Megújul a lillafüredi függőkert

Megújul a lillafüredi függőkert

Megújul az idegenforgalmi főszezonra a lillafüredi Palotaszálló alatti függőkert, a 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című, több mint 2,4 milliárd forintos projektnek – mondta Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a helyszínen sajtótájékoztatón, szerdán.

PalotaszállóFotó: inda22 / Indafotó

Az alpolgármester emlékezetett arra, hogy a miskolci önkormányzat az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán nyert Diósgyőr és Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztésére több mint kétmilliárd forintot. A projekt tartalmazza a diósgyőri vár fejlesztését és a lillafüredi függőkert felújítását, funkciókkal megtöltését.

Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.

A megújuló függőkert minden egyes teraszrésze új tartalmat kap, a vízesést pedig új kilátópontokról lehet majd megtekinteni. A létesítmény innovatív, egyedi, nemzetközi szinten is versenyképes turisztikai látnivalóvá szépül, amely az idegenforgalmat még jobban fellendítheti. A függőkert megújuló teraszait folyamatosan adják majd át, míg a teljes projekt várhatóan szeptemberre készül el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek