül egy óra negyven perces kalandot jelent, amelyet tényleg csak azoknak ajánlunk, akik bírják a szűk helyeken csúszást-mászást.

 

A barlanghoz felsétálni már csak ezért is kellemes élmény.
Galéria: keszthely3
Fotó: Zubreczki Judit/Travelo

Szóval ne úgy képzeljük el, mintha egy fenséges földalatti teremben sétálgatva csodálnánk a lelógó cseppköveket és tesztelnénk a kiváló akusztikát, inkább úgy, hogy csurig leizzadva vergődünk a szűk járatokban, miközben különböző fogadalmakat teszünk szerencsés kijutásunk esetére. A túra során ugyanis sokszor törpejárásban, vagy hason csúszva kell közlekedni a földalatti keskeny résekben, ahol csigasorban araszolgatnak egymás mögött a csapat tagjai. Az útvonal egyik érdekessége a szülőcsatorna szakasz, ahol a vezetők kifejezett instrukciói alapján haladhatunk előre aszerint, hogy melyik testrészünket hogyan kell helyeznünk és mozgatnunk ahhoz, hogy átverekedjük magunkat egy-egy szakaszon.

Akik azonban a föld alá inkább nem merészkednek be, azoknak is érdemes elmenni a barlang bejáratáig, innen ugyanis csodálatos panoráma nyílik a Balatonra és a környező hegyekre. Az alap barlangtúra ára felnőtteknek 6000, 18 éves korig 4000 forint. Tíz éves kor alatt a túra nem ajánlott.

Travelo tipp:
A Csodabogyós barlang bejárására ne számítsunk kicentizve másfél-két órát, amennyi épp az alap túra hossza, mert kocsikkal nem lehet megközelíteni a barlang bejáratát. Még egy negyven perces sétaút felmenni a bejáratig, ezen felül a védőfelszerelések fel- és levétele szintén időt vesz majd igénybe.

 

Strandoljunk ingyen!

 

Ha lelkileg túl vagyunk a kalandon, vagy egyáltalán nem is kértünk belőle, akkor irány Gyenesdiás! Itt először a faluházat érdemes meglátogatni. Itt az avar kori kiállításra belépve egy rémisztő csontvázba ütközünk, úgyhogy a gyerekeket kanyarítsuk le inkább az első bejáratnál, ahol délután négytől hatig minden nap kézműves foglalkozások, például avar kori ékszerkészítés várja őket, pusztán 200 forintos anyagköltségért.

 

Vonyarcvashegy is ingyenes strandolással vár június 2-ig.
Galéria: keszthely3
Fotó: tourinform

Mi persze nézzük meg a kiállítást, ahol a korabeli temetkezési szokásokat és egy egykori avar vezér sírját eredeti formában láthatjuk. Innen a túrázó kedvűek tovább mehetnek a nagymezőre, ahonnan a Darnai panoráma út indul ki, mely hét kilátót is magában foglal, ahonnan a megcsodálhatjuk a Balatont. Esetleg maradhatunk a mezőn is, ahol egy autentikus kovácsműhelyt és egy kerámiaházat találunk.

Itt a gyerekekkel együtt kipróbálhatjuk a kovácsolást vagy az agyagozást. Ezen felül a sportlőtéren lövészkedhetünk is, vagy a part felé véve az irányt, a kisebb és nyugodtabb Lido strandot látogathatjuk meg, esetleg a forgalmasabb és jobban kiépített Diási Játékstrandot. Ez utóbbi az elmúlt években kétszer is a Balaton legjobb strandja címet kapta a Balatontipp.hu oldal internetes szavazása alapján. A hivatalos megnyitóra a balatongyöröki és vonyarcvashegyi strandokkal együtt a hétvégén került sor, ezért egész héten, azaz június 2-ig ingyenesen mehetünk strandolni mindhárom településen. A Gyenesdiási strand amúgy sem túl drága, a Lido felnőtteknek 400, gyerekeknek 250 forint, a Diási Játékstrand felnőtteknek 700, gyermekeknek 350 forint.

 

A gyenesdiási halpiactól nehéz volt elszakadni, annyi finomságot kínálnak.
Galéria: keszthely3
Fotó: Zubreczki Judit/Travelo

A helyiek és a szavazók szerint is amúgy a strand erősségét, többek között a gazdag animációs programok, az akadálymentesítés és a tisztaság adja, ráadásul itt található a Balatonon az egyetlen strand-napozóterasz, melynek 350 négyzetméterén remekül lehet koktélozni. A Lido és Diási strandot egy párszáz méteres parti sétány köti össze, így ha a diásin táborozunk, akkor is átugorhatunk a Lido melletti kalandparkba, amely öko-kalandparkként működik. A táj itt tényleg elég vadregényes, és talán már kissé túlságosan is Tarzan-feeling uralkodik a burjánzó bozótok között növő fákon, ahol a kalandpályán lecsúszva néhol úgy tűnik, mintha a bokrok nyelnének el minket örökre.

Természetesen gyerek és felnőtt pálya is található itt, ahol érdemes magunkat jól bekenni szúnyogriasztóval, mert kellemetlen tud lenni, ha a magasban lengedező létrába fél kézzel kapaszkodva, még a sűrű növényzetből támadó szúnyogokat is hessegetnünk kell.

 

Halpiac és ingyentorna

 

Megéheztünk, vagy csak egyszerűen újabb látnivalóra vagyunk kíváncsiak? Látogassunk el a gyenesdiási őstermelői piacra, amely a Balaton egyetlen halpiaca. Aki frissensült halra vágyik, esetleg élő balatoni halakat nézegetne, mindenképpen látogasson el a piacra. Mi a filézett busa falatokat és a sült keszeget kóstoltuk meg, ami nagyon finom volt, de lehet még venni finom lekvárokat, mézet, sajtokat és mindenféle mást is. A piac hétfő kivételével minden nap nyitva van, sőt, szombaton családi programokkal is várják a látogatókat.

Ingyen desszert:
Ha családostul szeretne megebédelni egy gyenesdiási étteremben, és legalább 7 ezer forintot hajlandó is otthagyni, akkor a család gyerektagjai ingyen desszertet kapnak. Persze előtte nem árt érdeklődni az étteremnél, vajon rájuk vonatkozik-e az akció, vagy megnézni ezt a listát.

 

Amennyiben a június 2-ig tartó ingyen strandolás helyszínéül Balatongyörököt nézzük ki magunknak, reggel héttől minden nap testébresztő tornán vehetünk részt a strandon, egészen vasárnapig. Eddig tart ugyanis a „Valóra váltott egészség!" programsorozat, amin egész nap sportos rendezvények, bicaj túrák, kirándulások, tornák, meditációk, és érdekes előadások várnak mindenkit a strandon és Balatongyörök különböző pontjain. A programot érdemes előre böngészni, mert vannak olyanok, amelyek előre bejelentkezést igényelnek, mint például a golfoktatás, vagy a lovaskocsizás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek