Többmillió éves ősállatok lábnyomait követhetjük Ipolytarnócon

Négydimenziós mozi, kalandpark, fotós maraton és kézművesvásár vár minket a Bükki Nemzeti Parkban májusban.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet többmillió éves megkövesedett fái, a levéllenyomatok és ősállati lábnyomok, valamint a miocén kori történéseket életre keltő négydimenziós, mozgószékes mozi teszi egyedülálló látványossággá, ami egész napos családi program. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt bemutatóhelye májusban számos egyéb programot is kínál a vendégeknek.

 

A gyerekeket változatos programokkal várják.
Galéria: Ipolytarnóc 2013
Fotó: Ipolytarnóci Természetvédelmi Terület

Május 1-én ismét nógrádi portékákból rendeznek termelői piacot és kézműves vásárt. A látogatók mézeket, lekvárokat, sajtokat, füstölt árut kóstolhatnak, az éhesebbek palóc gulyást ehetnek laskával, sztrapacskával és palóc sörrel. A kézművesek között lesz csontfaragó, csuhés, rongyszőnyeg- és népviseletes babakészítő, mézeskalácsos, fazekas és kovácsmester.

A Madarak és Fák Napját május 11-12-én ünneplik Ipolytarnócon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere távcsöves madármegfigyelésre várja az érdeklődőket. A bemutatóteremben a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak fotóiból nyílik kiállítás.

A május 26-i gyermeknapon ingyenes programmal kedveskednek a kis vendégeknek. Kárász Eszter és az Eszterlánc-mesezenekar 11 órai kezdettel ad interaktív koncertet a parkban.

 

Kézműves vásáron is részt vehetünk Ipolytarnócon.
Galéria: Ipolytarnóc 2013
Fotó: Ipolytarnóci Természetvédelmi Terület

A földtudományi örökség népszerűsítését szolgálja az Európai Geoparkok Hete, mely május 28-tól június 2-ig tart. A nemzetközi eseményhez csatlakozik hazánk első, határokon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark is. A park több bemutatóhelyén is várják a látogatókat. Lesz filmvetítés, túravezetés, előadás és kiállítás. Igen érdekesnek ígérkezik az a vulkán-show, amelyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ELTE Kőzettan-Geokémia Tanszékével együttműködésben szervez az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.

Május 30-án a látogatók látványos kísérletekkel tarkított műsort láthatnak a vulkánokról, sőt miniatűr vulkánt is működésbe hozhatnak. A rendezvénysorozat része a június 1-re és 2-ra meghirdetett Medvesi Fotós Maraton is. A fotós szempontok alapján összeállított negyvennyolc órás, folyamatos program során a bejelentkezettek a világ első határokon átnyúló geoparkjának legszebb, legérdekesebb részeit örökíthetik meg a terepet jól ismerő szakemberek segítségével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek