Wellness közben sárkányárammal töltekezhet

A fürdővárosok közül Lenti azért is különleges, mert a megújult termálfürdő területén különleges energiával töltekezhetünk. Ha új erőre kaptunk, néhány öko-napot is beiktathatunk a programba. Választhatjuk a göcseji gyalogtúrát, a horgászatot, az erdei vasutazást, a bivalyrezervátumot, vagy akár a bunkerturizmust.

Magyarország gyógyvíz nagyhatalom, nemzetközi összehasonlításban is az élen járunk. A hazai fürdővárosok mindegyike egyedi hangulatú, de olyan város csak egy van, amely a termálvíz mellett különleges energiát is ad. A szlovén-magyar határhoz közeli Lentibe az autópályán néhány óra alatt könnyen eljuthatunk, ahol tavasz óta parkosított, virágokkal teli utcák fogadnak.

Többé nem bajlódunk a kabinkulccsal

Amilyen egyszerűen elérhetjük Lentit, olyan könnyen megtaláljuk a város fő kincsét, a több mint 30 éves múlttal rendelkező Lenti Termálfürdőt és annak zöld területén található Szent György Energiaparkot. A fürdő honlapján GPS koordináták is segítik a megközelítést.

Galéria: Wellness közben sárkányárammal töltekezhetFotó: Lenti Gyógyfürdő Kft.

Érkezés után láthatjuk, a fürdő egészen más képet nyújt, mint akár három évvel ezelőtt. Két éve egy közel félmilliárd forintos bővítési fejlesztésnek köszönhetően az épület kívülről is látványos változásokon ment keresztül. A bejáratot praktikus forgókapuval szerelték fel, a pénztárnál minden vendég elektronikus chip-karszalagot kap. A belépésre és az áthaladásra a fürdőn belüli részlegeken a forgóvillás kapukat szereltek fel. Kabinkulcsokkal nem kell bajlódnunk, az öltöző koedukált, a szekrényeket pedig a digitális karszalagunkkal zárhatjuk. Ha a szaunavilágba is belépőt váltunk, a pénztárnál azt szintén feltöltik a karszalagunkra.

Pálmafákkal, Anakonda csúszdával

Az öltözőből egyenesen a fedett medencetérhez jutunk. A fürdőben akár az egész napot eltölthetjük, hiszen a fürdő fedett és szabadtéri részén lévő tíz medence közt találunk úszómedencét, gyógymedencét, élménymedencét, és a gyerekek számára is létesült külön csobbanó. A leglátványosabb az 1340 négyzetméter alapterületű szabadtéri élménymedence vadvízárammal, buzgárokkal, nyakzuhannyal, és masszázspadokkal. A pálmafákkal körbevett medencébe fut a 74 méter hosszú, Anakondának nevezett csúszda.

A város termálvize negyvenezer éve felbukkanó, nátrium-hidrogénkarbonátban gazdag gyógyvíz, amely gyulladásos és kopásos mozgásszervi problémák, többek közt gerincproblémák, ízületi panaszok és lumbágó kezelésére alkalmas. A kúraszerű alkalmazáshoz fontos az orvosi szakvélemény, a fürdőben gyógyászati kezelések is igénybe vehetők.

Nyolc hektár a gyerekeknek

A legjobb családostul érkezni, a gyerekek a nyolc hektáros szabadtéri részen találnak maguknak játszóteret, tanmedencét, pancsolót, békacsúszdát, addig a szülők az élménymedendékben lazíthatnak. Nemrég átadtak egy háromszáz férőhelyes fedett pihenőteret, amelyet például sportolás után is útba ejthetünk. A strandon röplabdázni, focizni és kosárlabdázni lehet kiépített pályán.

Galéria: Wellness közben sárkányárammal töltekezhetFotó: Lenti Gyógyfürdő Kft.

A szaunarészleghez külön belső és szabadtéri pihenő tartozik kényelmes pihenőágyakkal. Két finn szaunát egy aromarerápiás helyiséget, valamint egy physiotherm infraszaunát próbálhatunk ki, még mielőtt elindulnánk felfedezni a fürdő energialelőhelyét.

A sárkányáram mindenkinek jár

A hatalmas, zöld területen elterülő Szent György Energiapark a várost és a termálfürdőt egyedülállóvá teszi. A park jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban létesült, miután 2002-ben felfedezték, hogy speciális földsugárzások több kereszteződési pontja is található itt. A természetgyógyászatból már ismerhetjük a betegségek kialakulásáról szóló gondolatot, amely szerint a megbetegedés energiahiányos állapot következménye. A parkban tehát nemcsak hatékonyabb a pihenést, és feltöltődés, hanem a szervezetre ható energiák segítenek beindítani a test öngyógyító folyamatait.

A park a nevét az úgynevezett Szent György vonalakról kapta, ezek a földsugárzások olyan, speciális fajtái, amelyeket a keleti kultúrákban sárkányáramként ismernek. Az ehhez hasonló sugárzásokat valaha szentként tisztelték, és ezen vonalak találkozási pontjain számos ismert, szakrális hely létesült, mint például az egyiptomi piramisok, az Árpád-kori templomok, vagy akár a Stonehenge, és a Machu Picchu.

A sárkányáramot azonban nem szabad túladagolni, egy alkalommal csak egy órát töltsünk el a parkban. A kikövezett rész a Szent György vonalak irányát mutatja, a vonalak találkozási pontján a legerősebb füldsugárzást karók jelzik. Ezeken a helyeken ne lépjük túl a 20-25 percet.

Szállás a szomszédban

Közvetlenül a fürdő mellett szállást is találunk. A Termálkemping több mint huszonöt éve működik, és egész évben nyitva van. Az árammal ellátott parcellákat sövények választják el egymástól, így nem kell zsúfoltságra számítanunk. A vizesblokkot nemrég felújították, a zuhanykabinokhoz öltözőfülkék tartoznak, a padlófűtés pedig a téli szezont teszi kényelmesebbé. A kempinghez területén található a 15 szobával rendelkező Castrum Termálpanzió is, amelyik bő tíz éve működik.

A környék legszebb helyei

Ha a fürdőt már széltében-hosszában bejártuk, a Kerka-völgyében még néhány napot ökoturistaként is eltölthetünk. A környék legszebb helyei közé tartozik a Budapusztafai Arborétum, Bázakerettyétől mintegy két kilométerre. A több mint kétszáz fajta, javarészt védett növénnyel, illetve mocsári és mamutfenyőkkel benépesített park mellett a Zichy család huszas években építtetett vadászháza áll.

A másik remek oxigén-lelőhely Tormafölde határában, a Vétyemi ősbükkös, amely szintén megközelíthető Bázakerettye felől, körülbelül 18 kilométernyi távolságban. A többszáz éves fák közül némelyek elérik a negyven méteres magasságot, törzsátmérőjük pedig több mint egy méter. Itt néhány, védett gombafaj is él, a harkályok vájta odúkban pedig macskabagoly és kék galamb példányokat láthatunk elvétve, bár őket igen nehéz megfigyelni.

Az ország leghosszabb kisvonatos útvonala

Az erdei tavak közül a Lendvadedesi-, a Sárberki- vagy a hatvanas években kilakított Csömödéri tó hangulatos horgászhely, ez utóbbi főleg ponty, harcsa, keszeg, süllő és csukalelőhely. Csömödért azonban nemcsak a halak miatt érdemes útbaejteni.

Galéria: Wellness közben sárkányárammal töltekezhetFotó: Kékdroid / Indafotó

A településről induló erdei vasút a maga 32 kilométeres vonalával Magyarország leghosszabb utat bejáró kisvasútja. A vonat Lenti és Kistolmács között májustól szeptember végéig hétköznaponként ingázik, az egyik végállomástól a másikig az út körülbelül két órás, ezalatt változatos göcseji tájak mellett haladunk el, amelyeket gyalogosan nem biztos, hogy mind be tudnánk járni. Az utazást a lenti végállomásnál indíthatjuk azzal is, hogy megnézzük az erdészeti, vadászati hagyományokra, illetve a kisvasút múltjára koncentráló, Göcsej kincsei kiállítást.

A bivalyoktól a bunkerekig

Aki a növények után egy kis állatlesre vágyik, a génmegőrzási céllal létrehozott Szécsiszigeti Bivalyrezervátumot Lentitől tíz kilométerre, a Kerka-holtág melletti területen találja. A faluban áll egyébként egy impozáns Andrássy-kastély, és Szapáry-Andrássy uralom részeként épített vízimalom.

Galéria: Wellness közben sárkányárammal töltekezhetFotó: Ancsapancsa / Indafotó

A műemlékek közt említést érdemel a lenti vár, a szécsiszigeti Mároki kápolna és Szapary-kastély, Velemér község Árpád kori temploma, illetve a Lentihez közeli Pákán, Öveges professzor szülőfalujának hatátában egy középkori vár alapfalai. Különleges látnivaló a az ötvenes években épült, a Maginot-vonaloz tartozó bunkerhálózat szintén Pákán. A hidegháború idején az újabb világháborútól tartva kezdték el megerősíteni a déli hatérvidéket egy Szegedtől az Őrségig tartó erődítményrendszerrel. Az épen maradt építmények közül tizenhét a dél-zalai faluban található, ahol szabadtéri múzeummal állítottak emléket a védvonalnak.

Ha már bejárjuk a határvidéket, Lenti testvérvárosába, Lendvába is érdemes átruccanni, ahol a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet működik. A Szentháromság-kápolna, ahol Hadik Mihály sírja is található, híres búcsújáróhely, és egy kis kaptatót megér, mert csodás hegyi panorámával rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek