Ingyenes borkóstoló egy százéves hajó fedélzetén

Közeleg a hétvége, és ezzel együtt a százéves házak ünnepe is. A Budapest100 programjaival foglalkozó sorozatunk utolsó előtti részében a Kossuth Múzeumhajó történetével ismerkedhetnek meg.

„A hajó 1913-ban, a Ganz Danubius gyárban épült meg Ferencz Ferdinánd Főherczeg néven, de azóta volt már Rigó, illetve Leányfalu is, jelenleg pedig Kossuth névre hallgat" – kezdte a Vigadó téri hajókikötőben található Kossuth Múzeumhajó százéves történetének bemutatását Pákozdi Tamás, az itt található étterem vezetője. Ugyancsak tőle tudtuk meg, hogy a lapátkerekes, gőzgépes hajót a mai napig életre lehetne kelteni, hogy például sétahajóként üzemelhessen, de ennek tetemes költségei miatt jelenleg erre nem kerülhet sor.

Galéria: Bp 100 múzeumhajódá / Urbanista blog

 A hajónak 1938-ban fontos szerepe volt a Budapesti Eucharisztikus Világkongresszuson: a megnyitó ünnepség fő attrakciója egy esti, az oltáriszentség előtt hódoló hajókörmenet volt a Dunán. A főhajó után következett az akkor éppen Leányfalu néven üzemelő hajó 50 harsonással az orrán, és szerzetesnőkkel a fedélzetén. A II. világháborúban is szerepet kapott, 1940-ben az MFTR 5 hajóval a besszarábiai németek III. Birodalomba történő áttelepítésén dolgozott. 1944-ben a kivonuló német csapatok az összes magyar hajót elvitték Linzbe a személyzettel együtt, végül 1946-ban az amerikaiak engedélyezték a hajók hazatérését. A Leányfalu az elsők között tért vissza Budapestre 1946 decemberében.

1953-ban születési helyén, az újpesti hajójavító üzemben átépítik: ekkor nyeri el mai állapotát. 1955-től kerül a Mahart tulajdonába és kapja mai nevét, és lesz Kossuth hajó.1966-tól budapesti sétahajóként üzemel, míg végül 1976-ban leselejtezik – egy darabig lakó- és étkezőhajó Újpesten a Folyamhajózási Igazgatóságnál. 1980-ban létesül rajta az első hajózási kiállítás, négy év múlva a Közlekedési Múzeum állományba veszi, így műemlékvédelmi státuszt kap.

Galéria: Bp 100 múzeumhajódá / Urbanista blog

 Manapság a Kossuth múzeumhajóként, és ötszáz fő befogadására alkalmas étteremként üzemel. A Budapest100 keretében április 7-én vasárnap olyan regisztrációhoz kötött programokon lehet részt venni, mint a hajótörténeti séta, gitárkoncert megzenésített versekkel, ingyenes borkóstoló, vagy éppen zongorakoncert századeleji miliőben. Illetve, a résztvevők harminc százalékos kedvezményt vehetnek igénybe a hajó éttermében ezen a napon.

Sorozatunk korábbi részei
Sorozatunk első részében a Főtaxi százéves székházának történetét ismerheti meg, de a Teleki tér 1-2. alatti házzal is megismerkedhet, valamint az egykor Karády Katalin által lakott házat is megnézheti. Cikkeinkből természetesen az is kiderül, mi fán terem a Budapest100, és hogy milyen programokon lehet részt venni a hétvégén.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek